Juhannus

Luulin kertovani meidän juhannuksesta jo viime viikolla tai viimeistään nyt kun täällä on satanut koko alkuviikon vettä. Toisinpa vain taas kävi. Kuvien seulominen - kyllä niitä on paljon! - on yllättävän työlästä kun alkaa unihiekka jo silmissä hiertää. Joten vihdoin, meidän juhannuksen parhaat palat!

Lähdettiinkin jo keskiviikkona Jyväskylään ja torstaina otettiin rennosti, käytiin rannalla ja illalla käytiin isin ja mun pikkusiskon kanssa ostamassa ruoat mökille. Perjantaina pakattiin tavarat heti kun herättiin ja isosiskoni saavuttua heitettiin kamat autoihin ja yhdeltätoista oltiin jo matkalla mökille, missä pappa odotti meitä katolla.

Me matkustettiin Tuhinan kanssa mummun ja vaarin takapenkillä ja puoliskoni hyppäsi siskojeni kyytiin. Oli huomattavasti tilavampi matkustaa, kun ei tungettu kaikki turvaistuimen viereen samalle takapenkille. Enkä mie halunnut matkustaa eriautossa Tuhinan kanssa. Me ajettiin suoraan mökille, kun taas tytöt kävivät mutkan mummon luona.


Ensimmäisenä mökille saavuttua aletaan tietenkin lämmittämään saunaa ja laittamaan ruokaa. Niin ja kannetaan tavarat pois autosta ja vaihdetaan uikkarit päälle. Meidän ruoat oli toisessta autossa, jota sitten hetki odoteltiin. Enkä mie meinannut saada saunan uunin tulta, vaikka eihän se edes ole vaikeaa! Meidän pikkuserkku kävi moikkaamassa ennen kuin meni omalle mökilleen.

Ruoan jälkeen uidaan ja saunotaan ja tehdään taas ruokaa. Sellainen on perinteinen mökkipäivä. Lounas tehdään keittiössä ja päivällinen pihagrillissä. Puoliskoni sai toimia grillimestarina. Jossain välissä pedataan pedit valmiiksi iltaa varten, mutta pääasiassa päivä menee uidessa ja syödessä. Tuhina nukkui myöhäiset päiväunet pihakeinussa ja minä ja puoliskoni käytiin kahdesti kyläkaupalla ihan kahdestaan.

Kokko poltetaan naapurin pihassa, niin kuin on tehty jo monta kymmentä vuotta vaikka talon asukkaatkin ovat vaihtuneet. Pappa ehti perata vielä rikkaruohojakin mummon kasvimaalta ennen kokolle lähtöä.

Aamulla ei herätty kukonlaulun aikaa syömään kaurapuuroa rappusille, niin kuin aina pienenä. Ei tosin ollut mummokaan mökillä puuroa meille keittämässä. Pappa ja vaari maalasivat kattoa jo silloin kun me muut heräiltiin. Myös aamut alkavat saunan lämmityksellä että saadaan lämmintä tiskivettä.

Papan soutuveneen pesu on jo muodostunut jonkunlaiseksi perinteeksi. Isosiskoni kantoi veneeseen ämpäreittäin lämmintä vettä Tuhinalle. Vemeessä Tuhinan kanssa vietettiin aikaa melkein kaikki vuoronperään vaikka järvessäkin vesi oli yli 20 astetta lämmintä. Lämmin pintavesi kerros on yleensä puolen metrin paksuinen, mutta järvessä on paljon kylmiä lähteitä. Pitihän se myös vastarannalle uida.

Raparperipiirakka kuuluu myös mökkiperinteisiin. Harmi vain, ettei kukaan huomannut Tuhinan käyneen vääntämässä uunin nappeja vain 100 astettta liian kuumalle. Maku oli hyvä, vaikka pohjaa piti vähän varoa, ettei aivan mustaa syö.


Oltiin mökillä kaksi yötä ja sunnuntaina lähdettiin aikaisin, että ehdittiin kymmeneksi kirkkoon Jyväskylään. Ei nyt aivan ehditty, muttei paljoakaan myöhästytty. Kotiin lähdettiin vielä samana iltana ja vietiin mun isosisko Lahteen. Kaikki matkat sujuivat hyvin, paitsi tämä kotimatka oli aika kohtalokas meidän toiselle takarenkaalle. Onneksi ei käynyt mitään pahempaa ja vararengas oli kunnossa.

4 kommenttia

  1. Oi vitsi miten ihania kuvia! Ja teidän mökkijuhanneksessa on ollut mukava tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! Kuvauspisteet menee osasta kyllä siskolle :)

      Poista
  2. Voi miten näyttää kivalta! Mäkin haluun mökille :D

    VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !