+20kg raskautta, kiitos!

Postauksen kuvat: Eeva Tammikivi

Raskauskilot. Niistä joko puhutaan, koska ne aiheuttavat negatiivisia tunteita. Tai sitten ei puhuta, koska raskauskilot koetaan ihan neutraaleina. Useammin kuulee puhuttavan siitä, että painonseuranta raskausaikana tuntuu kurjalta, jopa ahdistavalta ja siihen kaivataan vertaistukea. Muuttuva keho laittaa myös mielen myllerrykseen ja se on mielestäni ihan ymmärrettävä osa raskausaikaa ja kehon ja mielen valmistautumista uuteen rooliin. Kaikki tunteet ovat tärkeitä.

Olen ehkä onnelisen tietämätön kehoon ja nimenomaan painoon liittyvästä negatiivisesta taakasta. Olenhan lähes koko ikäni ollut se joukon pienin - aina lyhyin ja laihin. Kunnes en enää ollutkaan lyhyin, mutta edelleen hoikka, jolle oli vaikea ostaa tarpeeksi pitkälahkeisia housuja, jotka ovat myös riittävän kapeat pysyäkseen päällä ilman vyötä. Voi kuulkaa kuinka monta keskustelua ollaankaan käyty äidin ja siskojeni kanssa sovituskopeissa luvaten käyttää uusien housujen kanssa vyötä! Housujen kotiuduttua ne eivät koskaan nähneet vyötä, kenelläkään meistä kolmesta.

Ihme ettei meillä juhlittu, kun 50kg meni vaa'alla rikki ensimmäisen kerran. Okei ei se ole ihme, meidän kotona paino ei ollut mikään juttu. Olin silloin yhdeksännellä luokalla ja olin harrastanut suunnilleen vuoden kilpa-aerobicia, vihdoin se näkyi notkeutena ja puntarilla. Korkein puntarilukema, jonka olen ilman raskausvatsaa saanut on siis hurjat 53kg! Lopetin kilpa-aerobicin lähtiessäni opsikelemaan Varalan Urheiluopistoon ja samantien tippui painokin. Siitä saakka olen keikkunut juuri siinä viidenkympin rajoilla. 

Mitä tulee siis raskauskiloihin, koen olevani vähemmistöä. Tai oikeastaan, en ole kuullut kenenkään muun kertovan odottavansa painon nousua. Minä taas odotan jokaista kiloa. Minulle raskausajanpaino on ollut suuri uteliaisuuden aihe. Olisi pitänyt tajuta tämä nykyinen salamatkustaja jo aikaisemmin, ennen matkapahoinvointia, kun puntarin viisari alkoi yks kaks nousta, vaikka imetin taaperoa.

Olen heti ensimmäisestä raskaudesta asti ottanut jokaisen kilon ilolla vastaan, ja oikeastaan toivonut edes jonkun kilon tarttuvan - että minulla olisi sitten joku syy lähteä työstämään niitä kiloja lihaksiksi. Valitettavasti näin ei ole koskaan käynyt. Imetys on pudottanut painoni joka kerta 45kg:n. Ja imetyksen loputtua olen menettänyt vielä pari kiloa lisää, käyden 43kg puolella ja sieltä sitten hiljalleen imetyksestä palauduttuani saanut sen pari kiloa takaisin.

Tiedostan siis varsin hyvin, että minulla ei ole 60kg painoon mitään saumaa ilman raskausvatsaa tai tavoitteellista lihasmassan kasvatusta (jos edes silloinkaan). Siksi minä juhlinkin terkkareiden hämmennykseksi 60kg:n rikkoutumista neuvolassa.

60kg:n puntarilukeman lisäksi olen odottanut koska minulla menee rikki se maaginen +20kg raskausaikana. Aika lähelle pääsin jo Nupun kanssa, mutta nyt vasta neljännellä kerralla se on oikeasti menossa rikki! Nyt nimittäin viime viikon torstaina 37+2 neuvolassa sain lukemaksi jo +19,4kg! Olkoonkin, että minulle on viimeisen viikon aikana tullut turvotusta enemmän kuin missään aikaisemmassa raskaudessa.

Nupun aikana pääsin yli +18kg. Jekun äitiyskortissa viimeinen vaakalukema on +16,9kg. Tosin Jekun viimeinen neuvola oli rv38+6 ja hän meni 12 päivää lasketusta ajasta yli, joten veikkaan kyllä päässeni silloinkin hyvin lähelle tuota +20kg, vaikka siitä ei mitään todistusaineistoa neuvolakortista löydykään. Ässä syntyi niin aikaisin, rv38+4 ja viimeiseksi merkinnäksi jäi rv36+6 neuvola, etten tiedä menikö edes 60kg rikki.

Seuraava neuvola on ensiviikolla rv39+1 ja jos vain vauva haluaa vielä silloin olla yksiössään, olen aika vakuuttunut että tällä kertaa menee +20kg rikki ihan virallisesti!

PS. Tänään on 38+0! Tasan 2 viikkoa laskettuun aikaan! 

8 kommenttia

 1. Paljon hyvää mieltä ja ihanaa odotusta raskausaikaasi! Kiva lukea kuulumisiasi!

  VastaaPoista
 2. Sinulla on ihan pian laskettuaika, ihanaa kevätvauvan odotusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, vähiin käy ennen kuin loppuu! Paitsi jos mennäänkin lasketun ajan yli :D Kiitos :)

   Poista
 3. Itselle tuli ensimmäisestä +15, toisesta +2 ja kolmannesta +25 lisää painoa. Viimeisen kohdalla en oikein koskaan edes palautunut. Edelleen on ylävatsalihakset auki, eikä niitä saa millään enää suljettua kuin leikkauksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne on jokainen raskaus aina erilaisia, palautumisen kannalta myös! Jännä nähdä nyt miten oma kroppa haluaa palautua tämän jälkeen :)

   Poista
 4. ihania odotusajan kuvia, älä huoli kiloista vaan nauti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Nautin kyllä, joka kilosta 🤩

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !