Jäähyllä

Minä ja siskoni ollaan istuttu keittiönjakkaralla ja seisty nurkassa jäähyllä, erikseen ja samaan aikaan, kahdestaan ja joskus kolmestaankin. Syitä on varmasti ollut monia, luvattomien tekemisestä tappelemiseen. Ja toki omat muistikuvani ovat esikoulu - peruskoulu ajalta, eli eivät ole täysin verrattavissa Tuhinaan vielä.

Tuhina joutuu jäähylle enää hyvin harvoin. Tai en itseasiassa muista milloin viimeksi niin olisi tehty. Toki hän koettelee rajojaan - tönii ja lyö telkkaria kynillä ja leluilla, heittelee tavaroita ja joskus suuttuu leluille, vetää hiuksista ja lyö välillä meitäkin.

Ensimmäisenä Tuhina joutui jäähylle telkkarin lyömisestä. Jäähypaikkana toimi kolo Jörön ja sohvan välissä. Siinä sai tuijotella ikkunasta ulos ja miettiä tekosiaa - ihan kuin reilu puolitoista vuotias miettisi tekosiaan.

Nopeasti tajuttiin, että me ei oikein osata vielä tätä jäähysysteemiä. Ei olla johdonmukaisia jäähytuomareita, eikä Tuhina ymmärrä pysyä siellä vaikka miten selittäisi. Eikä tunnu ollenkaan järkevältä antaa jäähyä siitä, ettei lapsi pysy jäähyllä, kun hän ei edes ymmärrä mitä jäähy tarkoittaa.

Nykyään meidän jäähypaikka on pikkuisessa vaatehuoneessa. Ja sinne joutuu silloin kun menee hermot. Jäähyn aika on jos mopo ei tottele ja aiheuttaa harmia, kiukutusta, itkua, huutoa ja paiskomista. 

Samoin käy aika usein ryömimistunnelin ja sitterin kanssa. Tuhina tykkää käännellä sitteriä väärin päin, jos takaisin kääntö ei onnistu saattaa mennä hermot. Silloin on jäähyn paikka. Myös sitterin lelukaari, leikkimatto ja nukenrattaat ovat edellisten lisäksi suurimpia hermoromahduksen aiheuttajia.

Kun hermot menee ja tavarat aiheuttavat enemmän harmia kuin iloa, on aika siirtyä jäähylle. Vaatehuoneessa mopo saa rauhassa odottaa seuraavaa leikkipäivää. Ja kun ärsyttävä tavara on siirretty pois näkyvistä Tuhina rauhoittuu yleensä melkein samantien. Mitään tiettyä aikaa jäähyn kestolle ei olla vielä määritelty. 

Hiihtolomala juteltiin jäähyistä äidin ja isosiskoni kanssa. Jostain syystä yön pikkutunneilla oli hurjan hauskaa ajatella miten meillä mopo ja sitteri menee jäähylle komeroon, kun Tuhina alkaa hermostua. Erityisen hauskaa meillä oli yöllä sen jälkeen, kun alettiin miettiä miten tätä jäähykäytäntöä sovellettaisi meihin aikuisiin, johdonmukaisuuden ja esimerkin nimissä tietenkin.

Näin tekniikan ihmelapsena voin paljastaa että mun puhelin olisi jäähyllä aika usein. Se kun ei tottele mua facebookkiin kirjoittaessa ja kameran tarkennuskin meni ihan pilalle ja sekosi edellisen päivityksen myötä.

Puoliskoni tarvitsisi kuunnella itkupotkuraivareita ja kitinää huomattavasti vähemmän, jos mun puhelin joutuisi myös jäähylle. (tää on nyt aika riskiä kirjoittaa tänne, tiedä vaikka puoliskoni ottaisi tuon käyttöön tämän tekstin tarkistettuaan...:D ) Toki on niitäkin hetkiä kun puhelin voisi mennä jäähylle Tuhinankin käsistä. 

Toinen mikä joutuisi usein jäähylle olisi varmasti meidän tv:n kaukosäädin. En ymmärrä miten se ei vain voi toimia! Ja se on ollut yhtä surkea, hidas ja ailahtelevainen alusta saakka! Kaken saisi laittaa jäähylle vuoron perään meiltä molemmilta - minulta ja puoliskoltani. 

Ja meidän vanha paistinpannu se vasta jäähylle sietäisikin! Sen kanssa ei vaan voi enää onnistua! Alkaa masentaa aina kun ottaa pannun kaapista, lihatkin haluaa takaisin jääkaappiin sen nähdessään. Siinä vaiheessa kun levy on kolmosella ja liha palaa kiinni vaikka koko ajan sekoittaa. Vanhapannu  pitäisi heittää roskikseen. Toistaiseksi se on edelleen kaapin perällä vaikka vihdoin maaliskuussa uusi pannu ostettiinkin.

Puoliskoni on meistä selvästikin se pidempi pinnaisempi, ainakin teknisten laitteiden suhteen. Jos jonkin jutun (puhelin, sovellus, tietokone etc.) pitäisi toimia tietyllä tavalla ja se ei vaan pelaa niin mulla kärähtää hermot kyllä heti. Pelottavasti näyttää ihan siltä, että Tuhina on perinyt minun hermot tässä suhteessa.

Sitten taas pianon soiton harjoitteluun Tuhinan kiivetessä koko ajan mun syliin tai Tuhinan omatoimisuusopetteluihin mulla riittää pinna tosi hyvin, ainakin omasta mielestäni. Ja yöllisiin heräämisiinkin yleensä aika hyvin, vaikka kyllä mullakin on huonot hetkeni juuri kesken kaiken heränneenä.


Mutta mitenkäs teillä? 

- Meneekö lapset vai tavarat jäähylle, vai kenties sekä että? Millaisissa tilanteissa jäähylle? Ja minkä ikäisille sovellatte jäähyjä? Päteekö jäähysäännöt myös perheen aikuisiin? Vai onko jäähyt yliarvostettuja, kenties haitallisia, SuperNannyn kasvatusmetodeja?

6 kommenttia

 1. Meillä on harminpaikka, jonne A joutuu enää todella harvoin. Leluja laitetaan myös jäähylle. Ja ne aikuisten jäähysäännöt...no :D Mielestäni tämän asian kanssa pätee se, että jos se toimii, niin miksei sitä voisi käyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi harminpaikka on kyllä paljon parempi nimi kun jäähy! hyvin sanottu! :)

   Poista
 2. Meillä menee Helmi (3v 8kk) omaan huoneeseen rauhoittumaan jos alkaa päälle päsmäröidä eikä usko mitään. Lelut menee jäähylle varastoon tai eteisen kaappiin, riippuen koosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes ei olla ainoat jotka jäähyttää leluja! :D

   Poista
 3. Hehe. Siis mä luin kaks kertaa kun eka luulin, että oikeasti laitatte Tuhinan jäähylle pieneen vaatekomeroon. öööö? Eikun ne olikin ne tavarat :'D Meillä ei vielä jäähyjä, mutta eiköhän senkin aika tule. Tavarajäähy kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha oon siis onnistunut kirjottajana koska tahallaan yritin moista luuloa lietsoa :D tavarajäähy on ilmeisen tehokas kun oon kuullut jo useamman käyttävän samaa :D

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !