Terveydenhoitajan kotikäynti ja ensimmäinen neuvola

Monessa kaupungissa äitiysneuvolan viimeinen käynti tehdään kotikäyntinä, kun vauva on noin yhden viikon. Ensimmäinen aika lastenneuvolan puolella on kaksiviikkoisena. Meillä vauvan syntymästä pitää itse ilmoittaa neuvolaan ja samalla varata aika, kunhan sairaalasta on kotiuduttu.


Minä muistin soittaa perjantaina äitiysneuvolaan ilmoittaakseni vauvan syntymästä, mutta vastaaja kertoikin terveydenhoitajan olevan lomalla. En jaksanut ottaa stressiä ajasta, vaikka en heti maanantaiaamunakaan saanut puhelua läpi. Minulla olisi ollut rv 39+5 varattu äitiysneuvola tiistaina, vauva olisi 8vrk ikäinen, joten olisin sitten vain yllättänyt hoitajani ilmestymällä paikalle vauvan kanssa. Toisella soitolla kuitenkin sain hoitajan kiinni ja sovittiin kotikäynti keskiviikolle, jolloin vauvalla oli ikää 9 vuorokautta.

Alkuun vauva sai nukkua rauhassa, kun hoitaja otti äitiyskortistani tiedot talteen omiin papereihinsa ja juteltiin synnytyksestä. Sain valmiiksi ensimmäisen ajan lastenneuvolaan sekä omaan jälkitarkastukseen.

Sitten oli vauvan vuoro.  Katsottiin ja putsattiin napaa, josta napatynkä oli irronnut neljän vuorokauden iässä. Samassa katsottiin tarttumis- ja kävelyheijasteet. Vauva myös punnittiin. Vauva painoi syntyessään 3025g ja kotiutuessa 2948g. Yhdeksän päiväinen poikamme painoi 3280g, mikä oli jo hienosti yli syntymäpainosta.


Ensimmäinen lastenneuvola oli tiistaina, 15 vrk iässä. Pamahdin paikalle kaikkien lasteni kanssa vauvan huutaessa. Hän ilmoitteli nälkäänsä tietenkin juuri samaan aikaan, kun oli jo ihan pakko lähteä. Onneksi neuvolaan ajaa alle viidessä minuutissa ja hän pääsi syömään ensimmäisenä takin riisuttuani.

Jälleen juteltiin synnytyksestä ja vauvasta. Katsottiin samat heijasteet, napaa ja vauvan ihoa. Kaksiviikkoinen vauva alkaa olla jo hetkittäin hereillä. Nuppu ja Jekku olivat uteliaina hoitotason vieressä katsomassa, kun vauvaa mitattiin ja punnittiin. 15 vuorokauden ikäinen poikamme ei olekaan enää mikään mini mini vauva niin kuin syntyessään. Nyt pituutta oli 50,4cm painoa 3710g ja päänympäryskin 36,7cm. Nyt hän on suunnilleen samoissa mitoissa  kun sisaruksensa syntyessään.

Sitä minä vain mietin, että miten hän on kasvanut noin paljon tässä ihan täysin huomaamattomasti.


Vauvan luonteesta on tässä vaiheessa vaikea sanoa juuri mitään muuta kuin tyytyväinen ja ihana ja täydellinen. En ole kellottanut, mutta mielestäni vauva syö päivällä tiheään, noin parin tunnin välein ja öisin taas 3-4 tunnin välein. Vauva ilmoittaa itse ruoka-aikansa ja se olikin ensimmäisellä viikolla ainoa mitä vauva ilmoitti.

Nyt on hieman havaittavissa kipeitä pieruja, joista myös tulee ilmoitus levottomana kähinänä tai itkuna. Vauva ei siis turhia huuda, nukkuu lähes kokoajan ja on valtavan ihana. Niin ihana, että tekisi vain mieli linnoittautua sänkyyn tai sohvannurkkaan vauva rinnan päällä nukkuen ja nukahtaa itsekin.

8 kommenttia

 1. Voi että, näit sun tekstejä on niin ihana lueskella kun itsellä sama tilanne. <3 Ihanaa et sielläkin tyytyväinen vauva. Aah, vauvakupla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja ihana kun oot kommentoinut niin ahkerasti 😍 vauvakupla tosiaan 🙈❤️

   Poista
 2. Voi miten suloisia kuvia <3 Tuo tunne, kun saa pötkötellä pienen tuhisijan kanssa ilman mitään kiirettä minnekään. Parhaimpia hetkiä <3

  VastaaPoista
 3. Niin ihana pikkuinen. Pian täällä meilläkin 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa loppuodotusta 😍 raskaus tuntuu myös tosi kaukaiselta vaikka syntymästä olis vaan pari päivää 🙈

   Poista
 4. Vauvat kyllä kasvavat ihan mieletöntä vauhtia! <3

  VastaaPoista
 5. No niinpä! Ja ihan salaa tässä silmien alla 🙈😅

  VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !