Joulun parhaat hetket


Joulu alkoi tietenkin enemmän ja vähemmän heti joulukuun vaihtuessa ja osana lasten joulukalentereita tehtiin joitakin jouluvalmisteluja kotiinkin. Joulukuusi on edelleen paikoillaan, ripustin pudonneet pallotkin äsken takaisin. Eiköhän palata hyvillä mielin joulukuun alkuun, sitä paitsi tammikuutakin on vielä reilusti jäljellä.

ENNEN JOULUA 


Päästiin lasten kanssa yllättäen mummin ja papan kyydissä Jyväskylään. Yleensä käydään aina uimassa, mutta tällä kertaa ei sännättykään kiireellä kohti kylpylää, vaan syötiin rauhassa. Ruoan jälkeen Elpu pääsi vaarin kanssa kaivamaan joulukuusta autotallista. 

Kun itse havahduin alakerrasta päiväunilta (öhöm lähempänä ilta yhdeksää..) olivatkin lapset ja vaari koristelleet jo koko kuusen tunnelmallisesti otsalamppujen valossa. Reissun kohokohta oli seuraava päivä, joka vietettiin isosiskoni kanssa meidän mummolassa. Käveltiin sinne n. 3km ilman rattaita ja lapset jaksoivat mukana yllättävän hienosti!


Nuorilla naisilla oli joulukarkkientekoa perjantai-illantoiminnassa ja sinne kutsuttiin myös kaikki muutkin seurakunnan sisaret. Niin myös minä kävin lasten kanssa tekemässä suklaaporot ja maistelemassa riisimurosuklaakarkkeja, jotka olivat muuten Jekun herkkua.

Käytiin Elpun päiväkodin joulujuhlassa. Saaliikseni sain kameraan salamalla otettuja kiiltäväsilmäisiä tai punasilmäisiä ja tärähtäneitä, mutta iloisia tonttuja ja lumiukkoja. Jekkua koitettiin viihdyttää katsomossa rusinoilla.


Avattiin luistelukausi eräs sunnuntai-iltapäivä ja lasten riemu oli aika huikea, kun paria päivää myöhemmin joulukalentereihin tonttu oli vienyt kuvan luistimista ja pari pientä karkkia. "Mennäänkö me tänäänkin luistelmaa?", suoraan Elpun päiväkotipäivän jälkeen.


Joulukalentereista löytyneet piparimuotit pääsivät myös käyttöön sinä samana päivänä, kun ystävä tuli meille leipomiskaveriksi. Tein pitkästä aikaa piparitalon ja se oli myös meidän lasten ensimmäinen. Elpu sai koristella toisen puolen katosta ja lupasin hänelle myös sivuseinät. Loput koristelu karkit vain katosivat parempiin suihin ennen sitä. Ensi jouluksi sitten uudestaa, jospa vaikka tehtäisiin piparitalon pihalle ne kuuset ja ihmisetkin. Nyt meinasi unohtua koko piha.


Ehdittiinpä me leipoa perinteiset joulutortut Jekun kummitädin kanssa vielä ennen jouluaattoa. Tämä oli jo kolmas vuosi peräkkäin.

JOULULOMALLA


Jouluaatto ja joulunpyhät vietettiin perinteisesti mummin ja papan luona  täällä. Olihan siinä porukkaa, kun kaikki 9 serkusta olivat koolla. Elpu on saavuttanut jo isonlapsen tittelin ja pääsi isompiensa kanssa yläkertaan pelaamaan rauhassa, kun Jekku taas saa vielä leikkiä omia leikkejään pienempien serkkujen kanssa aikuisten valvovan silmän alla.Tässä porukassa riittää kavereita kaikille.

Enpä muista koska viimeksi olisi kaivettu SingStarit esille, mutta nyt ääneen pääsivät kaikki halukkaat. Tämän joululoman jälkeen jopa Jekku osaa laulaa tärkeimmät kohdat Robinin Puuttuvasta palasesta

Vielä ennen vuoden vaihdetta matkustin lasten kanssa junalla Jyväskylään. Varauduin siihen, että matka saattaa olla pientä kaaosta ilman leikkivaunua, mutta selvittiin aika hienosti ja löydettiin Pendolinosta oma soppi jaloitteluun muita matkustajia häiritsemättä. Ja oli matkassa mukana hippunen hyvää onneakin.

Joululomalla mentiin tietenkin uimaan kylpylään.  Tehtiin samalla ennätys lähdössä, vaikka ei ehditykään kotiin ennen nukkuma-aikaa, uintiaikamme päättyi ennen nukkuma-aikaa. Perinteisestihän ollaan menty uimaan aina niin, että uintiaikamme päättyy lähellä sulkemisaikaa. Eli ollaan menty uimaan iltapala-aikaan.


Vuodenviimeisenä päivänä käytiin kaupungilla pyörimässä siskojeni ja lasten kanssa. Lapsille päivän kohokohta taisi olla mehujäät. Jekku nukahti rattaisiin jo matkalla autolle, ja autosta kannettiin molemmat suoraan sänkyyn. Kello oli tässä kohtaa suunnilleen kuusi. Kotiin tullessaan vaari ihmetteli miksi on niin rauhallista.

Parin tunnin päiväunien jälkeen arvaatte varmaan, että sankarimme jaksoivat hienosti hereillä ja odottivat innolla keskiyötä ja ilotulituksia.  Ennen myöhäistä illallista lapset  kävivät vaarin kanssa laittamassa ulkotulen ja kynttilät lyhtyihin. Ruoan jälkeen puettiin ripeästi päälle. Meidän ja vaarin lisäksi myös isosiskoni lähti katsomaan raketteja.


Uusi vuosi alkoi lumileikeillä ja lumiukon paisuessa lumilinnaksi ja lumilyhdyiksi, näette syyn miksi uudenvuoden aamusauna ei ihan toteutunutkaan aamupäivällä. Ennen kotimatkaa, lomaan mahtui vielä lisää lumileikkejä, pulkkailua ja luistelua. 


Joululoma muuten alkoi ja päättyi ristiäisiin. Nyt meillä on itseasiassa takana vasta ensimmäinen kokonainen viikko ilman reissaamista. Arki on kivaa kotona, mutta puoliskoni suunnittelee jo seuraavaa reissua, että katsotaan ollaanko mekin reissaamassa taas mummun ja vaarin luo samalla. Vieläköhän siellä on lumilinna pystyssä ja jäälyhdyt ehjinä. Lumiukon piposta puhumattakaan.


Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !