Kuukausi Eko-pyykkäystä ja vesilasku

No nyt se tuli, nimittäin yli 200€ vesilasku ajalta touko-kesäkuu.

Edellisen vesilaskun jälkeen kylpyläkassamme on 75€. Säästö lasketaan siis edellisen kerrostaloasunnon kiinteään 20€/hlö/kk vesilaskuun, mikä tarkoitti meidän perheessä 120€ kuukaudessa. Nyt kun meillä on vesimittari vedenkulutus näkyy oikeasti myös omassa lompakossa, ympäristöhyötyjen lisäksi. Sen sijaan taas kuukauden ajan eko-ohjelmalla pyykkäminen ei nyt oikein vakuuttanut. 

Palataan toukokuuhun jolloin veden kulutus on ollut 18 kuutiota.

Puoliskoni sai uuden työpaikan, mikä lisäsi vedenkulutusta tottakai, kun työssäkäyvän ihmisen on tarpeellista käydä suihkussa useammin, kuin kerran viikossa. Minä sen sijaan olen käynyt mukamas kerran viikossa saunassa ja pesen hiukset vain silloin. Se on ehkä ollut isoin muutos veden käytössämme vanhaan kotiin verrattuna.

Toki sitten kalenteriin kurkistuksen jälkeen huomaan että sauna lämpeni toukokuussa yhteensä kuusikertaa, eli vähän useammin kuin kerran viikossa. Ja erään sateisen jalkapallopäivän päätteeksi lämminvesivaraaja tyhjeni ensimmäisen kerran. Ja toistaiseksi ainoan kerran.

Pyykkiä pestiin ihan samaan tahtiin kuin aina ennenkin, säännöllisen epäsäännöllisesti, jatkuvasti. En ole enää tänävuonna tehnyt pyykkitrackeriä, mutta nyt minua vähän harmittaa.

Nimittäin touko- ja kesäkuun pyykkejä olisi ollut kiva verrata, koska päätin pestä kesäkuussa kaikki pyykit pesukoneen eko-ohjelmalla. Alkuun meinasin että käytän eko-ohjelmaa vain vaatteisiin, mutta lopulta tuntui, että yövaipasta eroon pyrkiessä lakanapyykkiäkin oli koko ajan joten aloin laittaa nekin eko-ohjelmalla.

Toisaalta taas olen ollut kesäkuussa niin laiska viikkaamaan, että pyykkikoneellisia tuli ehkä vähemmän kuin toukokuussa. Tai ehkä vaatepyykkiä pesin vähemmän, mutta lakanoita ja pyyhkeitä jatkuvasti. 

Halusin nähdä onko eko-ohjelmalla oikeasti niin merkittävää eroa, että se näkyisi sähkö- ja vesilaskuissa. Voisiko sillä oikeasti säästää rahaa. Lopputulokseni on, että ei voi. Tai jos voikin, niin se on niin pieni säästö, että enemmin säästään omia hermojani ja pesen jatkossa vaatteet super nopealla ja tehokkaalla ohjelmalla ja liinavaatteet höyrypesuohjelmalla, kuten tähänkin asti.

Eko-ohjelma kun kestää koko päivän. Ei oikeasti, oikeasti ehkä 3-5h yhteen koneelliseen riittää. Mutta jos ajattelisi pyykkipäivää, niin päivässä ei kovin montaa koneellista ehtisi pyörittää. Kun taas super nopea & tehokas -ohjelma kestää tunnin ja 8 minuuttia. Ja hyörypesu kestää n. 2,5h. Näiden kahden kanssa pystyn kikkailemaan helposti, pyykin keston perusteella muita kotitöitä ja pyykkijärjestystä. Kun taas ekopyykki tuntui lähinnä ikuisuus pyykiltä.

Lisäksi vielä se, että nyt 40 asteisella super ohjelmalla pestyt pyykit haisivat jollekin ihan muulle, kuin pesuaineelleni tai männylle, miltä pyykkietikkani pitäisi haista. Haju ei varsinaisesti ole likainen tai ummehtunut, mutta häiritsevän väärän hajuinen silti. Ehdin pestä heinäkuun puolella ehkä viisi koneellista pyykkiä, kun kone pyysi puhdistusohjelman pyöräyttämistä. Se piippailee olevansa valmis nyt tätä kirjoittaessani, joten toivotaan ettei seuraavat pyykit enää haise väärälle. 

Hajukin huutaa, etten todellakaan jatka tätä testiä enää toista kuukautta. (Pesukoneen puhdistusohjelman jälkeen pyykit ovat tuoksuneet siltä miltä pitääkin.)

Kesäkuun veden kulutus oli 19 kuutiota, eli eniten tähän mennessä. Siihen vaikuttaa myös se, että isosiskoni oli meillä kylässä kahteen otteeseen joten veden käyttäjiä oli kesäkuussa hetkellisesti enemmän. Lisäksi uimarantapäivien jälkeen ja paljainjaloin kulkemisen takia olen käyttänyt myös lapsia useammin pesulla. Saunaa lämmitettiin neljänä päivänä. 

Kesäkuun sähkölaskusta ajattelin, että onpas se iso, mutta se oli peräti euron pienempi kuin toukokuun lasku. Sähkölaskuihin en kuitenkaan jaksa paneutua samalla tavalla, koska se me tiedettiin tänne muuttaessamme että sähköstä ei ole tulossa säästöjä, toisin kuin vedestä. 

Touko-kesäkuun vesilasku oli vähän vajaat 208 euroa, se on tähän astisista vesilaskuistamme suurin, mutta säästöä tuli silti 32€! Nyt kylpyläkassa on 107€.

Seuraavaa laskua odotellessa, katsotaan kuinka paljon loppukesän reissut ja kouluarjen alku vaikuttaa heinä- ja elokuun vesilaskuun. 

Veden kulutus vuodenalusta: Helmikuu 17 kuutiota Maalikuu 17 kuutiota Huhtikuu 15 kuutiota Toukokuu 18 kuutiota Kesäkuu 19 kuutiota

6 kommenttia

 1. Meillä ei, vielä, ole vesimaksua tai vesimittareita, vaan vesi kuuluu vastikkeeseen. Sähkösopimus sen sijaan vaihdettiin pörssisähköön hyvien vaihtoehtojen puuttuessa ja nyt pitää sitten pyykki- tai tiskikoneen käynnistämistä miettiä vähän sähkön hinnan mukaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saatiin muuttaa vanha sähkösoppari uuteen osoitteeseen, mutta pörssisähkö on kyllä alkanut kiinnostamaan 🤔

   Poista
 2. Kiitos inspiroivasta blogipostauksesta! Olen itsekin pohdiskellut ekologisuuden vaikutuksia arkeen. On hienoa, että olet tehnyt vertailua pesuohjelmien välillä ja löytänyt juuri sinulle sopivan ratkaisun. Jokainen perhe ja koti on ainutlaatuinen, ja on tärkeää löytää toimivat keinot omiin tarpeisiin. Kiitos, kun jaat rehellisiä kokemuksiasi, se auttaa meitä kaikkia tekemään parempia valintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä myöntää, että olen vähään pettynyt tähän lopputulokseen. Mutta tulipahan kokeiltua. Onneksi on muitakin tapoja vaikuttaa pyykkäyksen ekologisuuteen :)

   Poista
 3. En enää muista mihin tuo perustuu, tuo eko-ohjelma. Mutta minusta se ei kyllä ole kovin ekologinen kun myös sähkönkulutus pitää ottaa siihen mukaan. Itse mieluiten pesen kerralla nopeasti enemmän kuin pitkin viikkoa pitkällä ohjelmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kylmäpesu on sitten vaatteelle hellempi ja eko tuleekin siitä että tekstiili kestää parempana pidempään? Mutta en mä kyllä veden ja sähkön osalta keksi mitään ekoa siitä. Tulipahan kokeiltua :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !