Millainen bloggaaja olen? -haaste

Luin Mama Lina blogista Millainen bloggaaja olen? postauksen ja kun Liina kerran haastoi kaikki bloggaajat vastaamaan kysymyksiin, niin miksikäs ei, koska haasteet on aina kivoja. 


1. Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?
Joskus keväällä 2010 päätettiin kaverin kanssa et hei aletaan kirjottaa blogeja, vaikka en edes tiennyt mitä bloggaaminen on. Todellisuudessa blogi unohtui äkkiä. Keväällä 2014 Elpua odottaessani löysin koulukaverini suositun blogin ja kahlasin sen alusta loppuun ja ajatus omasta blogista alkoi pikkuhiljaa kiinnostaa. Lopulta puoliskoni rohkaisemana päätin kokeilla.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?
Maanantaina tuli neljä vuotta ensimmäisen postauksen julkaisusta.

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on pääasiallinen aihe etc.
Sängyn alla on tavallaan mun versio perinteisestä päiväkirjasta ja meiden perheen arjesta. Tämä on siis perheblogi. Täällä on muistoja, arjen tapahtumia ja lasten vauvakirjat.

4. Kuinka usen päivität blogiasi?
Sattuman varaisesti noin kerran viikossa tai 4-6 kertaa kuussa. Tavoite on 10 postausta/ kuukausi mutta siitä olen nyt vähän jäänyt jälkeen. 

5. Kumman valitset kuvat vai tekstin?
Aloitan postauksen aina kirjoittamalla joten teksti tietenkin. Nyt olen innostunut enemmän myös kuvista ja niitä alkaa olla myös postauksissa enemmän  - paitsi tässä postauksessa koska jostain syystä mulla ei ole kuvia itsestäni. Teksti edellä ja kuvat tulee sitten tukemaan tekstiä. Harvoin on ensin kuva, josta alan kirjoittaa.

6. Mistä saat inspiraatiota postauksiin?
Arjesta, kirjoitanhan päiväkirjaa. Joskus on kiva päästä purkaan jos on jotain mielenpäällä tai kaverin kirjoitus saa miettimään omaa näkökulmaa jostain aiheesta. Ja sitten tietenkin näitä haasteita on kiva napata.

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?
Yöllä. Tai siis kaikista mieluiten aamupäivän ja päivällisen välillä, yleensä silloin on eniten aivotoimintaa. Mutta minun oma "vapaa-aika" jää tänne iltaan niihin hetkiin, kun oikeasti pitäisi jo mennä nukkumaan.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen, kuten luonnostelet, otat / käsittelet kuvia, vastaat kommentteihin?
Joka päivä teen jotakin. Mulla saattaa olla useampiakin postauksia tekeillä yhtä aikaa, siis ihan tässä selaimen välilehdelle kolme postausta kerraallaankin auki. Aina kun avaan tietokoneen avaan myös bloggerin ja kuvat ja aina kun lähden kotoa mulla keikkuu kamera kaulassa.

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä? 
Luen eniten Kaksplussan blogiverkostolaisten blogeja, satunnaisesti seuraan myös muutamaa muuta perhebloggaajaa ja Annin uunista käyn kurkkimassa reseptejä.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut ehkä liittymään jopa lukijaksi?
No ensimmäisenä tietenkin banneri ja ulkoasun värimaailma antaa ensivaikutelman blogista. Postauksessa kiinnostaa kirjoitustyyli ja kuvat ja toki tekstin persoonallisuus. Jos teksti saa nauramaan tai itkemään ja elämän tilanne on yhtään lähellä omaani (koska vertaistuki) jään varmasti lukijaksi.11.Kolme parasta asiaa bloggaamisessa
Ensimmäiseksi omien ajatusten selventäminen myös itselleen. Joskus saman asian voi jutella halki puoliskon siskojen kälyjen äidin ja anopin kanssa, mutta silti se lopulta selkeytyy ja joskus päätöksen tekokin helpottuu vasta sitten kun saa ajatukset paperille ja ne alkaa muodostaa jotain järkevää.

Toiseksi parasta on muistojen tallentaminen. Myönnetään, että luen monesta omia vanhoja postauksiani jos en muista milloin on tapahtunut joku tietty juttu :D Täältähän löytyy lasten syntymät (tosin Elpun synnytyskertomus pitäisi kirjoittaa uudestaan), minun ja puoliskoni tarina ja paljon muita arkisiakin muistoja.

Kolmanneksi kaverit. Bloggaamisessa parasta on yhteisöllisyys ja saman henkiset kaverit ympäri Suomen, joita en luultavasti olisi koskaan oppinut tuntemaan, jos en olisi alkanut itse kirjoittaa ja seuraamaan muiden blogeja. (Ihan vaan mainitakseni Matu - Helmoissa, en edes tiedä miten eksyin sun blogiin ensimmäisen kerran, mutta taisin alkaa heti kommentoida ja Matu on ensimmäinen blogin kautta tullut ystävä, jonka kanssa treffattiin livenä :D) Ja kaksplussan blogiverkoton tytöistä on tullut ihan huikea ystäväjoukko.

12. Entä kolme huonointa?
Noo en tiedä onko se huonointa, mutta joskus on tosi haastavaa löytää arjen keskeltä aikaa ja rauhaa kirjoittaa postauksia valmiiksi saakka.

Ja toinen haaste on se, että otan niin paljon kuvia etten tiedä mitä niillä tekisin. Julia - Sininen norsu ja samettikarhu joskus lohdutti, että ennen jos kohteesta otti 50 kuvaa, niin nyt enää 15, eli kai mullakin se kuvaussilmä tästä harjaantuu pikkuhiljaa. Vaikka olenkin kuvannut paljon niin tämä kamera mulla on kuitenkin ollut vasta 7kk käytössä, enkä tosiaan osaa hyödyntää sitä vielä ihan täysin. Ja siis paljon tarkoittaa määrää.

Mulla ei itsellä oikeastaan ole koskaan ollut ilkeitä kommentteja, mutta niiden riski ja nimen omaan anonyymien ilkeät huutelut on tietty tosi kurjajuttu blogimaailmassa yleensäkin. Ja facebookin vallannut blogiviha. :D

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa? Vastaatko mielelläsi kommentteihin?
Tottakai! Kommentit blogin postauksiin on vähän niinkun postikortteja tai pieniä ihania piristäviä ylläreitä. Vastaan aina kaikkiin kommentteihin, myös niihin joita en jostain syystä ole huomannut ajallaan vaan vasta viikkojen tai kuukausien pääästä, vastaan silti. Haluaisin vastata enemmän kuin "Kiitos kommentista", ja joskus niitä vastauksia pitää miettiä sitten pidempään. Parhainta on kuitenkin se että tuleekin pieni keskustelu kommenttiboksiin! :)

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebooksivua?

Blogilla on facebooksivu ja instagram ja pinterest on blogin nimellä, mutta käytän sitä aika vähän. En ole mikää somelivetyyppi, esim. instastoryt on vähän vieras alue minulla :D

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummiin postauksen kerrallaan alusta heti julkaisuun saakka?
Mulla on tällä hetkellä yli 40 luonnosta.... Kaikista parasta on se kun saa kerralla kirjoitettua ja kuvitettua postauksen ja sitten vaikka ajastettua sen julkaisun. Mutta kun on tällainen lahopää, joka ei meinaa muistaa mitään, niin mulla on valmiina jo otsikoituna 79m2 kotiesittelyn olohuone- ja meidän makuuhuone- sekä pihapostaus. Mitä isi shoppailee? postauksia luonnoksista löytyy myös raakaversioina ilman kuvia. Ja näissä mun viikko päiväkirjoissa, jotka aloitin tänä vuonna, on luonnoksissa 8 otsikkoa..... :D Toki on myös luonnosalkuja ja otsikoita, jotka ei koskaan pääse valmiiksi postaukseksi asti vaan aiheet kuopataan lopulta kokonaan tai ne jakautuvatkin useammiksi postauksiksi. Esim. Mitä isi shoppailee? piti olla alun perin yksi postaus, mutta jaoin sen osiin. 

16. Bloggaatko avoimesti eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?
Osa tietää osa ei ja osaa ei varmaan kiinnosta :D Mutta en mie tätä millään tapaa salaile.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogin kautta?
Olen saanut tehdä muutamia tuoteyhteistöitä eli palkkanani on tuotteet. Joissain tapauksissa tuotteiden arvon voi laskea taloudelliseksi hyödyksi. Mutta toistaiseksi yhteistyöt eivät auta minua maksamaan laskuja, joten väittäisin että en hyödy blogistani taloudellisesti.

18. Millainen tarina blogisi nimen takaa löytyy jos löytyy ollenkaan?
Loin Elämää sängyn alla nimisen blogin keväällä 2010. Nimi tuli suoraan siitä, että sain yläasteella 140cm leveän parvisängyn, joka vei aika suuren osan huoneeni kattopinta-alasta Sängyn alle kuitenkin mahtui vierassänky, pulpetti ja riippumatto. Parvisänky muutti kanssani tampereelle opiskelija soluun ja vaikka nyt sain isomman huoneen ja sängyn alla oli enää riippumatto ja 160cm leveä patja, oli minun elämä edelleen aika paljon siellä sängyn alla. Nimi oli siis ihan kirjaimellinen eikä vain vertauskuvallinen.

Kun neljä vuotta myöhemmin päätin oikeasti aloittaa blogin, tuntui nimi edelleen minulle sopivalta, mutta aika pitkältä, joten pudotin yhden sanan pois ja nimeksi jäi Sängyn alla. Se taas on hyvä nimi niin vertauskuvallisesti kuin kirjaimellisesti. Täällä Sängyn alla blogissa on lasten vauvakirjat ja paljon muistoja ja kuvia, jotka voisivat aivan hyvin olla säilöttynä myös oikean sängyn alle laatikkoon. Ja toisaalta nimi sopii myös meidän perheelle, koska aika monesti kaikki kadonneet tavarat löytyy sängyn alta.

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos, niin miten?
Jos minulla olisi enemmän aikaa niin aloittaisin lisäämällä postaustahtia ja joskus tulee mietittyä mitä jos tästä saisi palkkaa, mutta luulen että ottaisin liikaa paineita, joten nyt on hyvä näin.

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle
Älä ujostele kertoa kavereille blogistasi.

Kommentoi niin ahkerasti kuin mahdollista (itse pitäisi parantaa tässä)

Nauti matkasta ja opettele nauramaan itsellesi. Koska ensimmäiset postauksesi tulevat olemaan mielestäsi joko noloja tai kummallisia kuitenkin jossain vaiheessa, joten nauti siitä että blogi kasvaa sinun kasvaessa ja naura niille vanhoille hupsuillekin postauksille (jos siis satut sellaisia kirjoittamaan).

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !