Päiväkoti päivät 5h vs 4h

Meidän perheellä alkoi elokuussa päiväkotiarki, kun kolmevuotias Elpu aloitti 20h/vk päiväkodissa. Hoitopäivät ovat koko ajan olleet maanantaista torstaihin.

Syksyllä hoito aloitettiin viiden tunnin päivillä jolloin vein Elpun yhdeksään ja hain kahdelta päiväunien jälkeen. Aluksi yhdeksään ehtiminen oli helppoa ja aamut ihanan rauhallisia. Mitä kylmemmäksi säät muuttuivat ja pukeminen lisääntyi talvea kohti, sitä useammin aamut alkoivat taistelulla ja jäätävällä kiireellä, että ehdittiin edes puoli kymmeneen. Tästä sain hieman palautetta myös vasussa ja alettiin herätä puoltatuntia aikaisemmin, mutta silti huonojen lähtöjen aamuja oli talvea kohti enemmän kuin hyviä. 

Minä itse ehdin tottua viiden tunnin hoitopäivien aikana siihen, että halutessani ehdittiin Jekun kanssa käydä toisinaan kerhossa ennen kuin haettiin Elpua kotiin. Totuin myös vähintään kahden tunnin omaan aikaan, kun Jekun käydessä päiväunille viimeistään klo 12 tiesin ehtiväni tehdä omiani (blogia tai hoitaa asioita) ja silti vielä nukkua päiväunia jopa puolituntia tai joskus tunninkin. Koska lapsia alettiin herätellä päiväunilta kahdelta, riitti että olin 5 vailla kaksi ulkona lähdössä hakemaan. Ja yleensä Elpu olikin vessajonossa tai vielä nukkumassa.


Tässä rytmissä parasta oli se, että syötiin aina yhdessä pian kotiutumisen jälkeen. Oltiin yleensä kolmeen tai viimeistään puoli neljään mennessä kotona ja alettiin samantien kokkaamaan, ellei puoliskoni ollut myös kotona ja tehnyt ruoan valmiiksi sillä aikaa kun minä ja lapset oltiin vielä tulossa kotiin. Aamun kiireet paikattiin kaikessa rauhassa kotimatkoilla ojiin, kukkasiin ja lumikasoihin tutustuen.

Hiljalleen kävi kuitenkin selväksi, ettei lähestulkoon koko elämänsä ulkona nukkunut neitokaisemme nukkunut enää päiväunia. Alkoi olla päiviä kun 5 yli kaksi päiväkodille saapuessani vastassa oli neitokainen ulkohaalariin saakka valmiiksi puettuna ilmoittaen ettei ole nukkunut yhtään. Valvomisen ja omaa nukahtamista vastaan taistelemisen lisäksi hän myös selkeästi häiritsi muiden uniaikaa laulamalla ja höpöttämällä nukkarissa. Kun tätä jatkui joulun jälkeen joka päivä ja joululomallakaan hän ei ollut nukkunut lainkaan kotona päiväunia, päätettiin päiväunien hänen osaltaan loppuvan.

Niinpä vaihdoimme viidentunninpäivät neljäntunninpäiviksi ja nyt näitä neljän tunnin päiviäkin alkaa tässä olla jo yksi kevätkausi takana. Päiväkotiaamumme aikaistuivat puolituntia, kun uusi aika on 0830 ja kotiin haku 1230 mennessä. Nythän meille jäi 4 tuntia käyttämässä, ja oltaisiin saatu yksi hoitopäivä lisää, mutta päätettiin jatkaa ma-to päiväkodissa ja pidettiin perjantai muskaripäivänä. Tämä syksy17-kevät18 olikin varmaan meiden perheen aktiivisin muskarikausi.


Pakko myöntää, että pelkäsin hieman tiettyjen arjen rutiinien puolesta. Jääkö minulle omaa aikaa Jekun päiväunien ja Elpun haun väliin? Kuinka jekun päiväunien käy? Kuinka kamalia meidän iltapäivistä tulee? Tuntuuko päivät pidemmiltä? Varsinkin ensimmäisten päivien perusteella mietin mitä tästä seruaa, kun Jekku heräsi aina matkalla Elpua hakemaan ja oli nukkunut vasta tunnin tai vähän yli. Kirjoitinkin heti tammikuussa ensimmäisestä viikosta ilman päiväunia, mutta sen jälkeen en ole juuri meidän päivärytmeistä puhunut.

Helpottuiko arki vai toteutuiko painajainen?


Aika pian kevään mittaa luovuin kerhoajatuksesta kokonaan. Tätä päätöstä toki helpotti hurjasti myös se, että tutustuin äitiin jolla oli Jekulle leikkikaveri, joten alettiin kulkea päiväkodilta kotiin päin yhtämatkaa. Niinpä kun Elpu on viety päiväkotiin, ollaan Jekun kanssa ulkoiltu lähemmäs kymmentä ja nyt lämpimillä keleillä hieman ylikin. Kuitenkin niin, että kotiin tultua syödään lounasta ja klo1030-11 välillä Jekku käy päiväunille.

Ukko on aina ollut helppo nukuttaa päiväunille, ruuan päälle imetys ja rattaisiin ja nyt kun imetyksestä ollaan pikkuhiljaa luopumassa laitan pojan rattaisiin vesipullon kanssa ja jätän ulos. Ainut ero on, että talvella ei vielä tarvittu turvavöitä, mutta nykyään pelkään pojan karkaavan herätessään, joten vyöt on pakolliset päiväunilla.

Ehkä suurin pelkoni oli Jekun päiväunien pituus. Usein hän kuitenkin jatkoi unia vielä rattaissa päiväkodin pihalla ja heräsi vasta kun tulin Elpun kanssa ulos. Toisinaan taas pääsin hakemaan Elpua yksin, kun puoliskollani oli aamupäiviä vapaana ja saatoin jättää Jekun kotipihalle nukkumaan. Talven mittaan Ukko nukkui vielä 2-4tunnin päiväunia. Neljässä tunnissa on oma puolensa, saan viettää rauhassa aikaa Elpun kanssa kaksin vielä toisen nukkuessa, mutta kyllä se aina vaikuttaa iltaan.


Enstäs yöunet ja aikaisemmat herätykset?


Siitä saakka kun Elpun päiväunet jätettiin pois, hän on pääsääntöisesti nukahtanut joka ilta klo20-2030 välissä. Toki kevään sairastelut ja samaan aikaan kesäaikaan siirtyminen tuotti meille haasteita ja tuntui että meidän perheen kesäaikaan siirtyminen kesti todella kauan, varsinkin iltarutiinien suhteen. Ihmeen hitaasti kääntyy tämä päivärytmien laiva, mutta nyt taidetaan olla jo aika hyvin oikeilla raiteilla.

Aikaisemmat aamut olisivat voineet olla myös ongelma, mutta jos vain itse malttaa mennä nukkumaan viimeistään puoliltaöin onnistuu seitsemän jälkeen herääminen ihan kohtalaisen hyvin ja parhaillaan ollaan oltu jo 5 yli kahdeksan lähdössä päiväkotiin ja me Jekun kanssa puoli 9 jo takaisin ulkona. 

Mikä oli vaikeinta uuden hoitoajan kanssa?


Minulla oli alkuun hieman sopeutumisvaikeuksia tähän uuteen rytmiin. Syksyllä totuin, että päiväkodilta kotiin tultua ehdin laittaa pyykit pyörimään ennen ruokaa, syömisen jälkeen laitoin Jekun nukkumaan ja silti minulla oli vielä 2 tuntia omaa aikaa rentoutumiseen tai siivoamiseen. Viiden tunnin aikana ehdin siis tehdä omiani ja kotiaskareita. Minun kannalta suurin muutos  lyhyemmissä päivissä on siis selvästi se, että Jekun nukahtamisen jälkeen ehdin keskittyä vain yhteen asiaan kunnolla, onko se sitten koti / pyykit, blogi vai päiväunet riippuu ihan päivästä. Eilen se oli päiväunet, tänään blogi.

* * * * * * *

Itseasiassa tämä neljäntunnin rytmi on se, minkä alunperin kuvittelin toteutuvan vuosi sitten. Kuvittelin meidät kävelemään tai puistoilemaan päiväkodin jälkeen ja Elpun nukahtavan päiväunille tuplarattaisiin Jekun kanssa. Nyt kokemuspohjalta olen tyytyväinen, että Elpu sai nukkua päiväunia päiväkodissa, mutta onnellinen olen päiväunien poisjättämisestä. Ihanaa kun edes toinen lapsi käy aikaisin nukkumaan!

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !