Neuvolasta lastenlääkärille

Ihottumasta ja kutinasta huolimatta Tuhina on yleensä aina oma reipas iloinen itsensä. Puolitoistvavuotisneuvolassa, joka oli 20.tammikuuta, mitattiin pituutta marraskuun kasvukontrolliin verrattuna + 4cm ja painoakin oli tullut puoli kiloa.

Eli yksivuotis neuvolaan verraten pituutta kymmenisen senttiä ja painoa reilu kilo. Kukaan ei ollut huolissaan kasvusta enää. Tuhinan vaatekaapin läpikäynti jatkuu taas, kun kaikki koon 74cm housut jäävät vuorollaan pieniksi.

Neuvolalääkäri meni paremmin kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Puoliskoni tuli mukaan vakuuttelemaan lääkäriä, mutta ensimmäistä kertaa lääkäri oli oikeasti ihana! Ei vain sen takia että oltiin molemmat siellä, vaan ihan oikeasti! Mun muistilappu jäi laukkuun mutta ei tätä lääkäriä tarvinnut millään tapaa vakuutella.

14.1.2016 Viikko ennen 1v6kk neuvolaa Tuhina oli mukana mun äitiysneuvolakäynnillä. Hän kiipesi tuohon pötkölleen heti kun siitä itse nousin vauvan sydämen kuuntelun jälkeen. Tuhinan iho oli vielä ihan ok, vaikka rikki.

Tuhinan iho oli muutenkin tuolloin niin pahassa kunnossa, että meidän neuvolatäti pyysi lääkärin paikalle heti mittausten jälkeen. Mietittiin hetki halutaanko lähete lastenosastolle toiseen kaupunkiin vai käydäänkö lastenpolilla täällä. Lääkäri ja meidän terkkari olivat melkein laittamassa meitä osastolle heti. Me ei kuitenkaan ihan ymmärretty mitä se käytännössä tarkoittaisi ja jäätiin vielä miettimään koko asiaa.

Saatiin reseptillä taas uudet perusvoiteet: Orionin Lipolan ja Hydran. Panadolin saatiin myös resepti, kun ilman sitä Tuhina nukkuu selvästi huonommin. Lääkäri laittoi kiireellisen lähetteen lastenpolille josta meille soitettiin jo seuraavana päivänä. Labrassakin käytiin perjantaina ja viime viikon keskiviikkona oli sitten lääkärikäynti.

Verta otettiin kolmeputkea ja niistä tehtiin taas allergiatestit. Uusia testissä oli ainoastaan ruis ja ohra, jotka molemmat reagoivat reilusti - nyt on sitten todettu soija, maito, kananmuna, vehnä, ohra ja ruisallergiat. Kananmuna oli elokuussa 38, nyt se oli 52,8 samoin kaikkien muidenkin arvot olivat nousseet.

16.1.2016 posket ja taipeet olivat todella ärtyneet.

Seuraavaksi mennään parin viikon päästä prick-testeihin. Silloin näiden samojen lisäksi tutkitaan siitepölyt, eläinpölyjä, huonepölyjä ja kaura. Kauran olisin halunnut jo noihin verikokeisiin, mutta no, ensi kerralla. Lisäksi sovittiin että otamme itse mukaan tomaatin, omenan, appelsiinin ja mansikan testattavaksi. Niitä kun ei polilla ole omasta takaa. Prickien lisäksi lääkäri kirjoitti reseptin 2,5% hydrocortison voiteeseen.

Lastenpolin lääkäri ihmetteli (mun mielestä jopa huvittuneena) aika paljon miksi haluaisin hänen mielestään todella laajat testit. Mutta pakkohan se on, koska Tuhinan iho on niin ailahteleva että en todellakaan pysty sanomaan onko jonkin ruoka-aineen poisjättämisellä ja viikon parin päästä takaisin ottamisella jotain vaikutustusta.

Meillä oli juuri vehnänsiedätys viikko ja samaan aikaan Tuhinan iho on parantunut ihmeellisesti. Vehnäkokeilun loppuessa iho oli lähes puhdas kun taas neuvolassa ehjää ihoa piti oikeasti etsiä ihottuman peittämästä lapsesta. Neuvolaa edeltäneellä viikolla hän söi pelkästään perunaa ja lihaa. Nyt ollaan otettu banaani, puolukkahillo ja vihanneksia takaisin ruokavalioon, vaikka aika heikosti nuo porkkanat ja kumppanit maistuvat.

Neuvolan aikaan Tuhina oli päästä varpaisiin kauttaaltaan tuollaisen poskessa olevan ihottuman peitossa.

Katsotaan nyt millaiset tulokset noista prickeistä saadaan ja sitten mahdollisesti testataan lisää kaikkia mitä nyt keksin haluta testattavaksi. Peruna, porkkana, lanttu, korianteri - koska sitä on nakeissa, etc... Lääkäri määrää meidät ravitsemusterapeutille sitten testien jälkeen. Nuo prickit tulee olemaan yhtä tuskaa kun molempiin käsivarsiin laitetaan pisteitä ja niitä ei saa raapia, mutta eiköhän me selvitä. Ja tovoitaan että iho pysyy niin ehjänä että testit voidaan tehdä.

Pricktesteihin varattiin aika sairaanhoitajan kanssa ja häneltä kyselin mitä se ihon rauhoittelu osastolla käytännössä tarkoittaa: rasvausta pitkin päivää. Sairaalan sivuilta luettiin että vanhempi tai huoltaja olisi osastolla läsnä koko ajan, mikä oli kyllä tosi lohduttava tieto.

Lastenpolilla käynnin hetkellä Tuhinan iho oli niin hyvä ettei osastolle lähdölle ollut enää tarvetta, muutenkuin ehkä meidän univelkojen ja puoliskoni opintojen kannalta. Onneksi puoliskoni opo järjesti kouluasiat nyt paremmin kuin hyvin. Ja hoitaja muistutti että pienemmistäkin asioista saa heti soittaa sinne.

Kerroinko että Tuhina osaa myös levittää rasvaa itse :D

Eli jos iho nyt jostain syystä taas yks kaks pahenee niin sitten mietitään prickien aikaistamista tai osastolle lähtöä. Kyselin myös kosmetiikka prickien perään, koska musta tuntuu että ainakin tuo apobasen oilycreme vain pahensi Tuhinan ihoa. Niistä hoitaja ei osannut sanoa, ei ainakaan täällä ole, ehkä tuolla isommassa sairaalassa sitten on.

Soitin heti lastenpolikäynnin jälkeen äidilleni ja sitten neuvolaan. Tuhinan paino oli tipahtanut viikossa puoli kiloa. Neuvolantädiltä sain suoran numeron ravitsemusterapeutille, mikäli koetaan tarvetta asioida siellä jo ennen prickejä. Painon putoamiseen vaikutti varmasti meidän  viikon takainen lauantai reissu Turkuun ja sitä edeltävänä perjantaina puhjennut hammas. Nyt Tuhinan ruokahalu on kuitenkin ennallaan.

Hauskintahan tässä on nyt se että ollaan käytetty 2x200g tuubia kokonaan kahdessa viikossa, eli molemmat Lipolan ja Hydran. Se 2,5% kortisoni haettiin apteekista eilen. Saapi nähdä tuleeko tässä nyt kuitenkin soiteltua sinne lastenpolille ennen niitä testejä. Ihan kuin Tuhinan iho tottuisi noihin rasvoihin, samahan kävi locobasen kanssa. Se toimi kuin ihme ensimmäisen tuubin ja toisen tuubin aikana menetti tehonsa.

Tämä kuva on otettu 18.1.2016, iho näyttää paremmalta kuin 16.1. mutta lehahti kauttaaltaan kahdessa päivässä, eikä aavistustakaan mitä tehtiin toisin.

6 kommenttia

 1. Voi pieni ♥ Ei mitään kokemusta allergioista täällä, mutta onko teitä neuvottu vuorottelemaan rasvoja? Meidän neidin atooppista ihoa lääkäri neuvoi rasvailemaan parilla-kolmella voiteella muutaman päivän tai viikon sykleissä vaihdellen, juuri sen takia ettei iho tottuisi.

  Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei neuvottu viikon sykleillä vaihtelemaan, vaan nyt vaihdellaan noita kahta pitkin päivää, kun useita kertoja rasvataan. mutta pitää kokeilla! onko teillä lapsilla muuten ihan apteekin/marketin rasvoja vai ootko löytäny luonnollisemmat vaihtoehdot myös lapsille? :)

   Poista
 2. Voi vitsit pientä Tuhinaa :( Ihanan reipas on kaikesta huolimatta. Toivottavasti nyt saisitte lisää varmuutta noihin allergioihin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. virtaa olis vaikka muille jakaa, onneksi :D eiköhän ne tästä pikkuhiljaa ala selviämään, ainakin oon aika toiveikas! :)

   Poista
 3. Voi että tuota pikkuista.... Sääli toista kun noin kutisee. :( Onneksi pikkuinen itse on niin positiivinen ja reipas! Minulla muuten hyvän ystävän lasta oli neuvottu Pikkujätissä nimenomaan niin, että mitä tahansa rasvaa käyttääkin, niin sitä samaa pitäisi käyttää muutaman viikon ajan, jotta se ehtii kunnolla vaikuttaa. Vaihdella pitäisi, mutta ei saisi vaihdella kuin esim. kuukauden välein. Tiedä häntä mikä sitten on oikein, mutta voisihan sitäkin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vähän mietitytti hakea lisää noita rasvoja, kun ensimmäiset tuubit kestivät kaksi viikkoa. mut nyt iho on taas viikossa parantunut huimasti! kerhotätikin ihmetteli :D tiedä sitten onko se se vahvempi kortisoni vai perunan poisjättö... peruna mukaan prickeihin siis :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !