Perinteinen Joulu

Jouluvalot, joulukuusi, joulupukki, perheen yhteinen ruokailu, kynttilät, piparit, glögi, käynti hautausmaalla, lahjojen avaaminen....... listaa voisi jatkaa ja jatkaa, asioilla jotka tekevät joulusta Joulun. 

Tänävuonna meidän kotona Joulu näkyy ikkunoita koristavissa jouluvaloissa ja tyhjissä pyykkikopissa. Sen suurempia koristeita tai joulusiivousta meillä ei ole tehtynä tai hankittuna. Ensin meinattiin kuusi laittaa vieläpä ihan aito, mutta päädyttiin jättämään kuusi ja koristeet kauppaan. Ehkä ensivuonna, jos Tuhina ymmärtäisi jo koristelun päälle enemmän kuin pallojen varastamisen ja valojen syömisen. Oli melkoinen työ välillä saada neiti pysymään kaukana appivanhempieni kuusesta.


Me vietettiin joulua rennosti yökyläillen anoppilassa. Lähdettiin keskiviikkona päivällä että ollaan aamulla valmiina leipomossa joulutorttuja. Kälyni suunnittelivat herätystä heti kahdeksalta kun joulupukin kuumalinja alkaa, itse vähän naureskelin ajatukselle, mutta niin vain kun nälän kuljettamana menin kaksikymmentä yli kahdeksan keittiöön, niin hetken päästä me katsottiin siellä lastenohjelmia. Tuhinakin heräsi jo yhdeksältä. Lastenohjelmien lomassa syötiin aamupalaa ja pappa (tai siis appiukko) laittoi takkaan tulet. Leivottiin joulutortut sillä aikaa kun mummi ja pappa kävivät hoitamassa vielä viimeiset ruokaostokset. 

Aiemmin me ollaan käyty keskenämme ensin haudalla ja sitten menty anoppilaan saunaan ja syömään, mutta tänävuonna lähdettiin haudoille porukalla appivanhempien kanssa. Käytiin ensin Tuhinan papan papan haudalla, sitten mun isoäidin isotädin haudalla ja vielä Tuhinan mummin äidin haudalla. Meidän viimevuotinen koriste oli edelleen paikoillaan, otettiin se talteen niin saan ensi vuodeksi tehdä siihen uudet koristeet, pitää vain muistaa jatkossa käydä hakemassa se takaisin (mikä oli viimeksikin suunnitelma mutta unohtui). Minusta oli ihanaa käydä vähän pidemmän kaavan mukaan haudoilla, omaa sukuani ei täällä ole kuin tuo isotäti. Kynttilät jätettiin jokaiselle ja Tuhina sai nukuttua hyvät päiväunet pidemmillä ajomatkoilla.


Hautareissun jälkeen syötiin anoppini anopin paistamaa kinkkua ja porkkana- ja lanttulaatikoita, kana-pastasalaattia (musta tuntuu että söin koko laatikollisen yksin noiden päivien aikana), lihapiirakoita, pasteijoita, tiikerikakkua ja olipa mummo laittanut vielä täytekakkupohjan johon päätettiin täytteet porukalla. Lisäksi joulupöydässä oli myös perunalaatikkoa ja maksalaatikkoa, taisi olla muutakin mitä ei nyt tule mieleen... Silliä! Tuhina sai joulupöydästä kinkkua, muuten oli sitten omat eväät. (jotka jäi sinne jääkaappiin kun tapanina kotiin lähdettiin...). 

Vatsat täynnä siirryttiin olohuoneeseen jossa juteltiin ja rentouduttiin telkkarin ääressä kunnes oli aika jakaa lahjat. Kyselin aiemmin kutsutaanko meille Joulupukkia, säästeltiin nyt vielä Tuhinaa traumoilta ja pukki kutsutaan sitten ensivuonna. Omat pakettini olivat pehmeitä ja lämpimiä, erittäin tervetulleita ja silti yllätyksiä, samoin puoliskoni paketit.


Tuhina oli aluksi ihanan innoissaan omista (ja kaikkien muidenkin) paketeistaan, mutta muutaman avatun lahjan jälkeen paketeista tuli tylsiä ja ne jo paljastuneet lahjat pääsivät heti käyttöön. Tuhina sai määrällisesti lahjoja oikein sopivasti, niin että jakaessa tuntui että onpas näitä paljon mutta laskettua ne totean että tässäkö kaikki. Lahjat ovat mieluisia myös näin äidin näkökulmasta. Toki muutama paketti on vielä lisää, kunhan mennään katsomaan Tuhinan mummua ja vaaria ja isomummoa ja isopappaa.

Aattoiltaan kuului vielä singstar (ja pojilla änäri), sauna ja sipsit iltapalaksi. Unohdin mun saunalimsan olemassa olon (edellisellä viikolla jo ostettu herra hakkaraisen vadelmalimonadi) joten se meni nyt iltapalaksi tällä kertaa. Puoliskoni uhkailuista huolimatta sain juoda sen ihan itse ja vasta aattona.


Jouluaamu oli taas sään puolesta niin epäjouluinen kuin olla saattaa. Aamupalan jälkeen ulkoiltiin Tuhinan ja mummin kanssa ja puoliskoni pesi auton. Toivon että siitä ei tule perinnettä, vaan soisin kyllä mieluusti valkealle joululle luvan tulla heti tänä vuonna ja ulkoilun sisältävän pulkan tai lumiukon!

Teille kaikille jotka tämän luette toivotan valoisaa, positiivista, yllätyksellistä, kuitenkin turvallista, elämän täyteistä ja ennen kaikkea onnellista uutta vuotta! 

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !