Vauvan kuudestoista kuukausi

Tämän postauksen piti olla Vauvan kahdestoista kuukausi, viimeinen postaus vauvavuodesta, se jossa vauvasta tulee virallisesti taapero ja juhlitaan hänen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Mutta nyt vauva on tarkalleen yhden vuoden ja neljän kuukauden, eli toisin sanoen kuudentoista kuukauden ikäinen, ihana taapero! (tai siis oli silloin kun tämä on kirjoitettu)

Palataan kuitenkin vielä ihan hetkeksi maaliskuuhun ja siihen, kun vauvan kahdestoista kuukausi tuli täyteen.

Rakas pikku Kirppu. Mun on ollut jotenkin vaikea tarttua tähän tekstiin. Kuvia on paljon, ja olet aivan valtavan hurmaava, kuten olet ollut syntymästäsi saakka. Mutta minusta tuntui, että vauvavuotesi viimeisestä kuukaudesta ei ole 1v neuvolaa kummempaa kerrottavaa.

Tai olihan siinä myös sinun ensimmäinen hammastarkastus. Videopuhelun välityksellä ja sinun päiväuniaikaasi, tottakai. Joten äiti oli Nupun huoneessa puhumassa videolla hammashoitajan kanssa ja sinä nukuit isin kainalossa alakerrassa. 

Hampaita sinulla on kahdeksan ja ne on tosi terävät. Silti olet edelleen äidin maitolapsi. Nyt sinulla on ikää jo vuosi ja neljä kuukautta. Ja näiden viimeisten neljän kuukauden aikana onkin tapahtunut sitten paljon kaikkea mahtavaa osittain ne kyllä liittyvät myös kesään ja vapauteen lähteä tutkimusmatkoille, kunhan vain ovi aukeaa. Toisin kuin vielä kahdentenatoista kuukautena, jolloin, vaatetta tarvittiin aika paljon enemmän. 

Kahdennentoista kuukauden kuvia on otettu 13.2-11.3. ja 1vuotis kuvia otettiinkin sitten useammassa osassa. Ilmapallon kanssa heti syntymäpäivänäsi, vaikka juhlat jouduttiinkin perumaan sairastelun takia. Juhlittiin kuitenkin kotona, olit vähän hämilläsi donitsissa nököttävästä kynttilästä, mutta onneksi sinulla oli kolme apulaista puhaltamassa sitä.

Mummu kävi pyörähtämässä viikkoa myöhemmin ja toi syntymäpäivälahjasi, joten silloin otettiin tietenkin lisää kuvia. Vihdoin huhtikuussa vietettiin sinun 1v ja Ässän 4v yhteissyntymäpäiviä ja niiden jälkeen otettiin lisää ilmapallokuvia trampoliinilla, tottakai.

Vauvan kuudestoista kuukausi

Sinusta on tullut ihan oikea taapero, pieni lapsi, et ole mikään vauva enää. Paitsi nukkuessasi olet ihanan söpö vaikka täydessä piitudessasi pötkötellessäsi et kyllä enää ole vauva edes nukkuessasi. Joka ilta yllätyn, kuinka pitkä jo olet.

Huutelet sisarustesi perään äänteillä, joista meidän perhe tunnistaa, kenen nimeä sinä sillä tarkoitat. Nupun nimi on sinulle helpoin, mutta mihin se "Äiti" unohtui? Kukka ja kuka on suuri ihmetyksen aihe. Kaakao kuuluu myös sanavarastoosi ja mummu vitsaili, että ehkä sinut vieroitetaan tissistä kaakaolla.

Sinulla on paljon asiaa vaikka  sanoja onkin vain muutama. Olet hurmaavan taitava. Olet oppinut laskeutumaan rappuset itse alas niin hyvin, etten muista milloin olen viimeksi laittanut portaiden edestä portin kiinni. Toisaalta, ollaan vietetty kesällä niin paljon aikaa alakerrassa, ettei sinulla oikeastaan ole ollut syytäkään kiivetä kenenkään perässä ylös.

Ehkä kävelystä juoksuun siirtyminen ja kaikki uudet reitit varsinkin omasta pihasta naapurin pihaan, ja portaiden kiipeäminen, ovat kaikki nyt niin hienoja juttuja, että alat puhumaan kunnolla vähän myöhemmin.

Parhaat päiväunet nukut edelleen ulkona. Meillä oli kesän alussa vaihe, jonka epäilin johtuvan lämmöstä tai mahdollisesti uusista hampaista. Et meinannut nukkua totuttuja kolmen-neljän tunnin päiväunia vauinuissa. Olit opetellut syömään meidän muiden kanssa samaa ruokaa ja totesin, että pitkät päiväunet taataan, kun syöt sosepurkin klo11. Niinpä nykyään päivärytmiisi kuuluu yksi sose ruoka ennen päiväunia, ja muuten syöt hienosti ihan itsekin.

Ja vihdoin tulihan ne ensimmäiset alaposkihampaatkin! Kauan niitä odotettiinkin ja puhkesivat molemmille puolille yhtäaikaa.

Rakastan tätä vaihetta, kun olet pieni tutkimusmatkailija. Vaikka pyykkiä ripustaessa välillä turhauttaakin hakea sinua takaisin omalle pihalle monta kertaa. Samaan aikaan nyt eletään vaihetta, jossa ihmettelet aivan kaikkea ja osoittelet asioita, joita saan sinulle nimetä. Tämä vaihe on aivan yhtä lyhyt, kuin kaikki muutkin vaiheet, joten yritän muistaa sen myös pyykkinarulta taas perääsi lähtiessäni.

Välillä taas jätän tahallaan kotityöt seisomaan, jotta voisin vain seurata pihalla, minne sinä vaellat. Aika usein lähdet naapuriin sisaruksiesi perässä. Mutta välillä lähdet tietäpitkin ja seurataan ojan vieressä kasvavia kukkia, tai lehteä joka liikkuu tuulen vietävänä tai oravia ja lintuja.

Kotipihalla ulkoilun lisäksi ollaan käyty uimarannoilla ja sinä viihtyisit vedessä kauemmin kuin äiti antaa. Vaikka alahuulesi jo väpättäisi, sinä kahlaisit ja leikkisit vedessä. Et pelkää vaikka kaatuisit ja pääset hienosti omin avuin pystyyn kun jalkasi yltävät pohjaan. Saunassa et enää pelkästään seuraa kylvystäsi muita, vaan haluat myös osallistua löylyn heittoon ja kiipeät välillä ihan itse ylälauteelle istumaan muiden viereen.

Taaperon kanssa elämä ja asuminen on todellakin, kuin olisi blenderi päällä ilman kantta. Mutta tulee vielä sekin aika, kun kotona ei ole ketään sotkemassa. Ja nyt vasta tajuan, että sinulle on sovittu päiväkodin aloitus kolmen viikon päähän.

ps. se kolmeviikkoa meni nopeasti ja tänään, kun tämän julkaisen, käytiin tutustumassa päiväkotiin!

4 kommenttia

 1. Oletpas kirjoittanut kauniisti taaperostasi, ja joo jossain välissä tulee aikaa, kun lapset on poissa kotoa ja ajatuksesi siintää kenties tulevissa lapsenlapsissasi. Toivottavasti päiväkotiin tutustuminen sujui hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tutustuminen meni kivasti, vaikka aika lailla minun sylissä. Kohta on ensimmäinen päiväkotiviikko ohi. :)

   Poista
 2. Aika menee kyllä niin valtavan nopeasti. Kohta onkin tilanne se, että lapset muuttaa pois kotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Lapsista sen ajankulun oikeasti huomaa.

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !