Lapsivapaavyöhyke

Keittiö, tuo kodin sydän, osaa olla pienille lapsille melkoisen vaarallinen ja mielenkiintoinen paikka. On kaappeja ja laatikoita. Niitä on kiva aukoa ja tutkia. Tuolta löytyy kattiloita ja kauhoja, niistä lähtee kiva ääni. Ja hei, nämä laatikothan näyttää ihan tikkailta, kun ne avaa kaikki. Oi täällä laatikossa on veitsiä! Ja tiskikoneessa on nappeja ja hellassa nuppeja. Kivoja nuppeja jotka kutsuu vääntämään.


Kuulostaako tutulta?

Ensin lapsia oli vain yksi, joka kiipesi laatikoita pitkin tasoille. Elpu ehti kasvaa ensimmäisen vuoden ilman tiskikonetta, joten hän ei kävelemään ja nousemaan oppiessaan kiinnostunut tiskikoneesta. Mutta Jekku ei voi vastustaa sitä. Aina kun se aukeaa, on tuo pieni mies siellä vieressä. Ensin räplätään välinekoria ja jos alakori sattuu olemaan paikallaan koneen sisällä, yrittää Ukko heti kiivetä tiskikoneen kannelle. 

Sitten on ne tilanteet, kun yritän kaikessa rauhassa tyhjentää tiskikonetta tai tehdä ruokaa, ja samalla estellä laatikoiden avaamista, kieltää kiipeilemästä ja lopulta puhallan pieniä sormia, jotka jäivät joko sisaruksen avustamana tai ihan omasta syystä laatikon väliin.

Tai se "äiti haluan maitoa!" keskustelu, joka päättyy siihen, kun yritän saada uhkaile-kiristä-lahjo -menetelmällä lapseni sulkemaan jääkaapin sekä pakastimen, ihan vaan koska periaate on, että lapset eivät saa aukoa keittiössä mitään ovia ilman lupaa.


Ja sitten mulle riitti. Toteutin sen, mitä harkittiin jo edellisessä kodissa. Hankittiin portti keittiön oveen. Ja se on ihana! Tiskikoneen saa avata ja päästää höyryt pihalle heti pesun loputtua ilman, että täytyy vahtia meinaako vauva kiivetä tiskikoneeseen. Lasten astiat, kauhat ja kattilat ei pyöri ympäri kämppää... Eikä enää tarvitse huomata kesken illan, että jääkaappi on taas auki ja kuka tietää kuinka kauan.

Kuolasin tätä BabyDan Guard Me porttia OzBabyn nettikaupasta useamman kuukauden, ennen kuin sain sen myytyä myös puoliskolleni. Ja nyt uskallan väittää, että molempien mielestä portti oli paras hankinta pitkiin aikoihin. Portti on helppo käyttöinen, sen saa nopeasti yhdellä kädellä kiinni ja auki. Ja perinteisen pinnaportin sijaan tämä on oikeasti nätti, jopa sisustukseen sopiva, vaikka muovia onkin.

Portti on nyt ehtinyt helpottaa elämäämme jo reilun kuukauden. Toistaiseksi lapsetkaan eivät ole juuri kapinoineet portin tuloa. Lähinnä Jekku väsyneenä syliin halutessaan. Muutaman kerran Elpu on meinannut raahata tuolin portin eteen, jotta pääsisi hyppäämään keittiön puolelle, mutta onneksi vielä on riittänyt pelkkä kielto. Tuolejakaan, kun ei meillä saisi raahata.


Oletteko te rajanneet lasten pääsyä tiettyihin huoneisiin kotona? Mie voisin laittaa toisen portin vessan oveen.... Ja jos ihmettelette miksi meidän Jöröpalmulla on muovipussiympärillä, niin muistutan teitä kotonamme asuvasta pienestä pojasta, joskin nyt Jörö on majaillut keittiön perällä turvassa jonkin aikaa. 🙈

14 kommenttia

 1. Oli portti keittiössä, mutta ei hirveästi helpottanut. Valtavan kovat huutoitkuraivarit portin toisella puolen. Lähinnä autoi, ettei sinne voinut lapsi livistää yksin. Mut eihän jatkuvaa huomiota vaativa lapsi edes livistä... ihan hyvä oli silti olla se portti, kun perheessä oli sekä vauva että yksivuotias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nimen omaan tuo että lapsi ei pääse livistämään sinne yksin, meillä varsinkin tämä isompi on sen verran ehtiväinen ja pienempikin kovin utelias, että portti on ihana :D

   Poista
 2. Loistava keksintö! 👌😊
  Lapset kuitenkin näkevät ja kuulevat sinut ja tietysti toisin päin, mutta kuitenkin saat rauhassa touhuta keittiössä. Eikä tämä "porttivaihe" ikuisuuksia kestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha juuri tuon rauhan takia tulee välillä mietittyä et pitäskö vessaan laittaa samanlainen :D Vessarauha on olematon jos ovi on auki, muttei kiinnikään voi pitää kun toisella puolella ehtii tapahtua vähän liikaa :D Mut onneksi tämä on juurikin vaihe :)

   Poista
  2. Jep, jälleen tänä aamuna ajattelin, että portti myös vessan ovessa olis jees :D Keittiöönkin olisi ihan loistava ratkaisu, mutta pitäisi olla kaksi porttia ja toisen niistä erittäin leveä. Mennään siis komentelulinjalla x)

   Poista
  3. Joo, meilläkin oli edellisen asunnon keittiö sellanen käytävä että olis ollu vähän hankala toteuttaa 😅 toivottavasti valikoiva kuulo vaihtuis joskus myös tottelevaisuudeksi 🙈

   Poista
 3. Meillä oli aikoinaan portti vessaan, ettei lapset menisi kaivelemaan kissanhiekkoja. Se oli ihan fiksu, kunnes alkoivat käydä itsenäisesti vessassa eivätkä päässeet sisään :'D Parit pissakakkapotat kun kaatu nurin portin ulkopuolella sai portti kyytiä ja lapset pääsivät vessaan asioille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! pitää vissiin perua sittenkin tuo edellisen kommentin vastaus :D

   Poista
  2. Meillä on onneksi kylppärissäkin hyvää tilaa harjoitella pottailua ja vessassa käymistä,joten ihan vessan voisi sitten jättää vanhempien käyttöön 🙈

   Poista
 4. Meilläkin oli edellisessä kämpässä portti olkkarin ja keittiön välissä. Oli ihan huippu 👌😊

  VastaaPoista
 5. Meidän keittiössä kaikki ei-turvallinen on yläkaapeissa. Sinne ei ole toistaiseksi (kop kop kop) kukaan vielä pyrkinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh Elpukka kiipeili jo edellisessä kodissa tasoille, vaarallista sekin (apina peittää silmät hymiö)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !