Taaperon sovellukset

Meidän perheessä on ollut tabletti ja älypuhelimet melkein aina. Tällä hetkellä on vain puhelimet, kun viime syksynä tablettin tuhottuani halusin vaihtaa takaisin läppäriin. Puoliskollani on pöytäkone. Lisäksi meiltä löytyy ensimmäiseen kotiimme ostettu ps3 - siellä on mun singstarit - ja viime jouluna puoliskolleni synttäri- ja joululahjaksi ostettu ps4.

Tuhina on ollut aina kiinnostunut kaikista näistä laitteista. Pienestä saakka hän on ollut isin sylissä tietokoneella ja kuunnellut siinä musiikkia ja katsellut isin tekemisiä. Pleikkarin ohjaimia ollaan saatu piilotella vaikka kuinka kauan, ne ei oikein tykkää pienistä hampaista, kuolasta eikä heittelystä.

Tabletti hajosi Tuhinan 1v syntymäpäivän jälkeen, joten sekin on laitteena tuttu ja uteliaisuutta herättänyt. Mun siskoilla ja äidillä (Tuhinan mummulla) on tabletit joita Tuhina tykkää tutkia, myös ihan itsenäisesti. Anoppilassa yksi Tuhinan lempipuuhista on ottaa selfieitä tätiensä kanssa. Toinen on Ihaa - keinuhepalla ajelu.


Tuhina osaa ottaa kuvia minun ja puoliskoni puhelimilla - lukituksenkin hän osaa ohittaa pikavalinnoista, molemmissa puhelimissa. Ja tietenkin löytää napit vaikka puhelimet ovat ihan erilaiset. Välillä hän osaa availla kaikkia muitakin sovelluksia ja härpäkkeitä. Muistan kuinka hän sai tabletistakin väännettyä ihan uusia ulottuvuuksia.

Tuhinaa siis kiinnostaa älylaitteet, näppäimet, näytöt, ohjaimet - aivan kaikki. Meillä puhelin on yleensä se viimeinen viihdyke pidemmillä automatkoilla ja joskus autossa isiä odotellessamme pelataan jotain yhdessä Tuhinan kanssa. - Jotkut pikku ostokset on vaan helpompi hoitaa toisen yksin.

Kamera jaksaa viihdyttää Tuhinaa aika kauan, mutta jonkin aikaa olen miettinyt millaisia sovelluksia taaperolle voisi ladata puhelimeen. Tap the frog on mielestäni idealtaan tosi hyvä ja viihdyttävä ja siinä on myös kenttiä joihin voisi helposti yhdistää oppimisen - jos vain aika riittää. Haluaisin siitä vauvaversion ilman aikarajaa.

Puhelimen taustakuva © Lauri Rotko / Vauva-lehti

CandyCrush Jellysagan latasin kun sen mainos pompsahti sammakkopelistä ja ensimmäiset kentät pelattiin Tuhinan kanssa. Parin päivän päästä huomasin pelaavani sitä itse jatkuvasti. Kun tuli ensimmäinen este jossa piti odottaa kolmepäivää pelaamatta, päätin poistaa pelin kun odotusta oli jäljellä vajaa vuorokausi.

Ensimmäinen Tuhinan oma sovellus, jonka latasin puhelimeeni, oli Ylen Lastenareena. Pikkukakkosta sieltä ollaan eniten katsottu, juurikin autossa istuskellessamme. Kertaalleen Dinotassut on pyörineet myös vaunujen kurkistusikkunan läpi vaunuissa köllivälle lapselle, kun jouduin vetämään harson näköesteeksi kovan vastatuulen takia.

Sammakkopeliä ollaan pelattu yhdessä, jos pikkukakkonen ei ole jaksanut kiinnostaa. Nyt kuulin siskoltani että hänen ystävänsä lapset pelaavat tabletilla palapeliä! Kas kun en itse ollut aiemmiin tullut miettineeksi edes babygames haulla etsimistä google playstä (meillä kaikki älylaitteet on androideja). Latasin useammankin pelin, mutta pienen testailun jälkeen puhelimeen jäi kolme. Sammakko pelien lisäksi tietysti.


Baby blocks ja Baby puzzles (kuvassa) ovat idealtaan samanlaiset, kuvat vedetään niiden muotoisiin koloihin. Blocksissa kuvia tulee kolme yläriviin kun Puzzlessa taas kuvia tulee neljä, joka nurkkaan ja valittavana on kuvasarjoja eläimistä ilmeisiin ja numeroihin. Baby baloons taas on vain ilmapallojen räjäyttämistä. Jonkun hedelmä pelin latasin myös, mutta siinä puhuttiin eikä valikossa ollut suomea joten se sai mennä.

Tuhina keksi aika nopeasti miten noita palapelejä - Blocks ja Puzzles - pelataan. Välillä hän haluaa tehdä siirrot aikuisen sormella ja välillä aivan itsenäisesti. Suurin ongelma pelaamisessa on toinen käsi, kun näyttöä saisi koskettaa yhdellä sormella kerrallaan että jotain tapahtuisi. Kokoajan tässäkin kehittyen ja yllättävän hyvin keskittyen meillä Tuhina saa jatkossakin ajoittain käyttää puhelinta valvotusti - vähän täytyy edelleen suojella iskuilta ja kuolalta näitä laitteita.

Puoliskoni ei ainakaan vielä ole ladannut taaperolle omia sovelluksia, hänen puhelimellaan Tuhina ottaa tyytyväisenä selfieitä. Puhelimen galleriasta on löytynyt jo useampikin hassu yllätys.

Oletteko te löytäneet taaperoille sopivia pelejä tai muita sovelluksia? 
Vai onko taapero ja puhelin tai tabletti mahdoton yhtälö?

8 kommenttia

 1. Kivoja vinkkejä! Meillä rajoittuu älylaitteiden käyttö tällä hetkellä satunnaisiin youtubevideoihin ja kameran ihmettelyyn, mutta vähän myöhemmin voisin kuvitella noiden sovellusten olevan ihan kiva juttu meilläkin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun kommentoit! :) Piti heti käydä kurkkaamassa sunkin blogia :) Kamerasta riittää riemua kyllä yllättävän paljon :D

   Poista
 2. Meillä ei vielä viisi vuotiasta tyttöäkään kiinnosta mitkään kännykät tai tabletit,Isot veljet olis taas koko ajan nenä kiinni jossain ruudussa!kivoja vinkkejä kuitenkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, lapset on niin erilaisia :) ja esimerkistä varmasti myös oppivat, meillä puhelimet on aika paljon (välillä liikaa) käsissä.

   Poista
 3. Meillä 1,5v tykkäsi pelata Kapun metsää (hyvä, ilmainen peli pienimmille), tähän on jotain muitakin Kapu-pelejä saatavissa.
  Samoin Duplo-pelit sopii hyvin jo alle 2-vuotiaillekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! Pitääpä kurkata noi molemmat :)

   Poista
 4. Anonyymi5/3/16 19:54

  Meillä 2-v. poika tykkää eniten katsoa videoita itsestään mun puhelimesta. Ja meillä myös netflixin, youtuben, yleareenan ym. apuun turvaudutaan, kun tiukassa paikassa tarvitaan viihdytystä. Latasin aiemmin myös fisher-pricen sovelluksia ja niistä poika piti, kunnes kyllästyi. Joitain ilmapallojen poksauttelu -pelejäkin on ollut, mutta ne on jaksanu kiinnostaa max 2 pvää. Poika myös osaa soittaa isälleen ja tädilleen samsungin hätäpuhelu-toiminnon kautta, joka ei oo lukituksen takana. Piti vahvistaa omaa näytön lukitus-koodia, ettei soittele ihan kaikille kontakteille, kun toinen on niin kova soittelija. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, saas nähdä alkaako Tuhinakin joskus soittelemaan :D pitääpäs käydä kurkkaamassa millasia sovelluksia fisher-pricella on :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !