Toimiva pyykkihuolto pikkuvessaan

Kun Nuppu syntyi oltiin juuri muutettu kolmanteen kotiimme. Meillä ei vielä ollut omaa pyykkikonetta, mutta taloyhtiön pesutupa oli oikeasti hyvä ja kuivaushuone iso. Toki oma seikkailunsa oli vauvan ja pyykkien kuljettaminen pyykkitupaan hissittömässä talossa. Pyykkikone hankittiin heti, kun löydettiin oikean muotoinen sopivaan hintaan. Tuon vessan esittely löytyy täältä: 56neliötä part 2.

Sittemmin meillä oli vessassa jopa kuivauskaappi: 65neliötä part 3 ja edellisessä kodissamme rivitalon päädyssä kesällä pyykit kuivuivat ulkona ja talvella vähän milloin missäkin, olohuoneessa tai kylpyhuoneessa tai saunassa: 79neliötä part 3.

Kun saatiin avaimet nykyiseen kotiimme aloitimme sisustamisen vessasta. Suunnittelin ostoslistan ikeaan ja lopulta todettiin, että kaikki toivomani likapyykkikopat olisivat vessaan aivan liian isoja.

Ihastuin seinään kiinnitettävään kuivaustelineeseen joka me myös ostettiin. Kun kahteen tasoon saa osan pyykeistä kuivumaan toivoin, että vain yksi olohuoneessa tai makuuhuoneessa pyörivä kuivausteline riittäisi. Ja mahtuisihan se vessaankin, vaikka suihkuun ei sitten enää samaan aikaan pääse.


Puoliskoni keksi, että kenkäkaapeista saadaan minulle tarpeeksi monta pyykkikoria likapyykille. Kun pyykkikone tuli uuteen kotiin testasin mahtavan pyykinkuivausideani kätyännössä pesemällä heti niin paljon pyykkiä, kuin vain sain mahtumaan kuivaustelineille.

Virhearvio No. 1 näin pienessä vessassa ei kuivu yhtään mikään, vaikka kuinka harvalleen ripustaisi.
Äiti jäi meille muuttokuorman purkuavuksi ja käytiin yhdessä testaamassa taloyhtiön pesutupa.

Virhearvio No. 2 ei sielläkään mikään kuivu. Vaikka kuivaushuone on ihan tilava ja siellä on kaksi puhallinta, ilma ei kierrä tarpeeksi, jos se on täynnä. Ja täyteenhän me se tietenkin pestiin! Oltaisiin viety osa sisällä pestystäkin, jos olisi mahtunut ja jos se olisi toiminut.

Sitten puoliskoni lähti "ruokakauppaan" ja tuli kotiin kuivausrummun kanssa.

Pyykkikoppien ja kuivaustelineen asennuksen jälkeen olin maailman onnellisin pyykkääjä. Siis ensimmäiseen pyykkipäivään asti.

Pyykkääminen on yhtäaikaa sekä mun inhokki että lemppari kotityö. Välillä kuitenkin hukun sekä likapyykkiin että viikkausta odottaviin puhtaisiin vaatteisiin ja kumpaakin välttääkseni minulla on nykyään aika selkeät sävelet siihen miten pyykki meillä pyörii.

Pyykkihuollon ABC


A) LAJITTELU: Lajittelemalla pyykit suoraan koppiin, ei tarvitse joka kerta etsiä ja keräillä likaisia vaatteita ja miettiä mitähän sitä ensin pesisi. Sen kyllä näkee, mikä pyykkikoppa tarvitsee ensimmäisenä tyhjennystä. Lajittelun olen oppinut kotona äidiltä. Minulla on neljä pyykkikoppaa ja niihin lajitellaan likaiset vaatteet väreittän:
 1. Mustat ja tummat
 2. Valkoiset / vaaleat
 3. Punaiset (+keltaiset, violetit, ruskeat)
 4. Siniset (+vihreät, harmaat).
 • Lakana & pyyhepyykin potkin kasaan pyykkikoneen viereen, enkä enää noudata niissä valkoisia tai värillisiä. Vaaleita ja tummia kyllä, jos niitä on paljon. Pyrin psemään ne yleensä samana päivänä kun lakanat vaihdan tai viimeistään seuraavana, ettei kasa jää pyörimään vessaan. (Kasan paikalle tulee toukokuussa tosin vaipparoskis)

B) KUIVURI EI OLE PUHTAIDEN VAATTEIDEN VARASTO:  Oikeasti vaatteet pitäisi ottaa pois sieltä mahdollisimman pian kuivumisen jälkeen rypistymisen estämiseksi ainakin. Mutta myönnän, että mulla kyllä jää kuivat vaatteet aika usein yön yli kuivuriin. Pesen pyykit usein vasta lasten mentyä nukkumaan. Kun kone on valmis n. klo 22 aikaan heitän pyykit kuivuriin ja menen itsekin nukkumaan. Aamulla kaivan sitten kuivat vaatteet viikattavaksi.

Kuivuri ei syrjäyttänyt kuivaustelinettä sata prosenttisesti. Tietyt alusvaatteet, urheiluvaatteet ja ulkoiluvaatteet ja muutamat muut joiden pesulappu kieltää kuivurin käytön ripustan hyvillä mielin henkariin tai telineelle. Mutta noita vaatteita saattaa olla koneellisessa maksimissaan 5, sen ripustaa aika äkkiä!

C) ÄLÄ PESE LISÄÄ, JOS ET JAKSA VIIKATA EDELLISIÄ: Tämä on mun uusin ja tärkein sääntö, josta pyrin pitämään kynsin hampain kiinni. Mikään ei ole masentavampaa kuin ympäriinsä kuljeksivat, pyykkikorista karanneet puhtaat vaatteet, jotka aikansa karkuteilla pyörittyään päätyvät käyttämättöminä, mutta pölyisinä takaisin pyykkiin.

Ilman autosta löytyneitä pipoja sekä hanskoja, tässä telineellä olisi vain 1 housut, 1 paita, 1 pitsivaate sekä Elpun kylpytakki hengarissa.

Jos pesen pyykkiä päivällä tavoitteeni on viikata saman päivän pyykit heti, koska yhden koneellisen viikkaaminen käy äkkiä, mulla taisi viimeksi mennä noin 10 minuuttia siitä kun aloitin, siihen että vaatteet olivat kaapissa. Siinä ajassa pienet kädet ei ehdi sotkea pinoja ja sen jaksaa tehdä vielä lasten mentyä nukkumaan.

Useamman vaatepyykin viikkaaminen alkaa olla ja aika työläs urakka. Ei se olisi niin työläs tehdä, mutta se ajatus siitä pyykkikasasta on paljon masentavampi, joten on helpompi lykätä viikkaamista. "En mie nyt jaksa, huomenna sitten" ja silloin on kas kummaa kierre valmis ja yks kaks viikkaus jonossa onkin koko viikon pyykit.

Ja sitten se realistinen kauhukuva: Minä viikkasin jättimäiset pyykkivuoreni kaatamalla kaikki vaatteet kasaan keskelle mattoa ja sitten viikattuja kasoja alkaa pikkuhiljaa kertyä maton reunoille. Niitä kasoja onkin sitten kiva viikata uudelleen, kun lapset ovat juosseet kymmenen kertaa maton ja vaatteiden yli ja uineet niissä puhtaissa vaatteisssa. Ei kiitos, viikkaan sitten, kun lapset nukkuvat JOS jaksan. (Kuulostaako tutulta kellekään muulle?)

Arvaisitteko muuten, että ollessani ensimmäistä kertaa kylässä puoliskollani, viikkasin huvikseni hänen koko vaatekaappinsa uusiksi. Että olen minä joskus siitä viikkaamisestakin tykännyt vaikka viimeaikoina se on ollut kotitöistä se inhottavin.

Viikkaamisen lisäksi inhosin tahrojen esipesua. Mutta nyt kun viikkaaminen ei ole hirveä urakka ja 1 koneellinen päivässä riittää, huomasin viimeksi pyykätessäni nauttivani tahrojen jynssäämisestä sappisaippualla ja hammasharjalla. Voiko olla mahdollista, että pyykkäämisestä tulee taas rentouttavaa ja aivot nollaavaa leppoisaa hommaa ainaisen velvollisuuden sijasta?


Mikä on sun inhokki tai lemppari kotityö? Pärjätäänkö teillä ilman kuivuria?


6 kommenttia

 1. Anonyymi6/7/19 21:13

  Hei, täälläkin siis painittu lapsiperheen pyykkirumban kuvioiden kanssa :) Kiva, kun vinkkasit postauksen :) /Pirita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jostain voi olla varma, niin siitä, ettei pyykkirumba pysähdy :'D kiva kun tulit lukemaan :)

   Poista
 2. Hyvät neuvot kaikin puolin, varsinkin tuo että pitää viikata vanhat ensin pois. Meillä ongelmana on että se pyykki ei meinaa kuivua, ja kuivausrumpua ei voi hankkia tilan vähyyden takia. Oisikohan jonkinlainenn ilmankuivaaja hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli parikuukautta kuivausrumpu rikki ja silloin käytin sellasta sisäilmalämmitin puhallinta, kyllä se auttoi. Kaikki ideat mitkä saattaa helpottaa arkea kannattaa testata! :)

   Poista
 3. Todella hieno tuo teidän systeemi, nimenomaan näköjään mahtuu paljon tavaraa kuivumaan ja vielä todella hyvä silmälle myös. Muutin juuri itsekin uuteen kämppään ja olin vähän kauhuissani siitä, että asuntoon ei mahtunut pyykinpesukonetta sitten mitenkään päin ja että pitää ruveta käyttämään yleistä pesutupaa. Tähän asti kokemukset ovat kuitenkin olleet yllättävän positiiviset ja pyykit myös kuivaa kivan nopeasti sillä siellä kuivaushuoneessa on jokin automaattinen kuivaaja. Kiva idea minkä ehdottomasti sovellan on tuo pyykkikori, jossa on monta eri lokeroa eri pyykeille niin ei aina tarvitse käsin sitten käydä läpi. Kiitos mukavasti kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla että tykkäsit postauksesta ja onnea uuteen kotiin! 🤩 Pyykkihuolto on kyllä sellanen et kun se pelaa niin arki rullaa aika kivasti. Puykkitupakin on ihan toimiva 😊 opiskelu aikoina yksin asuessa varasin aina pyykkituvan 2konetta lauantai aamuna kolmeksi tunniksi ja pyykkösin ja siivosin aamupäivän ja illalla viikkasin ja petasin puhtaat lakanat, lapsiarjessa en tosin kykene enää vain yhteen pyykki päivään viikossa. 😅 #pyykkipäiväjokapäivä

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !