Masut vertailussa

Mun mielestä raskausaikana paino saa nousta niin paljon kuin on noustakseen ja mitä aiemmin ja mitä isompi maha sen parempi. Tiedän kuitenkin, että kaikki äidit eivät ajattele samoin. Toisille vatsan kehuminen pieneksi on ilouutinen, minua se vähän harmittaa ja toiset tuntevat itsensä merileijoniksi jo plussasta saakka.

Mie tykkään että maha on muhkea (ja itestä ainakin tuntuu, että mulla on nyt jo aika iso maha vaikka ei vielä tarpeeksi iso :D) ja sen pitäisi näyttää muistakin siltä. Siispä koska kaikki äidit ja raskaudet ovat erilaisia ajatuksineen ja mahoineen vertaan nyt vain ja ainoastaan omaa mahaani - nykyistä siihen kun odotin Tuhinaa.

Tietenkin muistan olleeni kömpelömpi ja isompi kuin yleensä, mutta mulle se kaikki oli uutta, ihmeellistä ja hauskaa, ihana hetki ennen lapsen syntymää. Luulen että mun ajatuksiin vaikuttaa aika paljon mun lähtöpaino joka on molemmissa ollut alipainoinen, tässä raskaudessa vielä 3,1kg vähemmän kuin Tuhinan odotuksen lähtöpaino.

Tuhinaa odottaessa toivoin, että mulle jäisi vähän niitä kiloja joita sitten lähteä muokkaamaan lihakseksi. Mutta noh. Ne kilot hävisivät ja veivät mennessään vähän liikaakin, joten tällä kertaa en ole edes jaksanut toivoa että jotain jäisi. Sen näkee sitten, mutta nyt odotan aina anoppilaan menoa - koska siellä on lähin henkilövaaka- ja otan ilolla vastaan jokaisen kilon jonka tämä raskaus päättää minuun mahduttaa.

Ja toisaalta luulen että keskenmeno ennen Tuhinaa kummittelee kuitenkin vielä vähän, tuolla jossain muistin perukoissa. Varsinkin nyt kun olen raskaana, kun ei se muuten ole ollut mielessä pitkiin aikoihin. Ainoastaan silloin kun on tullut puhetta jonkun ystävän keskenmenosta.Mutta mitä isompi vatsa sen enemmän olen raskaana ja sen isompi ja vahvempi vauvakin on. Vaikka mun ei tässä raskaudessa ole tarvinnut kertaakaan pelätä keskenmenoa, Tuhinasta säikähdin kerran rv10, niin luulen että muisto siitä yhdestä rv 8+5 loppuneesta kuitenkin jollain tapaa vaikuttaa näihin ajatuksiin mahasta.

Molemmat siis Tuhina ja tämä vauva ovat olleet vatsassa mielestäni hurjan vilkkaita. Puoliskoni meinasi että tämä uusi vauva olisi ehkä jopa vilkkaampi, mutta mie en osaa verrata liikkeitä. Bileitä tällä vauvalla on vähän väliä pitkin päivää, joka päivä, yleensä aina kun syön tai lepään. Ja iltaisin on sitten vielä isommat masujamit. Öisinkin kuulema, kertoo puoliskoni.

Harmittaa ettei mulla ollut mittanauhaa kun odotin Tuhinaa. Mutta enpä kyllä nytkään ole vielä kertaakaan mitannut vatsan ympärystä. Tuhinasta se mitattiin babyshowerissa rv 35 ja silloin mahan ympärys oli reilun metrin.

Uusia arpia en ole vielä ainakaan huomannut. Vanhat navan ympärillä olevat kyllä paistavat taas vähän vaihtelevasti. Riippuu millä ja milloin ne olen rasvannut. Muutkin arvet ovat muuttuneet punaisemmiksi. Arvista mulla on vähän sama ajatus kuin kiloistakin - sillä erotuksella että yritän pitää huolta vatsanahastani, mutta jos siihen siitä huolimatta arpia tulee niin saavat tulla.

Niin ja ne harjoitussupistukset alkoivat heti kun puoliväli ohitettiin! Muistelen että niitä tuli Tuhinastakin varmaan samoihin aikoihin. Silloin vain en tiennyt että ne on supistuksia vaan luulin että vauva puskee itseään vatsaani vasten. Nyt taas tiedän mitä tarkoittaa kun vatsa menee ihan kovaksi möykyksi. Vähän päivästä riippuen saattaa tulla useampi samana päivä, mutta viikkoon mahtuu myös päiviä ilman näitä.Kipeitä harjoitussupistukset eivät ole, mutta sellaisia että ne huomaa. Eikä mulla toistaiseksi ole mitään muitakaan suurempia kipuja ollut. Ainoastaan huomaan että mun kantapäät väsyy jos kävelen tai seison pitkään mun kovapohjaisilla talvikengillä tai kokonaan ilman kenkiä. Sama tapahtui Tuhinaa odottaessa.

Korkattiin sittenkin pyöräilukausi jo viimeviikolla. Aika nopeasti huomasin että ylämäet on pikkuisen hankalampia polkea nyt, kuin viime kesänä. Muuten pyöräily tuntuu ihan tavalliselta ja onnistuu ainakin vielä ihan normaalisti, melkein kuin ei raskaana olisikaan. Saattaa silti jäädä pyöräilyt kesäkuussa vähemmälle.

Tuhinaa odottaessani en pyöräillyt kertaakaan, mutta kyllä musta silloinkin hitaampi ja nopeammin hengästyvä tuli aika aikaisin. Sama on tilanne on nytkin, keittiön yläkaapeille kiipeily on hengästyttävää ja siitäkös puoliskoni aina hyvät naurut saa. Ja naurattaa kyllä itseäkin. :D

Nyt toisella kierroksella neuvolakäyntejä on vähän tylsän harvoin, tai ehkä se vain tuntuu siltä. Laskin nimittäin että Tuhinan rakenneultra on kuudes merkintä äitiyskortissa ja tällä kertaa se on "vasta" viides. Ja tosiaan Tuhinan toinen merkintä on rv 10+4 syke +166, eli se paniikki käynti kun olin hetken aivan varma uudesta keskenmenosta.

Mulla oli eilen pitkästä aikaa neuvolakäynti. Tänään siis rv 24+5. Oli ihan pakko verrata vielä äitiyskorttejakin ja tehdä pieni taulukkokin painon kehityksestä. En tiedä milloin musta on tullut tämmönen taulukkointoilija. Ajattelin jo tämän olevan ihan höpöhöpö hommaa, kun neuvolat on niin eriviikoilla, mutta ei ne nyt niin kamalasti toisistaan heittäneetkään.
TUHINA vs. VAUVA
rv 8+4 +0kg - rv 8+5 +0kg
rv 12+6 +0,5kg - rv 13+6 +1kg   
rv 16+6 +1,6kg - rv 18+4 +3,5kg
                         rv 20+6 +4,8kg - rv 22+1 +5,4kg (omapuntari) 
   rv 24+6 +7kg - rv 24+4 +6,9kg

Mulla on puhelimessa yksi pregnancy-sovellus jonka mukaan painoa on eilisen neuvolan jälkeen tullut 7,5kg. Siihen sovellukseen olen merkannut aloituspainon heti siltä päivältä, kun raskauskin lasketaan ja se on 600g vähemmmän kuin ekalla neuvolakäynnillä. Jokatapauksessa oon melkein hämmästynyt kuinka samoissa paino pyörii. Toisaalta taas eihän nämä muutenkaan juuri toisistaan eroa, tähän mennessä.

En tiedä onko puoliskoni samaa mieltä, mutta musta tuntuu, että raskaana oleminen sopii mulle. Tuli tässä sekin mieleen että en varmaan koskaan pukeudu yhtä naisellisesti kuin raskauden aikana...

Noissa viimesissä kuvissa on muuten täsmälleen sama raskausviikko, rv 24+2, Tuhinan LA oli kaksi päivää myöhemmin. Mulla oli samat paidatki mukana että olisin saanut täsmälleen samanlaisen kuvan, mutta onnistuin sitten pukemaan väärän värisen paidan päälle... :D

8 kommenttia

 1. Voi ihana vauvamasu <3 Haittaako kamalasti jos hyökkään silittelemään kun nähdään :D ..vaikka mä kyllä leoa odottaessa taisin vähän ite vihata sitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ei haittaa :D tähän mennessä jopa kaksi kaveria on uskaltautunu hipasta mahaa että vielä ei ainakaa ahdista :D

   Poista
  2. Mä liimaan korvan sun mahaan ;D

   Poista
  3. Jos nyt et pikaliimalla kuitenkaa :'D

   Poista
 2. Täälä toinen odottaja joka nauttii kovasti kasvavasta masusta ja yleensäkin koko odotus ajasta.
  Ihana on tuo sun vauvamasu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävin kurkkaamassa sunkin masukuvia :)

   Poista
 3. Voi Petra!! Aivan ihania masukuvia ja voi hyvänen aika mulle tuli ikävä sun postauksia lukiessa. Ois vaan niin muksaa nähä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välimatka on vaan hidaste :) kyllä meidän lapset vielä joku päivä pääsee leikkimään keskenään :) <3

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !