Miten riisit keitetään oikein?

Me ollaan ihan lomalla. Tai no siis oikeastihan meidän perheestä virallista hiihtolomaa viettää ainoastaan Nuppu. Mutta lomailun kyllä huomaa. Siinä missä normaalisti herätyskello soi 730, nyt lapset ovat heräilleet kahdeksan aikaan leikkimään ja minä sitten olen herännyt vasta 9-10 aikaan tekemään aamupalaa.

Lomalle on myös jäänyt blogi, koska yleensä ruoanlaiton ja syömisen ohella aamupäivät ovat minun ja Jekun löhöilyaikaa, mikä tarkottaa kirjoja, lastenohjelmia ja blogia. Nyt omat aamupäiväni ovat venyneet heräämisen kannalta niin, ettei aamupalan jälkeen olekaan jäänyt aikaa tietokoneelle ja illalla taas olen nukahtanut harvinaisen aikaisin!

Ruoanlaitosta meillä ei kuitenkaan lomailla. Ja pakko myöntää, että tänään epäonnistuin totaalisesti. Tein valmiista hunajamarinoiduista broilerin filee suikaleista niin mauttoman kastikkeen, että kaikki ruokailijat  (myös minä itse) ihmettelivät mitä meillä oikein tänään tarjoiltiin. Mauttoman kastikkeen lisäkekin oli väärä. Täysjyväspaghetti peitti alleen senkin vähän maun mitä kanasta oli jäljellä

Pariviikkoa sitten syöty broilerfilee taas onnistui vallan mainiosti!

Ja tästä pienen aasin sillan kautta päästään itse aiheeseen. Yleensä kanan kanssa tekee mieli riisiä tai perunamuussia. Mutta tänään en yksinkertaisesti jaksanut alkaa ihmettelemään riisejä. Koska minä en osaa keittää riisiä! Tai siis osaan, kyllä ne kypsiksi tai ehkä paremmin ylikypsiksi tulee. Mutta ne eivät ole täydellisiä ikinä.

Älä siis etsi tästä postauksesta vastausta otsikon kysymykseen. Sen sijaan jos sinulla on vinkkejä, tai suoraan resepti siihen miten riisit keitetään oikein ja miten ne onnistuvat täydellisesti, kaikki tieto otetaan ilolla vastaan kommentteihin. 

Minä tarkistan joka kerta moneen kertaan ja tarkkaan ohjeen paketin kyljestä. Tällä hetkellä meidän täysjyväriisipaketin kyljessä lukee, että annos neljälle valmistuu 3dl riisiä + 7dl vettä.


Olen lisännyt riisit kylmään veteen. Olen lisännyt riisit kiehuvaan veteen. Olen keittänyt vesimäärän vedenkeittimessä ja kaatanut riisit jo valmiiksi kuumennettuun veteen. Olen keittänyt kannen alla täysillä ja miedolla ja ilman kantta täysillä ja miedolla. Mutta aina joudun lisäämään vettä jossain vaiheessa, riisien ollessa vielä aivan kovia ja vesien kadottua kattilasta. 

Kuulin jokin aika sitten, että riiseistä pitäisi kaataa keitinvesi pois ennen tarjoilua, samalla tavalla kuin pastastakin. Ja vesien kaatoa perusteltiin riisin sisältämän arseenin takia. No toki kaataisin minäkin vedet pois, jos kattilassa vielä olisi vettä.

En siis edelleenkään tiedä miten oikeaoppisesti kuuluu keittää täydelliset riisit. Mutta kun oltiin siskojen kanssa Rovaniemelle, kuulin että aasiassa riisit huuhdellaan ennen keittämistä. Nyt olen testannut huuhtelua useamman kertaa, en tiedä teenkö sitäkään oikein, mutta sen tiedän että muutaman huuhteluveden vaihdon jälkeen veden värissä on aika iso ero!


Eli jotakin niistä riiseistä siis irtoaa. Ja ehkä jos riisit huuhtelee huolella (en tosin tiedä kuinka monta kertaa on huolella) ennen keittämistä, ei varmaan haittaa, että kaikki vesi on imeytynyt riiseihin tai haihtunut hyörynä kun riisit ovat kypsiä.

Ja nyt arvon kotikokit ja ammattikokit kertokaa minulle, joka olen makaronikokki, kaikki vinkit täydellisten riisien keittämiseen, sana vapaa kommenteissa! Kiitos :)

"Hauska fakta":
Lähes koko elämäni olen keittänyt 10 minuutin makaroneja sellaiset kevyet 30-50min.... Kunnes puoliskoni ilmoitti, ettei meillä enää syödä ylikypsää pastaa ja opetti minulle miltä oikeasti sopivan kypsä pasta maistuu ja tuntuu suussa.  

2 kommenttia

  1. Minä lisään kiehuvaan runsaaseen veteen riisit ja laitan levyn pienemmälle, jossa annan kiehua rauhassa sen ajan kun pitää ja maistan välillä, onko kypsää. Vedet kaadan kyllä aina riisistä pois ennen tarjoilua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lukeeko siinä paketissa muuten yleensä keittoaika, mulle iski nyt totaalinen muistikatkos et kauanko riisiä edes kuuluu keittää? :D

      Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !