Meidän rakas mökki


Sadepäivän kunniaksi palaan ihan kesäkuun alkuun, tarkalleen kesäkuun toiseen päivään ja Jyväskyläloman viimeiseen päivään. Vietettiin kesän ensimmäinen mökkipäivä!

Matkaan lähdettiin puolenpäivän aikaan. Minä, mummu ja Tuhina. Pysähdyttiin mummolaan syömään ja siitä jatkettiin mökille, missä pappa odotteli meitä jo sauna kuumana. 

Yhden päivän mökkireissu sisälsi uimista, grillausta, syömistä, lisää uimista ja saunomista - niin kuin mökillä kuuluukin. Pappa sai virvelillä hauenkin, joka tosin pääsi uistimen kanssa karkuun. Päivällisen loput vedettiin saunan jälkeen iltapalaksi ja kotona oltiin hyvä tovi puolenyön jälkeen.


Meidän mökki on papan rakentama. Siellä on muistoja äidin ja enon nuoruudesta ja meidän lapsuudesta. Ollaan vietetty siellä monta viikkoa kesälomista, tai niin ainakin muistelen. Mökkireissuja tehtiin myös lapsena useampia, matkaa Jyväskylästä kun on vajaan kahden tunnin verran.  

Mökillä ollaan vietetty kesiä me kolme siskosta, mummon ja papan kanssa viidestään. Monesti myös me kolme, isi ja äiti ja mummo ja pappa. Ollaan me satuttu sinne samaan aikaan kaikki myös enon perheen kanssa. Juuri urheiluopistosta valmisttuani vietin pitkän tovin mökillä kolmestaan mummon ja papan kanssa, puutöissä pappaa auttaen ja vähän mökin hoitoa opetellen. 

Mökin naapurissa lapsuutensa asuneet pikkuserkut tulivat myös hyvin (ja toinen silloin esiteininä ärsyttävänkin) tutuiksi ja toisen kanssa ollaan edelleen tekemisissä vaikka meillä ikäeroa on kymmenkunta vuotta. 


Parasta tekemistä mökillä on tietenkin uiminen ja saunominen, sekä soutuveneen pesu. Kymmentätikkua pelatessa on piilot löytyneet niin perunan varsien välistä kuin metsän reunasta ja auton alta. Hippa vesiletkun kanssa marjapensaissa oli ihan hitti jos isi ja äitikin lähtivät leikkiin mukaan.

Kaverit ovat aina olleet tervetulleita meidän mukaan. Muistan eräänkin kesän kun parasystäväni, nykyinen Tuhinan kummitäti, oli minun, mummon ja papan kanssa mökillä. Silloin uitiin monet kerrat lillumaan puoleen väliin järveä. Ollaan myös oltu ihan nuorison kesken ilman mummoa ja pappaa tai äitiä ja isiä, täysikäistyttyämme.

Mummo ja pappa ovat siis äitini vanhemmat, mutta pari juhannusta ollaan saatu viettää mökillä meidän isin sisarusten kanssa, silloin meitä majoittui kahteen makuuhuoneeseen, tupaan, leikkimökkiin ja asuntoautoon yhteensä ainakin 22 henkeä.


Kun ikää on tullut lisää on mökkeily surullisesti jäänyt vähemmälle. Opiskelut kaukana ja työelämä kummasti haittasivat vapaa-ajan viettoa. Mökin paikka sydämessä on silti suuri ja vähintään kerran kesässä sinne on päästävä. 

Puoliskoni kävi kanssamme mökillä ensimmäisen kerran pääsiäisen aikaan kun odotimme Tuhinaa. Silloin oli jäät järvessä ja muutenkin käytiin vain pikaisesti katsomassa paikkoja samalla, kun käytiin mummolassa. Kesällä 2014 ei sitten enää juuri reissattu mihinkään puoltatuntia kauemmas - paitsi sairaalaan, jonne se tunti olikin liian pitkä matka tai olisi pitänyt lähteä vielä nopeammin.

Vuosi sitten vietettiin Tuhinan ensimmäinen juhannus meidän mökillä. Se oli myös Puoliskoni ensimmäinen oikea mökkiviikonloppu meidän mökillä. Tänä vuonna saadaan uusinta! Mikähän kumma siinä on ettei Tuhinaa odottaessa muka uskallettu reissata, mutta nyt uskalletaan... tai ehkä se on tuo puoliskoni ajokortti.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !