Sanon ei korvikkeelle

Imetys on jostain syystä mulle todella herkkä paikka. Niin herkkä, etten ole aiemmin halunnut kirjoittaa siitä. En halua antaa tunteideni takia vääristynyttä kuvaa tilanteesta. En oikeastaan edes ajatellut kirjoittavani aiheesta, sen henkilökohtaisen luonteen takia, kunnes tämä teksti yhtäkkiä vain muotoutui, kun aioin kirjoittaa jostain ihan muusta.

Puoliskoni ilmoitti jo raskausaikana, että haluaa osallistua vauvan hoitoon ja että vauva saa sitten maistiasia ruoasta ja korviketta. Korvike sana sai minut sanattomaksi. Suutuin, itkin, enkä vain voinut ymmärtää miksi sitä korviketta pitäisi antaa. Miksei mun maito muka olisi tarpeeksi hyvä. Miksi se ei kelpaa? Miksi minä en kelpaa?

Korvikkeesta puhuessa mulle tuli joka ikinen kerta olo, että Elpun allergiat on mun syytä, koska halusin täysimettää kuusi kuukautta. Mun maidon takiako Elpusta tuli allerginen? Eihän sitä voi tietää mistä ne tulivat, eihän? Eikö mun maito olekaan parasta ravintoa vauvalle?


Käsiteltiin aihetta monta kertaa raskausaikana ja myös vauvan ensimmäisinä viikkoina. Joka ikinen kerta siitä tuli riita ja minä vollotin, kunnes vihdoin tajuttiin, että maistiaisten kohdalla meillä oli väärinkäsitys, puoliskoni ei aikonutkaan antaa perunamuussia ja jauhelihakastiketta heti synnärillä, niin kuin jostain syystä pelkäsin. Tarkoitus olikin alkaa maistattaa ruokia ja soseita sitten nelikuisena.

Mun toiveeni on vähintään suositusten mukainen täysimetys ja se Suomen suositushan muuttui juuri tuohon neljän kuukauden ikään. Ehkä voin sen verran joustaa. Korviketta ei silti kannata vielä ottaa puheeksi. Meillä on kyllä kaapissa kahtakin eri korviketta, mutta  ne on saaneet olla siellä pitkään ja mun mielestä saavat pysyäkin - suljettuina siellä kaapissa. 

Jotenkin luulen, että toisen aikomus antaa korviketta on suoraan hyökkäys mua vastaan. Mä en kelpaa. Mun keho on viallinen, jos mun antama maito ei kelpaa. Koska tuo haluaa antaa korviketta, olen sen mielestä huono äiti. Tai muuten vaan epäonnistunut äitinä. En edes osaa selittää miksi se korvike pelkästään ajatuksena tuntuu niin järjettömän pahalle. Olen sitten perustellut rintamaidon taloudellisuutta, vaikka ei puoliskoni ole enää pitkään aikaan korvikkeista puhunut.


Mulle on ihan sama, jos puoliskoni haluaa osallistua vauvan syöttämiseen niin aivan rauhassa, sehän on vain ihanaa - kunhan siinä pullossa on omaa rintamaitoa. Ensimmäisen viikon pumppasinkin fanaattisesti joka aamu. Tällä hetkellä pumppaan silloin, kun koen sille olevan tarvetta - jos alkaa tuntua tukalalta. Pakasteessa on ihan kiva pieni varasto jo pidemmälle automatkalle ja mun omille iltamenoille (hah ihan kun mulla olisi omia iltamenoja...).

Ensimmäisien viikkojen aikana puoliskoni antoi joka ilta pullosta maitoa, sillä aikaa kun minä kylvetin Elpua. Antoipa hän sitä korviketta pari kertaa myös. Nyt jo pidemmän aikaa sekä Elpun iltapuuhat että vauvan syötöt ovat olleet minun heiniä. Puoliskoni on antanut mun hoitaa kaikki syötöt, koska ei ole ollut ihan varma mitä mieltä olen siitä pullosta. Mutta tämäkin järjestely toimii.

En edelleenkään tiedä miksi sanon ei korvikkeelle. Paitsi, että syy on sata prosenttisesti tunneperäinen. Tiedän ettei imetys määritä äitiyttä, noin niinkuin yleisesti ottaen. Enkä todellakaan halua tuomita muita äitejä sen perusteella, mitä ja mistä heidän vauvansa syö. Mutta mulle itselleni imetys jostain syystä määrittelee minun onnistumistani äitinä.


Saan olla äärimmäisen kiitollinen siitä että imetys ylipäätään onnistuu, jo toista kertaa vieläpä. Ja saan olla äärettömän kiitollinen myös puoliskosta, joka on aikeistaan huolimatta antanut mun olla sellainen äiti, joka mun on hyvä olla. Niin että voin itse olla itseeni tyytyväinen äitinä - imettävänä äitinä. Vaikka se tarkoittaa sitä, että joskus imetän kerhossa tai ravintolassa.

20 kommenttia

 1. Toi on kyl jännä miten henkikökohtasta mielipiteet imetyksestä on. Mulla ei ollu mielipiteitä asiasta ennen esikoista. Nyt huomaan yllättyväni ajatuksistani jos kuulen, että joku antaa korviketta koska ei vaan jaksa/halua imettää. Kyllä mekin sillon tällöin korviketta ekana puolena vuotena annettiin jos olin poissa, pumpulle en herunut. Mutta jotenkin joka kerta oli huono-omatunto tai paskamutsi fiilis tuosta...
  Toivottavasti teidän imetykset sujuu hyvin ja niin pitkään kun on tarve!(: toiveena mullakin ois, että ens vuonna syntyvää lastani voisin imettää<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpä! Masentavaa kun ei osaa toiselle perustella niitä omia ajatuksia, tuntuu vaan pahalle. Ja vaikka tietää ettei ole huonoäiti niin silti omatunto soimaa.

   Oi ihanaa odotusta! Pidän peukkuja teidän imetykselle :)

   Poista
 2. Imetysfanaatikko hei,ei se täysimetyksen suositus ole muuttunut miksikään. Edelleen täysaikaisena täysimetetyn lapsen suositus on se sama 6 kk. Korvikeruokitun vauvan lisäruokien suositus siis vaan alentui tuohon 4-6 kk. Tämä perustellaan sillä, et äidinmaidosta vauva saa niitä allergeenejä, joita tarvitaan, ettei tulis allergioita. Korvikevauva taas jäävät tästä paitsi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Mä sitten taisin käsittää ne uutisoinnit aiheesta väärin! Kiitos oikaisusta :)

   Poista
  2. Juu ei kai viralliset suositukset, mutta asiasta on jo tullut muutamakin tutkimus jonka mukaan kiinteiden aloitus(maistelu) olisi hyvä aloittaa jo 4kk kohdalla. Tähän oletkin varmaan törmännyt ja sitä on suositeltu muuttamatta usein aika perässä laahaavia yleisiä suosituksia. :)

   Poista
  3. Joo, syy mulle on kyllä edelleen epäselvä.. oliko se nyt ne allergiat vai kannustin täysimetykseen vai mikä, mutta olkoot. Juttelen neuvolassa jos muistan 😅

   Poista
 3. Ihanaa, että puolisosi haluaa osallistua täysipainoisesti! Osallistuuhan hän silläkin, että tukee sinua tarjoamaan vauvalle parasta ravintoa (muita vaihtoehtoja dissaamatta) ja on lisäksi kaikin muin tavoin mukana vauvan hoidossa. Tarkennuksena vielä, että imetyssuositushan ei ole muuttunut mihinkään. Suosituksena on edelleen 6kk täysimetys terveille, täysiaikaisille vauvoille. Kiinteitä VOI ruveta maistelemaan aikaisintaan 4kk iässä. Aiheesta on valitettavasti uutisoitu kovin harhaanjohtavasti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo mäkin oon ymmärtänyt ne uutiset ihan väärin näköjään. Kiitos ihanasta kommentista :)

   Poista
 4. Imetyssuositus ei ole muuttunut mihinkään, edelleen kannustetaan täysimetykseen 6kk. Yksilöllisesti voi aloittaa makuannokset 4-6kk iässä. (Ja 6kk:han on siihen saakka kun täyttää 7kk.) Älä suotta kiirehdi kiinteiden aloitusta, vauvan suolisto on vielä varsin kypsymätön! Hän kyllä saa monipuolisesti makuja sinun rintamaitosi kautta! Imetys on sinun ja vauvasi välinen asia, josta sinä ja vauvasi päätätte - ei isä, mummo, naapuri tai kukaan muukaan! Jos sinä et halua antaa korviketta niin silloin sitä ei anneta! Tsemppiä sinulle ja kuuntele itseäsi miltä sinusta tuntuu! :)
  T. 2 lapsen äiti (esikoista täysimetin 6kk, osittaisimetin lähes 1,5v ja nyt kuopusta olen täysimettänyt 4kk ja aion täysimettää 6kk ja osittaisimettää niin pitkään kuin minä ja/tai lapseni haluaa!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aiemmistakin kommenteista kävi ilmi, että on tullut uutisoinnin kautta vääräkäsitys, kiitos oikaisusta ja ihanasta kannustuksesta :)

   Poista
 5. Tottakai sun maito on parasta ravintoa sun vauvalle. Hassuahan se olisi jos vieraan nisäkkään maito olisi parempaa (enkä nyt todellakaan oo mitenkään korvikkeita vastaan jos joku niitä haluaa käyttää,hyviä nekin). Miksi mietit, että allergiat johtuisi sun maidosta..? Siitähän Elpukin saanut hyviä maistiaisia/altistusta sun syömästä ruuasta. Eihän äidinmaito allergiaa aiheuta vaan usein ihan "perimässä" :) WHO:n suositus on edelleen 6kk täysimetys ja Suomessakin 4-6kk. Siitä allergioiden ehkäisystä on ristiriitaista tietoa. Älä siis syytä 6kk täysimetystä vaan ole iloinen siitä. Hienoa toki on 4kk täysimetyskin, jos se tuntuu sopivammalta vaihtoehdolta tällä kertaa.

  Imetys on tosi herkkä aihe ja itsellekin tosi tärkeä osa äitiyttä. Itse "täysimetin" 6kk esikoista mutta en ollut ehdoton korvikkeelle. Sai muutaman kerran kun oli joku lyhyt oma meno ja en jaksanut pumppaa. Nyt 3kk vauva ja oon aina pumpannut oman maidon. Ymmärrän hyvin ton tunnetasolla olevan fiiliksen. Mutta muista, että olet ihana (siltä vaikutatkin) ja riittävä äiti maitoinesi tai vaikka korvikkeella höystettynä :)

  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aikasempiinkin vastasin et oon käsittänyt väärin. Ymmärsin että sitä suositusta muutettiin, jotta suomalaiset äidit täysimettäisivät edes sen 4kk jos 6kk tuntuu liian pitkältä ja sen takia imetystilastot on huonot... 😨😅
   Kiitos ihanasta kommentista! Uskalsin nyt vasta antaa tän tekstin tulla kun aiheenympäriltä on omassa päässä pöly laskeunut 😊

   Poista
 6. "ja se Suomen suositushan muuttui juuri tuohon neljän kuukauden ikään"

  Ei muuten muuttunut. Tässä lainaukset suoraan thl:n sivuilta:
  "Täysimetys 6 kk ikään“. Koskee terveitä, normaalipainoisina syntyneitä lapsia.

  Huomaa, että tekstisi on kirjoitettu tunnekuohun vallassa, koska teksti on poukkoilevaa ja paikoittain epäjohdonmukaista. Mies on antanut korviketta, vaikka olet pumpannut hyvät varastot pakastimeen. Mitä ihmettä? Vaikka amatööriblogista onkin kyse, kannattaa punainen lanka sisällyttää tekstiin, ja lukea se läpi vielä ennen julkaisemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit arvata, että näin henkilökohtaisen tekstin olen lukenut läpi useamman kerran, pahoittelut ettei sen viesti välittynyt sinne saakka.

   Poista
 7. Sen verran täytyy korjata, että täysimetystä suositellaan edelleen puolen vuoden ikään. Sen sijaan maistelut voi aloittaa 4-6kk iässä jos perheessä on vakavaa allergiataustaa, vauva syntynyt keskosena ym. tai muuten vaan tuntuu siltä että haluaa aloittaa aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh tämän oikaisun on halunneet tehdä myös kaikki muut aiemmat kommentoijat :D kyllä se nyt on jo tuolla takaraivossa :D paitsi edelleen on erikäsityksiä näistä allergioista... :/

   Poista
 8. Tosi ihana kirjoitus imetyksestä! Mullakin kaikki imetykseen liittyvä on ihan hirveän tunnepohjaista (ja moni muukin äitiyteen liittyvä juttu samaten). Luulen, että aika monella on sama juttu, ja siksi imetys onkin aihe, josta keskustelemista vältän viimeiseen asti turhien riitojen välttämiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu totta, ei ole äitiydes montaa seikkaa jotka ei menisi tunteisiin :) kiitos 😍

   Poista
 9. Niin ja lisäys vielä... Mulle tutkittu (ja mielellään useasti toistettu) tieto menee yleisten suosituslistojen edelle niin että humisee. Tulen itsekin tietoisesti antamaan ensimmäiset maistiaiset 4kk kohdalle, täysimetetyn ja toivottavasti terveen vauvan kanssa. Tätä siis kyllä _on suositeltu_ muuttamatta niitä virallisia listoja, eli et nyt ihan hakoteilläkään ollut missään nimessä. Eli ei siis ollenkaan pöhkö idea vaikka joku jo ehti kärkkäämminkin kommentoimaan. :D Imetysasiat ottaa ymmärrettävästi monellakin tunteisiin etenkin pienten vauvojen äideille joilla jo hormonitkin vähän herkistää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! 😘 heh mie oon kyllä herkkis ilman näitä hormonejakin 😅

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !