Kutinasta Tuhinaksi


Kutsu lastenpolille tuli nopeasti ja käyntiä varten oli määrätty verikokeita joissa oli käytävä heinäkuun aikana. Käytiin heti saman viikon perjantaina. Verta otettiin kolme putkea ja niistä otettiin allergiatestit ja jotain muita arvoja joista en ymmärrä mitään. Myöhemmin luin tarkemmin kutsua ja se oli maitoaltistukseen.

Maitoaltistus oli viimeviikon keskiviikon lääkärikäynnin syy. Ensin juteltiin hetki hoitajien kanssa ja otettiin mitat. Sitten mentiin lääkärin luo, puhuttiin rasvoista ja allerigialääkkeistä. Palattiin käytävään josta meidät ohjattiin omaan altistus huoneeseen.

Ensimmäinen annos oli 10ml josta puolet oli maitoa ja puolet vettä. Maito annettiin ruiskulla suun kautta. Puolen tunnin välein annettiin lisää maitoa ja ruisku kasvoi. En enää muista väliannosten kokoa mutta viimeinen jonka Kutina sai oli 50ml, nokkamukista, Kutina pelleili ja sylki osan maidosta paidalleen. Tämän jälkeen listassa oli vielä viimeinen 100ml annos.

Hoitajat ja lääkäri kävi kurkkimassa meitä muutaman kerran annosten välissä. Lääkäri tuli 50ml jälkeen ja silloin alkoi raapiminen. Kutinan rintakehään ja kaulaan (märän paidan alueelle) tuli selvää nokkosihottumaa. Lääkäri keskeytti altistuksen. Saatiin verikokeiden tulokset ennen altistusta. Vertailun vuoksi keväällä vehnän reaktio oli reilu 2, maidon reilu 5 ja kananmunan reilu 19. Nyt maito oli noussut mutta edelleen alle 6, vehnä oli noussut reiluun 15 ja kananmuna 39. Lisäksi nyt myös soija aiheutti reilun 2 arvoisen reaktion (se niistä soijajogurteista sitten). Lääkäri oli kirjoittanut vahinkoaltistusten varalle Zyrteciä, käytettäväksi jos tulee nokkosihottuma oireita, resepti saatiin postissa veritulosten kanssa. Aiemmin meillä ei ollut mitään allergisenreaktion varalle.

Paikanpäällä lääkäri ehdotti kirjoittavansa Ataraxia kutinaan, sibicorttia kortisonin tilalle ja vielä vaihtoehdon perusvoiteelle. Lääkäri kerkesi perua Ataraxin Zyrtecin takia, mutta kun kysyin että annetaanko illalla Zyrteciä rauhoittamaan kutisevia ihottumia että saadaan nukuttua niin hän totesi että siihen tarkoitukseen Atarax on parempi vaihtoehto. 
Kutinaa varten meiltä löytyy voidetta jos toista: Apobasen Oilycreme jolla harrastettiin lumipallorasvausta, hydrocortison josta ei ollut mihinkää mielestäni, sibicort joka on auttanut sulkemaan kaikki auki raavitut ihottumat nilkoista, polvista ja polvitaipeista, uusiperusvoide joka tuntuu ohuelta mutta on silti erittäin kosteuttava.

Suunkautta annettavina lääkkeinä vahinko altistusten varalta Zyrtec tippa ja Atarax siirappi. Zyrteciä ollaan annettu kertaalleen nukkumaan mennessä silloin kun ei vielä ollut Ataraxia ja kertaalleen kun Kutina nappasi puoliskoni muffinssipaperin. Silloin kun ihottumat oli vielä pahasti auki annettiin Ataraxia iltapalan jälkeen. Nyt on muutama ilta mennyt raapimatta ilman lääkkeitä. Lääkäri painotti että päivässä ei saa antaa kuin jompaa kumpaa lääkettä, tilanteen mukaan.Rasvaamalla ja kutiamista rauhoittavilla lääkkeillä ollaan saatu yöt lähes normaaleiksi. Mutta yksi mikä on nykyään ihan ehdoton öisin on sukallinen yöpuku, Tuhina on nukkunut lähes koko elämänsä kaikki yöt aina vaippasillaan. Äitini kävi ostamassa alesta Tuhinalle kolme yöpukua (Rauman reissua varten) ja ne helpottivat jo ennen maitoaltistusta ja lääkkeitä. Paljaan ihon Tuhina sai raavittua yöllä verille vaan eipä raavi enää. Nyt ollaan palattu tavalliseen kahden imetyksen yörytmiin ja aamutkin alkaa taas aamulla. 

Lääkäri oli sitä mieltä että Tuhina kasvaa ihan liian vähän joten saatiin myös lähete ravitsemusterapeutille, kutsu tuli ja sinne mennään sitten parin viikon päästä, syyskuun alussa. Maidottoman korvikkeen resepti saatiin myös joten imetyksen lopettaminen on nyt ehkä oikeasti  käsillä.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !