Kokonainen yö - ei sittenkään

Aloin kirjoittaa otsikolla Kokonainen yö elokuussa, silloin lopetettiin yöimetys. (linkkien takana jutut 1,2,3 ja kulisseissa) Syyskuussa lopetin kokonaan imetyksen, mikä luonnollisesti vaikutti kaikkeen. Itseasiassa nyt kun luin nuo kaikki aikaisemmat kirjoitukset aiheesta ihmettelen että onko meillä todella ollut joskus, eikä edes niin kauan sitten, noin selkeä ja säännöllinen unirytmi ja että onko meillä ihan oikeasti myös nukuttu!

Olin aloittanut tämän tekstin kirjoittamalla täsmällisen selostuksen 14.9. yön heräämisistä ja 15.9.olin kirjoittanut moneltako Tuhina nukahti. Siihen jäi meidän kokonaan nukutut yöt siltä erää. Sen jälkeen meillä onkin ollut todella väsynyttä ja vaikeaa öisin. Kirjoitin epätoivostani marraskuussa ja tuosta tekstistä paistava väsymys voidaan nostaa potenssiin sata. Monen monta kertaa olen toivonut että en olisikaan vielä lopettanut imetystä. Tuhinan painokontrollissa mainitsin asiasta neuvolan tädille niin että hän vielä varmisteli ettenhän nyt kuitenkaan aio aloittaa uudestaa.

Tietysti nyt ymmärrän  että omaan väsymykseen, saamattomuuteen ja alakuloisuuteen on vaikuttanut alkuraskaus, kuvittelinhan olevani masentunut myös Tuhinaa odottaessani, ennen kuin selvisi että olinkin raskaana. Mutta olen ollut myös todella, todella, lamaantunut edes yrittääkseni vääntää kättä terveyskeskuksen ajanvarauksen kanssa jotta päästäisi taas näytille ja saataisi yölliseen kutinaan jokin helpotus.

Toki tuota ajanvarausta varmaankin myös helpottaisi jos olisi luonnostaan hereillä edes ennen yhdeksää jolloin voisi olla edes vähän toivoa ehtiä soittamaan tasan kello kahdeksan kun niitä aikoja vielä on jäljellä. Meidän luonnollinen unirytmi on viime syksyn mittaan kääntynyt erittäin aamu-uniseksi kun parhaimmillaan tai pahimmillaan ollaan herätty vasta puolenpäivän aikaan. Ei ainakaan ennen kello kymmentä.

Yritin kokoajan kotikonstein helpottaa Tuhinan oloa. Tehtiin soodakylpyjä, suolakylpyjä, rasvasin saunassa, soodarasvattiin, rasvasin kylpyhuoneen trooppisessa ilmassa saunan ja kylvyn jälkeen. Suurimman osan ajasta iho näytti paranevan ja voivan hyvin, mutta sitten yks kaks taas ihan punainen ja ärtynyt vaikka ollaan oltu kokoajan tarkkoja allergioiden kanssa. Ja yöt olivat aina vaan aivan kamalia.

Tavallisesti heräsin kaksikertaa yöllä rasvaamaan Tuhinan päästä varpaisiin, vaikka hänet on rasvattu joka ilta pesun jälkeen huolella. Yleensä hän heräsi raapimaan kaksi kertaa yössä, kahden aikaan ja neljän jälkeen - täsmälleen samat kuin yölliset imetysajat, joten lasken taas 1+1 = miksi lopetin imetyksen.

Ennen joulua oli myös pidempi aika kun Tuhina käveli noihin aikoihin itkien keittiöön pyytämään vettä tai kaurajuomaa. Ja nämä olivat niitä hyvin nukuttuja öitä. Sitten jos yöt olivat tavallista hankalampia herättiin me rasvaamaan vähintään tuo kaksi kertaa ja sen lisäksi vaellettiin keittiöön vielä juomaan monta kertaa.

Kaikista pahin yö oli kuitenkin vuoden vaihteen yö. "Vieraspaikka" teki tehtävänsä ja minuakin ahdisti että nyt Tuhina herättää kaikki. Huuto ja raapiminen olivat jotakin ihan hirveää. Tuhina itki ja raapi ja huusi ja raapi, niin että kaikki yläkerrassa nukkuvat valvoivat tai nukkuivat vähintäänkin todella huonosti (paitsi puoliskoni jolla on ihan käsittämättömät unenlahjat kun hän vain vaipuu uneen).


Aamulla mummi ja pappa miettivät ratkaisua meidän öihin. Päätettiin että nyt loppui kaikki veden kanssa lotraaminen. Vaikka Tuhina nauttiikin uimisesta, saunasta ja kylpemisestä ihan äärettömän paljon niin nyt loppui kaikki - iltasuihkua myöten. Peppupesu hanan alla kuuluu tietysti aamu- ja iltapesuun ja  vaipan vaihtoon, mutta siinä se.

Ja vaikka ohjeessa sanotaan että Sibicorttia pitää käyttää aamuin illoin viikon välein kuuria ja taukoa vaihdellen, niin nyt meillä hölvätään sibicorttia ihottumiin niin kauan kuin on tarve. Huomattiin jo aiemmin että Sibicort kuurina on yhtä tyhjän kanssa ja aina tauon jälkeen lähtötilanne oli kuin ei olisi koskaan sitä käytettykään.

Pappa kävi apteekista hakemassa Tuhinalle Sibicorttia ja toi myös Locobase Repair voidetta. Siitä oli apteekkihenkilöllä hyvä kokemus kerrottavana. Locobasea meillä oli viime keväänä yksi tuubi käytössä jonka sain enoni vaimolta. Mummi ohjeisti Locobasea käytettäväksi useasti päivässä.

Ensimmäinen 100g tuubi hölvättiin viikossa ja toinen tuubi meni samaa tahtia. Aamupesun jälkeen, ennen päiväunia, päiväunien jälkeen, jokaisen potatuksen jälkeen, ja iltapesun jälkeen. Laskin tänään että rasvattu on vähintään neljä kertaa päivässä. Yleensä useammin kun kotona rasvataan heti jos Tuhina alkaa yhtään raapimaan.

Ja tiedättekö mitä!

Alku kuusta oltiin Jyväskylässä kolme yötä joista Tuhina nukkui raapimatta kolme! Yhden yön kokonaan putkeen ähisemättä tai muutenkaan herämäättä ja pari sitten pienillä sählingeillä, mutta RAAPIMATTA! Se on jo oikeasti ihme meidän perheessä. Ihme josta kiitos kuuluu appivanhemmille jotka ottivat asian hoitaakseen kun me oltiin ihan hattara-aivoja ja luovutettu.

Jyväskylässä ja reissun jälkeen mummolassa nukuttiin näin:

Rasvaus aloitettiin perjantaina. Ja heti samana yönä  Tuhina nukkui hyvin. Kerran heräsin ja huomasin että Tuhina oli jalat meidän patjoilla ja yläkroppa vielä omalla sängyllään ja myöhemmin havahduin että hän nukkui sykkyrässä vieressäni.

Jo toisena yönä hän nukkui omassa sängyssään koko yön, 2330-0915. Ei pihahdustakaan koko yönä johon olisin havahtunut.

Kolmantena yönä oli sitten vähän sählinkiä, mutta kaikelle oli syy; ensimmäinen herätys oli varmaankin pahauni, koska Tuhina ei rauhoittunut itkustaan kun otin viereen eikä vielä syliinkään vaan vasta kun nostin hänet seisomaan hän avasi silmänsä ja sitten rauhoittui ja nukahti syliin. Seuraavan kerran hän itkeskeli aamulla kun oli onnistunut sotkemaan itsensä pakettiin ja kolmannella kerralla heräsin huomatakseni että tyyppi nukkui pää sängyn alla. Nukuttiin puoliskoni kanssa lattialla patjoilla ja patjan reunasta ehkä 15cm meni sängyn alle. Autoin itkevän neidin takaisin tyynylle ja hän jatkoi uniaan heräämättä.

Mummon luona Tuhina oli itkenyt yöllä kahdesti, kun mummo oli joutunut väistämään pois vierestä. Tuhina nukkuu poikittain ja pienet jalat omassa naamassa tai kyljessä on kieltämättä vähän epämukavat.. Unta oli kuitenkin jatkunut aamulla kymmeneen. Ja seuraavana yönä kotona Tuhina nukahti junnujen mm lätkäottelun viimeisen erätauon aikana syliini ja pelin jälkeen jatkoi uniaan aamu kahdeksaan saakka, omassa sängyssään koko yön!Ataraxia annetaan iltaisin yksi 2,5ml annos. Nyt iho ja yöt näyttivät kuitenkin todella lupaavilta ja toivoin että tämä olisi meidän viimeinen atarax pullo. Sunnuntaina tehtiin testi eikä  annettu ataraxia ollenkaan, mutta vielä ei näköjään voida sitä unohtaa.

Jos anoppi ei olisi tätä ratkaissut niin olisin ottanut hänet mukaan tuonne tulevaan neuvolaan jututtamaan noita lääkäreitä kun tuntuu etteivät he ota minua tosissaan. Terveyskeskuslääkärit vielä sen verran että ollaan ne lähetteet lastenpolille saatu, mutta sitten ne lastenlääkärit ja neuvolan lääkäri ovat olleet jotenkin pettymys.

Tämä teksti on odottanut nyt kuviaan viikon verran. Silloin tämän otsikko oli Kokonainen yö - CHECK ja tämä loppui näin:

Mutta hei MEILLÄ NUKUTAAN HYVIN! vihdoin! On nukuttu jo reilu viikko! Locobase pääsi lähesloppumaan torstaina ja sen takia meillä on nyt takana kaksi vähän huonompaa yötä, mutta ei läheskään niin huonoa kuin meidän normaalit yöt ovat olleet. Nukkuminen on parasta!

Nyt se loppuu näin:

Tiedättehän sen että aina kun pääsee sanomasta että meillä nukutaan hyvin tai syödään hyvin niin sitten äidit koputtavat puuta, etteivät nyt vaan manaa tätä hyvää jaksoa päättyväksi. Niin, no siksi tämä hehkutuspostaus on jäänyt odottamaan niitä kuvia, koska meillä ei enää nukuta. Nyt taas rasvataan ja ravataan keittiössä öisin.

Kirjoitin jo lapun keskiviikkoista Tuhinan 1v6kk neuvolalääkäriä varten. Tuossa A4 paperissa on lista asioita jotka haluan lääkärin laittavan eteenpäin, perusteluineen, ja lista ruoka-aineista ja muista joista epäillään Tuhinan saaneen myös allergisiaoireita. Että jotta nyt on odotukset aika korkealla että vihdoin saataisin oikeasti apua, myös lääkäriltä. Eihän se nyt voi olla normaalia että lapsi ei nuku öisin ilman ataraxia ja panadolia ja niidenkin kanssa huonosti.

Enkä edes ehtinyt kunnolla hehkuttamalla manaamaan meidän hyviä öitä! Ei enää montaa tuntia lääkäriin, onneksi!.

6 kommenttia

 1. Huh huh.. Aika rankalta kuulostaa nämä yölliset kutinat ja niiden aiheuttama heräily. Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) nyt jäi kyllä neuvolasta tosi hyvä maku, kutsua lastenpolille odotellessa :)

   Poista
 2. toivottavasti tulee vihdoin apua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuli, tai ainakin saatiin se lähete :)

   Poista
 3. Heip. Asutteko vanhassa talossa, ettei oisi homealtistusta. Iltsellä samoja vaivoja tullut juurikin kyseisestä asiasta. Rasvat ja lääkitys auttaa mutta ei poista "vaivojen aiheuttajaa" :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota homemahdollisuutta en olekaan tullut ajatelleeksi! asutaan 16vuotiaassa kerrostalossa, muutettiin tähän viime kesänä. Onneksi päästän lastenpolille ensiviikolla :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !