Vauvan seitsemäs kuukausi

Vauvan seitsemättä kuukautta elettiin 13.9.-12.10.2022 ja aika paljon ehdittiin yhteen kuukauteen uusia taitoja huomioda!

Hän istuu pitkiä aikoja.

Hän tykkää hiusharjastaan ja kammasta. 

Hän syö omenasosetta ja perunaporkkanasosetta, bataatti-kurpitsa ei päässyt jatkoon.

Ja sormiruokaillen mutustelee kaura-porkkana-makarooneja.

Hän nostaa konttausasennossa polvet ilmaan, vaikka ei vielä liikukaan eteenpäin.

Ja nyt. Hän ryömii! Maanantaina jumpassa katseli parikuukautta vanhemman lapsen ryömimistä ja tiistaina 27.9. lähti ryömimään itse. Sittemmin on selvästi yrittänyt nousta pinnasängyn laitaa vasten polvilleen ja seisomaan.

Lauantaina 1.10. hän liikkui ensimmäiset sentit kontaten ja ennen sitä hän vielä nousi kylpyammeessa laitaa vasten seisomaan! 

Ja nyt hän osaa käydä konttausasennosta istumaan ja istumasta konttaamaan tai siis toisinsanoen nyt olemme pääseet siihen vaiheeseen liikettä, jolloin vauva saattaa ensin istua olohuoneen matolla ja seuraavaksi huomaankin hänen istuvan takan edessä.

Vauva myös nousee tukea vasten seisomaan! Ajattelin, että se oli vahinko, kun hän nousi saunassa kylpyammetta vasten. Mutta sitten hän nousi pinnasängyssä polviseisontaan monta kertaa, eikä mennyt kuin pari päivää, kun hän nousi seisomaan pinnasängyn laitaan nojaten! ja nyt hän nousee myös potalta seisomaan, kunhan saa käsillä tukea ja toisen jalan  alle korokkeen. 

Kirppu ryömi viikon ennen ensimmäisiä konttausaskeleita, sen jälkeen viikko ryömien ja kontaten vuorotellen. Ja nyt kun ryömimään lähdöstä on kaksi viikkoa, alkaa konttaaminen olla pääliikkumismuoto myös "pidemmillä matkoilla".  Kirppu liikkuu vielä pienillä alueilla, eikä esim. lähde perään, jos menen makkarista olohuoneeseen tai olohuoneesta keittiöön. 

Havahduin ettei vauva ole pitkään aikaan syönyt käsiään! Liekö liikkeelle lähtö vai soseiden syöminen saanut käsille uuden tarkoituksen tai sitten vain ahkera tutin syöttäminen teki tehtävänsä. Tutti on edelleen satunnainen apu ja Kirppu on meidän perheen ensimmäinen tuttivauva.

Ja nyt hän hengeilee polvi-istunnassa ja nousee polvilleen myös olohuoneen pöytää vasten! Ohh my ihan hirveästi taitoja ihan lyhyessä ajassa! 

Ruokailuun on tullut mukaan myös peruna-porkkana-liha soseet. Kinkkuherkku on selvästi mieluisin, mutta kyllä kanakin uppoaa. Annokset ovat myös kasvaneet. Kun alkuun meni yksi kolmasosa, sitten puoli, 3/4 purkillista, niin nyt menee hedelmäsoseita koko purkki kerrallaan ja liharuoastakin menee jo 3/4 yhdellä aterialla. Niinpä hedelmäsoseiden rinnalle lisätään aamu ja iltapalalla nyt puuro. 

Käytiin maanantaina 10.10. "ylimääräisellä" neuvolakäynnillä. Neuvolaohjelman mukaan 6kk neuvolan jälkeen olisi vasta 8kk neuvola-lääkäri, mutta mulla on vauvakirjana blogi ja neuvolakortit, joten olen halunnut kaikkien lasten kanssa käydä ottamassa joka kuukausi mitat. Nyt oli pituutta tullut puoli senttiä, ja painoa oli tullut hienosti. Jännä nähdä, miten painon kehitys menee nyt jatkossa, kun Kirppu liikkuu koko ajan enemmän ja enemmän. 

Kävin nyt myös ensimmäistä kertaa Nupun kanssa balettikoulussa ilman vauvaa! Ei me oikein saatu pumpattua maitoa ja pulloa kelpaamaan, mutta nyt voi ihan helposti jättää vauvan jo muidenkin hoitoon, kun ainakin periaatteessa soseet kelpaa tosi hyvin ja sen lisäksi neiti kaipaa lähtökohtaisesti joko seuraa tai unta. 

Ja seitsemän kuukauden kunniaksi pikkuneiti lähti konttaamaan eteisestä kohti poikien huonetta, nähtävästi meidän piti olla hetki kahdestaan kotona, jotta minua kaivattiin.

8 kommenttia

 1. Hienosti kehittynyt liikkuminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti se sitten kehittyi kun vaan lähti liikkeelle. :)

   Poista
 2. Voi kuinka ihania nuo vauva-ajat olikaan ❤️

  VastaaPoista
 3. Ihme, miten vauvoilla erilaiset makumieltymyksiä. Kaikista sosepurkista jotain kelpaa ja jotain ei millään. Onneksi niitä on markkinoilla paljon, on mistä valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Mun mielestä mango on ollut sellanen helppo joka kelpaa kaikille, no ei kelvannut Kirpulle. Tää Bataatti-kurpitsa oli mullekin uusi yhdistelmä, mutta omaan korvaan se kuulosti kivalta vaihtelulta peruna-porkkanalle. Minä sen varmaan söin, kun Kirppu ei. :D

   Poista
 4. Pirteä pikku pirpana :) Aika menee siivillä.

  VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !