Vihdoin vauva potkii!

Tai siis, vihdoin tunnen kun vauva potkii! Onhan hän ilmeisesti liikkunut kokoajan varsin aktiivisesti, ainakin molempien ultrien perusteella. Rakenneultra meillä oli juuri ennen joulua ja vauvalla on kaikki hyvin. Tällä kertaa meillä oli uusi kätilö, jolla oli heti aivan erilainen lähestymistapa meihin ja koko tutkimukseen mitä edellisellä kätilöllä. Jos Sykkeen ensimmäisistä kausista lääkäri Holopainen on tuttu, niin tämä oli samaa luokkaa - positiivisesti!

Hän kertoi koko ajan mitä teki, totesi ensin latinalaiset termit ja sitten avasi suomeksi tarkemmin mitä juuri mitattiin ja miksi. Ja useampaan kertaan muistutti, että mainitsee kyllä heti, jos on jotain poikkeavaa, että hiljaisuus tai "tämä on ok" kommenttien puute tarkoittavat vain että kaikki on hyvin. Mutta minun mielestäni hän kertoi kyllä myös koko ajan, että kaikki oli hyvin. 


Kätilö kehui näkyvyyttä ja vauvan liikkumista. Kysäisi myös, että liikkeet varmaan tuntuvat jo. Siihen vastasin ettei oikeastaan ja samassa kätilö aloitti tutkimuksen ja totesi, että juu, etuseinäistukka ja täällä ollaan aika tarkalleen selkä istukkaa vasten. Mutta liikkeiden tuntemattomuudesta saisi huolestua vasta 2-4 viikon päästä. Siinä ajassa vauva kerää lihaa luittensa ympärille ja pitäisi alkaa viimein liikkeet tuntumaan. 

Vaan eipä meidän onneksi tarvinnut odottaa viikkoakaan! Vauva alkoi könyämään yks kaks yhtenä yönä, kun vielä valvoimme puoliskoni kanssa sarjaa katsoen. Jos muistan päivämäärän oikein kello oli juuri tullut 1yöllä 26.12.2018, kun vatsassani alkoi muljua siihen malliin, että puoliskoni sai tuntea kolmannen lapsensa liikkeet vatsan päältä ensimmäistä kertaa.


Vauvan asento (ainakin rakenneultrassa) oli siis pää alaspäin ja selkä tiiviisti istukkaa vasten, eli hänen napansa oli siis suoraan kohti omaa selkärankaani joten kaikki jalkojen ojentelut menivät myös tuonne selkärankaa kohti. Ihmekös tuo ettei niitä sitten tuntunut. Alkuun liikkeet tuntuivat vain silloin kun itse makoilin, mutta joululomalla liikkeet alkoivat tuntua myös minun häärätessä esimerkiksi lumitöissä. 

Aiempiin takaseinäistukkaraskauksiin verrattuna, huomaan että parhaiten vauvan liikkeet tuntuvat kylkeä kohti. Muutamia pieniä hipaisuja tuntuu aivan alavatsalla ja taas ihan hassuja hipaisuja aivan pallean rajassa. Mutta poikkeuksena navan kohdalla ja ympärillä ei tunnu kyllä yhtään mitään. Taitaa se istukka sitten olla nyt siinä aivan keskellä edessä. Kun aiemmin keskeltä vatsaa oli kiva paijata vauvaa ja arvailla, että onko siinä nyt polvi vai peppu.


Liekö muuten tämä etuseinäistukka myös syynä siihen, että Jyväskylästä kotiuduttuamme huomasin mun navan pullahtaneen ulos! Kyllähän se siis pisti paidan läpi silmään jo puolivälin kuulumisten kuvissa, mutta nyt se ihan tosissaan on pullahtanut ulos kuopastaan. 

Nyt eletään rv 22+6 ja iloitsen tuntuvista vauvan liikkeistä. Elpu ja Jekku eivät niitä ole vielä malttaneet pysähtyä tunnustelemaan. Kertaalleen kokeiltiin kotidopleria, mutta geeli on loppu enkä saanut rasvan kanssa edes sykettä kuulumaan. Sain vinkin kokeilla öljyn kanssa. Jos se toimii, niin lapset pääsevät kuuntelemaan sykettä. Ja ehkä näin pikkusisaruksen tulo konkretisoituu muutenkin kuin ultrakuvina ja äidin kasvana mahana.


Edelleen väsyttää ja ikuisuus flunssa vaivaa, mutta muutoin oma vointi on ihan tavallisen hyvä. Toki hengästyn tosi nopeasti, mikä jaksaa huvittaa varsinkin puoliskoani. Suurempi rasitus tuntuu vielä seuraavana päivänä, mutta noin niinkun muuten, ei mitään liitoskipuja tai supistuksia, vielä. Ikävin vaiva on epäsäännöllisen närästyksen muuttuminen jokailtaiseksi ongelmaksi ja tietyissä asennoissa sohvalla röhnöttäessä myös alkaa närästää. Mutta toistaiseksi senkin kanssa voi elää ja olo helpottaa kun ota maitohuikkaa.

Kävin tänään neuvolassa ja seuraavaksi varaankin laboratorioon aikaa sokerirasitukseen vielä tämän kuun lopulle. Pääsen sokerirasitukseen nyt ensimmäistä kertaa, koska olen yli 25vuotias odottaja. Eniten testissä jännittää tuleva 12 tunnin paasto. Sokerirasituksen jälkeen, vielä ennen seuraavaa neuvolaa, meillä on äitiyspolilla kasvukontrolliultra jonka tekee lääkäri.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !