Kolmen viikon kuparikierukka

Ehkäisyviidakko tuntuu olevan täysin naisille rakennettu seikkailu, jossa on paljon kai ihan hyviä vaihtoehtoja, mutta jossain tapauksissa niistä on tosi vaikea osata valita itselleen se oikeasti paras tai sitten vähiten haitallinen. Yksi ja sama kun ei yksinkertaisesti voi sopia kaikille naisille, yksilöitä kun olemme.

Joskus kun olin vielä opiskelija minulla oli e-pillerit. Kai toivoin niiden auttavan kipuihin, mutta parasta oli, että sain skipattua menkat uintijaksolla ja ollessani 6 viikkoa työssäoppimassa Skotlannissa. En varsinaisesti muista, että niistä olisi ollut mitään haittaa, mutta lasten jälkeen mikään ylimääräinen hormonivalmiste ei ole tuntunut edes ajatuksissa kivalta. Toisaalta en myöskään voi luottaa omaan muistiini pillereiden kanssa, vaikka ne olisivatkin jossain päivittäisten rutiinien suorituspaikassa esim. hammasharjan vieressä tai yöpöydällä (taaperon kanssa nukkuessa tuo yöpöytä nyt muutenkin on aika epärealistinen paikka).

Aikani pähkäiltyäni ja muisteltuani muiden blogiäitien pähkäilyistään kirjoittamia postauksia, tulin siihen tulokseen, että halutessani hormonittoman ehkäisyn on minulla vain yksi vaihtoehto: kuparikierukka. Sellainen sitten ostettiin apteekista, ja kysyessäni onko heillä vain tämä yksi, myyjä ihmetteli että tarvitaanko niitä useampi, vaikka tarkoitin kyllä että yhden merkkistä.


Neuvolaan soittaessani aikaa varatakseni minulle nimittäin kerrottiin kahdesta eri merkkisestä ja hintaisesta kuparikierukasta. Tiesitkö muuten, että kuparikierukka saattaa lisätä kuukautiskipuja ja vuotoa? Minä en tiennyt, mutta riski on otettava, koska muita hormonittomia vaihtoehtoja ei ole. Tai kerro jos tiedät olevan! Hormonikierukkaa varten täytyy käydä lääkärissä, että saa reseptin, mutta kuparikierukan voi ostaa ihan vaan pyytämällä sitä apteekin henkilökunnalta.

Olipahan muuten melkoinen säätö sen kierukanlaittoajankin kanssa.  Kesälomat sotkee kaiken. Kesäkuun puolivälin aikaan neuvolaan soittaessani minulle nimittäin tarjottiin aikaa elokuun puolivälin jälkeen. Totesin, että ei ole pakko olla meidän omassa neuvolassa, ihan sama missä, mutta vähän nopeammin kiitos. Niinpä sitten pääsin laitatattamaan kierukan heti parin viikon päästä 1.7. 

Ensin en meinannut löytää koko neuvolaa. Laitoin mapsiin osoitteen jonka sain sekä aikaa varatessa ja joka löytyi myös netistä. Maps ohjasi minut kadun varteen sanoen "määränpääsi on oikealla", eikä missään näkynyt edes sitä talon numeroa jota etsin. Parkkeerasin sitten kaupan pihaan ja jatkoin kävellen neuvolan etsimistä. Löysin sen aika paljon edempää, mitä maps väitti, vasemmalta puolelta katua ja myöhästyin 10 minuuttia.

Terkkari oli tosi rauhallinen, joten oma stressini myöhästymisestä hälveni äkkiä. Ennen lääkärille menoa terkkari kysyi olenhan ottanut jo jotain särkylääkettä etukäteen. No en tietenkään ollut, ei minulle kukaan sellaista ohjeistanut. Laitoin viestiä ystävälle, että kuinka pahalta se kierukan laitto oikein tuntuu, jos pitää ottaa ensin särkylääkkeetkin. No toisaalta, olenhan selvinnyt synnytyksistäkin, ei se varmaan ainakaan pahempaa voisi olla.


Kierukan laiton yhteydessä tehtiin tavallinen gynegolokinen tutkimus, eihän se mitään mukavaa ole, mutta ihan siedettävää. Kierukan laitto kesti jonkin aikaa, kun lääkäri otti varmuuden vuoksi mitan kolme kertaa ennen kuin asetti kierukan ja lyhensi sen naruja. Valmis.

Kaikissa lukemissani ohjeissa lukee, että kierukan voi laittaa missä vain kierron vaiheessa, ja itse odotin sitten menkkojen alkavan samalla, kun alkoi pientä vuotoa ihan vain kierukan laitosta johtuen. Kolme viikkoa myöhemmin toinen lääkäri sanoi, että kohtu yleensä vuotaa aina vähän, kun sinne väkisin mennään sorkkimaan.

Kolme viikkoa myöhemmin valmistautuessamme reissuun lähtöön, varaan taas ajan neuvolaan. Puhelimessa hoitaja kysyy tuliko siitä ongelmia jo näin nopeasti. Ei, ei ongelmia. Oikeastaan, en edes huomannut koko kierukan olemassa oloa näiden kolmen viikon aikana. Taas minulle tarjottiin aikaa viikon päähän, mutta se ei nyt sovi, kun emme ole kotona viikon päästä. Saan ajan seuraavalle päivälle taas johonkin ihan eri neuvolaan, onneksi on mistä valita.

Tuttu lääkäri nappaa ylimääräiseksi jääneen kierukan pois, päivälleen kolme viikkoa asentamisen jälkeen. Jos tuntui että asentamisessa mitattiin ja mietittiin, niin pois ottaminen oli ihan pari hassua sekuntia vaan. Ja se siitä. Oli ihan hyvät kolmeviikkoa kuparikierukan kanssa. En tosin tiedä kuinka realistinen tämä kolmen viikon kokeilu oli. Uskallan kuitenkin kokeilla uudestaan.

8 kommenttia

 1. Tuosta kuparikierukasta tuntuu olevan monenlaista mielipidettä puolesta ja vastaan. Hyvä, että sulle jäi kuitenkin positiiviset kokemukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO niin on! Vähän sellanen "syteen tai saveen" arpapeli koko ehkäisyviidakko :D

   Poista
 2. Kuparikierukasta olen kuullut aika monenlaisia kokemuksia, hyviä ja huonoja.
  -byelinpo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie olen kuullut enemmän niitä perusteluita että miksi sen on valinnut, mutta itseasiassa vähemmän kokemuksia, ei hyviä eikä huonoja 🤷🏻‍♀️🙈

   Poista
 3. Itsellä ei ole mitään kokemusta kierukasta. Isosta määrästä e-pillereitä ja klipseistä. Allergiaa, raskauksia ja kaikenlaisia muita ongelmia toivat nuo. En toki sano, että raskaudet ovat ongelma...Paitsi mun keholle. Noh, onneksi ei tarvitse enää miettiä asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, onneksi! Jonain päivänä voin itsekin varmaan niin sanoa 😊

   Poista
 4. Minoon kuparikierukasta pitäytynyt kaukana juuri tuon kipjen ja vuodon lisääntymisen pelon takia, minipillereistä aknen lisääntymisen takia ja rengas aiheutti sellaisen myrskyn että ei kiitos :D Oon vuosia käyttänyt nyt samaa pillerimerkkiä ja se on ollut tosi ok! Hyvä että sulle jäi hyvät fiilikset kuparikierukasta!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just tää! Kun ei voi tietää kuin kokeilemalla mikä sitten just sattuu itselle sopimaan... 😅 Saas nähdä sitten miten käy uudestaan kokeillessa 🙈

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !