Yörauha ennen vauvaa

Meillä on toistaiseksi hyvä iltarutiini ja lapset nukkuvat aika kivasti. Mutta tajusin tässä hiljan, että tämähän saattaa muuttua  paljonkin vauvan synnyttyä. Jos lasten nukkuminen ei muutu, niin minä kuitenkin tulen valvomaan öitä vauvan kanssa. Niitä öitä varten ajattelin kirjoittaa nyt tästä ajasta, kun voisin nukkua, jos vain malttaisin sammuttaa valot ajoissa.

Nuppu ja Jekku ovat olleet mielestäni ihan hyviä nukkujia vauvoina. Toki kävivät rinnalla varmaan sen 3-4 tunnin välein yötäpäivää, mutta perhepedissä imetykseen riitti yleensä, että käänsi kylkeä ja nappasin vauvan rinnalle. Molemmat nukkuivat myös ruhtinaallisia vähintään parin tunnin päiväunia ulkona.

.

Esikoisen unihaasteet


Nupun kanssa oikeat uniongelmat alkoivat lopetettuani imetyksen hänen ollessaan 1v1kk ikäinen. Silloin meillä alkoi öiset itkut ja raapimiset. Olen aika varma, että Nuppu rauhoittui imetykseen vaikka heräämisen syy olikin oikeasti allergia ja ihottumat. Lopulta kun peruna jätettiin ruokavaliosta pois, neiti alkoi nukkua yönsä paljon paremmin. 

Jekun ollessa 1kk ikäinen muutettiin kolmioon ja Nuppu pääsi nukkumaan omaan huoneeseen 2v1kk ikäisenä. Muistaakseni hän nukkui siellä ihan hyvin. Hän ei vain ehtinyt nukkua siellä kovin kauaa, koska flunssan jälkeen hän jäi vähän vahingossa meidän sänkyyn ja lopulta kannettiin hänen sänky myös meidän huoneeseen. Silloin meillä oli koko perheen makuuhuone.

Lapset nukkumaan omaan huoneeseen


Lasten täytettyä 1v ja 3v päätin, että lapset saavat nyt opetella nukkumaan kahdestaan. Nuppu jätti samoihin aikoihin vaipat kokonaan pois kerta rysäyksellä ja imetin Jekkua edelleen kerran pari yössä. Niinpä vaelsin öisin meidän ja lasten huoneen väliä. Keväällä 2018 tilanne muuttui ja Jekku alkoi vaeltaa lastenhuoneesta meidän huoneeseen. Lopulta Jekulla oli patja meidän sängyn vieressä.

Kesällä lomailtiin mummun ja vaarin luona ja mökkeiltiin. Aina reissussa Jekku nukkui minun vieressäni. Lopetin imetyksen alkukesästä ja samalla Jekku vähensi ja lopulta lopetti päiväunien nukkumisen kokonaan kaksi vuotiaana.


Vakiintuneet iltarutiinimme


Syyskuussa muutettiin tänne nykyiseen kotiin ja meidän iltarutiinit vakiintuivat hyvin nopeasti. Alan valmistella iltapalaa vähän ennen seitsemää, niin että seitsemältä aletaan syömään. Siitä siirrytään hammaspesulle ja nukkumaan.

Yleensä lapset menevät sänkyihin yhtä aikaa, peittelen molemmat ja jään Jekun sänkyyn laulamaan 1-3 unilaulua. Niiden jälkeen poistun lasten huoneesta, vaikka lapset eivät olisikaan nukahtaneet laulujen aikana. Tavoite on saada lapset jäämään sänkyihinsä klo 20-2030. Välillä menee lähemmäs klo 21. 

3 vuotiaasta kokonaisia öitä nukkunut Nuppu nukkuu nykyään pääsääntöisesti yönsä putkeen. Joskus uimahallin jälkeen tai kovemmalla pakkasella hän saattaa herätä raapimaan. Siihen riittää nopea rasvaus ja unihanskojen ja/tai unisukkien laittaminen käsiin ja jalkoihin. Öiset vessakäynnitkin on selkeästi vähenemään päin. 

Jekku taas kömpi aiemmin 02-05 välillä meidän sänkyyn peittonsa, tyynynsä ja unilelunsa kanssa, nyt hän on kömpinyt vasta 05-07 välillä. Nuppu nukkui samanikäisenä vielä meidän kanssa samassa huoneessa, joten ei olla raaskittu palauttaa pikkumiestä sänkyynsä. Varsinkin, kun minun alkaa olla vaikea kömpiä mahani kanssa ylös alasängystä. Jos haluaisin palauttaa hänet omaan sänkyyn, pitäisi minun jäädä sinne vähäksi aikaa köllimään viereen tai silittelemään häntä. Joten näin on helpompi.


Väsynyt äiti, joka ei malta nukkua


Suurin ongelma minun öissäni on se, että otan omaa aikaa öisin vaikka pitäisi nukkua. Siksi minulla onkin tavoitteena, että sammutan tietokoneen ja laitan puhelimen pois klo 2230 ja kävisin nukkumaan klo 23. Ajattelin ensin kauhulla aikasempia päiväkotiaamuja oman heräämiseni kannalta. Turhaan, matka on niin lyhyt, että kello soi edelleen 0715. Nyt en vain saa torkuttaa yhtään. 

Sen lisäksi, että täällä on pian vauva jonka kanssa heräilen tasaiseen öisin, tajusin että meidän taaperomme on ollut kotikuiva muutostamme saakka. Ja nyt tämän vuoden puolella hän on myös oppinut olemaan ilman vaippaa ainakin kauppareissuja, kirkossa, mummin ja papan luona ja lyhyitä ulkoilujakin. Vaipat on nykyään käytössä ainoastaan öisin ja pitkillä automatkoilla. Tämähän tarkoittaa sitä, että lähitulevaisuudessa minulla on myös yökuivaksi opetteleva taapero, vauvan lisäksi. 

Tällä hetkellä meillä kuitenkin vallitsee yörauha. Pitäisi varmaan koittaa nauttia tästä ajasta nyt niin kauan kuin sitä kestää, ennen vauvaa ja taaperon öisiä vessaherätyksiä.

Viime viikolla oli ainakin 2 yötä joina en itsekään herännyt vessaan! Täysin putkeen nukuttuja öitä siis! Ja aikaisin nukahdettuja öitä myös. Sen takia en päässyt kolmen postauksen tavoitteeseeni, mutta uni on ehkä tällä kertaa tärkeämpi.
26.3.2019

Miten teidän perheissä yöt on nukuttu, kun on tullut uusi vauva? Onko iso sisarusten nukahtaminen muuttunut? 

17 kommenttia

 1. Jos meille tulee joskus vielä vauva, niin nuo yöunet ovat varmasti yksi pelottavimmista arkiasioista. Toivottavasti teidän uusi tulokas on hyvä nukkumaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan parasta ja sit eletään sen mukaan mitä saadaan :D

   Poista
 2. Meillä on pyritty saamaan ajoissa hyvä rutiini ennen vauvan syntymää, jolloin se on säilynyt ennallaan vauvankin tullessa. Ihmeen hyvin on sujunut kyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rutiinit on kyllä tosi tärkeitä! Sen huomaa myös omassa jaksamisessa heti. Sivuankin näitä rutineeja aika vahvasti yhdessä postauksessa, jota nyt työstän... :)

   Poista
 3. En ole vuosiin nukkunut kokonaista yötä ja meillä kuopus heräilee edelleen öisin. Kuopuksen syntyessä pääsääntöisesti minä huolehdin vauvan kanssa yöheräämiset ja mies muiden lasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin vauvan yöheräämiset on aina olleet mun hommani ja mies huolehti isommasta. nykyään on menty sen mukaan kumpi on herännyt :) Onneksi mies tekee eniten iltavuoroa, se antaa joustoa et voidaan hoitaa öitä yhdessä ja hän voi nukkua sit aamusta pidempään :)

   Poista
 4. Mä oon ihan samanlainen tuon nukkumaan menon malttamisen kanssa. Ensin on koko päivän aivan törkeän väsynyt ja voisi lähes nukahtaa pystyyn, mutta sitten kun ilta koittaa ja talo hiljenee oma väsymys muka väistyy jonnekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo just noin! iltapala-aikaan mietii vaan et pääsispä jo nukkumaan ja sitten ku sulkee lastenhuoneen oven iskeekin hirvee siivousvimma tai sit mä teen vaan nopee tän yhen blogijutun ja parin tunnin päästä miettii et ompas kello taas paljon :'D

   Poista
 5. Toivottavasti uusi vauva nukkuisi alusta saakka hyvin❤️ niitäkin vauboja on, meidän esikoinen nukkui heti kokonaiset yöt 😃👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! jotenkin kun on kaikki raskaudet kuitenkin tosi samanlaisia ja mun muistaakseni myös molemmat vauvavuodet oli tosi samanlaiset, niin en tiiä miten osaisin edes odottaa että asiat meniskin nyt eritavalla :D Mutta kohtahan( :O ) se jo selviää, millainen nukkuja sieltä tulee :D

   Poista
 6. Yövaipasta luopuminen voi käydä myös niin helposti, että se vaan jää pois ilman yöllisiä pissareissuja tai sänkyyn pissailua. Näin on meillä käyny jokasen neljän kohdalla, joten älä mieti sitä vielä ;) Ja sekin on niin yksilöllistä, missä iässä yövaippa jää pois. Meillä viimeisin (Jekun ikänen) jätti yövaipat melko pian päivävaipan jäätyä joskus vähän jälkeen kun tuli kaks vuotta ikää, kun taas hänen kaks vuotta vanhempi isoveljensä jätti yövaipat vasta muutama kuukausi myöhemmin. Vaippaa ollaan siis pidetty jokasella niin pitkään, kun yöllä on lirahdellut unissaan.

  Ihanaa loppuraskautta sinne ja toivotaan hyvin nukkuvia vauvoja meille kumpaisellekin. Täällä menossa rv 34 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaipattomuus on sellanen mitä esikoisen kanssa selvästi mietti enemmän ja nyt toisen kanssa sitten ollaan menty ihan lapsen tahtisesti. Istuu potalle jos kiinnostaa jne ja yks kaks hän haluskin käydä pöntöllä :) Vähän silti jännittää millon ja miten Jekku meinaa yövaipoista luopua :D

   Kuinkas lähellä meillä onkaan sitten LA? :O mulla on tänään tarkalleen 34+4 Ihanaa loppuodotusta ja hyvin nukkuva vauva teillekin :D<3

   Poista
 7. Mulla oli eilen 34+1, eli kolme päivää sua jäljessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho :D onpa hauskaa! saas nähä kumpi synnyttää eka :D

   Poista
  2. Jjep. Eka lapsi synty 39+0, seuraavat 40+6, 40+4 ja 40+2. Arvaapa vaan tuntuko pitkältä toisen lapsen viimiset viikot raskaana :D

   Poista
  3. no sehän on melkeen sama ku meilläki! :DD Elpu 39+5 ja Jekku 41+5 ja kyllä tuon 41+ jälkeen alkoi olla aika epätoivonen ja pettynyt olo :D

   Poista
  4. Itseasiassa meilläki kolmas on virallisest syntyny 41+4, mun laskujen mukaan hän ei vaan voinu olla viikkoa edellä menkkojen mukaan laskettua, niinku ekassa ultrassa näytti. Ru:ssa kuitenkin oli menkkojen mukaan lasketun kokonen, ei vaan enää lähdetty muokkaamaan uusiks laskettua. Eli kyllä, tiedän senkin, miltä tuntuu ku on 41+ :D Vaikka jälkeen päin aina kerronkin, että meni vaan sen neljä päivää yli lasketun..

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !