Yksivuotias

Nykyään, kun tarkka ikä on 1 vuosi ja 3 viikkoa, meidän vauva taapero on superkiipeilijä. Viime viikon aikana hän oppi kiipeämään meidän sänkyyn ja siitä puoliskoni tietokonetuolille, ruokapöydän tuoleille ja siitä ruokapöydälle (ah kuinka ihana taito) ja käytännössä nyt ei ole enää paikkaa mihin tämä pikkusankari ei pääsisi. Tvtaso, yöpöydät, se ruokapöytä... jatkanko vielä...

Kiipeilytekniikan hoksaamisen lisäksi poikamme on lähtenyt todenteolla juoksuun. Ja hänhän pinkoo karkuun, jos huomaa että lähdetään perään. Ah tämäkin niin ihana taito. Varsinkin, kun hän juoksee aina etupihalle, kohti asvalttia ja parkkipaikkaa. Nyt odotan sitä vaihetta, että hän alkaa kiinnostua kavereista ja juoksee Elpun perässä. Pyykkien ripustamisesta on tullut melko hidasta, kun kesken jokaisen vaatteen täytyy juosta poika kiinni tai antaa keinulle vauhtia, jotta hän viihtyisi edes siellä.


Hän ymmärtää selvästi puhetta tosi paljon. Ja höpöttää jatkuvasti, vaikka sanoja ei vielä paljoa tulekaan. Uusia sanoja ei ole nyt kuulunut, ja nuokin mitä jo on kuultu, on välillä unohtuneet kokonaan. "koppi"sta oli pitkä tauko, samoin "äiti"stä, mutta nyt niitä taas kuuluu. "KATO!" on nykyään jo erittäin selvä ja sitä hän toistelee osoittaen samalla kaikkea mielenkiintoista. Ympäristöään tutkiessaan ja leikeissäkin kuuluu monesti "mitäää"

Kun sanon hänelle "nenä" ihan sama missä asianyhteydessä, hän yrittää päästä käsiksi nenääni ja sanoo "töööt töööt". "kiikaa" tarkoittaa tietenkin keinua. Sanatonta kommunikointia käytetään paljon, erityisesti hän pyytää tavaroita tai syömistä ojentamalla käsiään.

Yksivuotias on edelleen kahdeksanhampainen, vaikka poskihampaita ollaan nyt odoteltu pitkän aikaa. Alaikenet ovat selvästi pullottaneet jo pitkään niin, että luulisi hampaiden pian tulevan. Vaan eipä niitä ole kuulunut.


Yksivuotisneuvolassa mitattiin pojallemme pituutta 75,5cm ja painoa reilut 8kg. Pituutta oli tullut pari milliä yli 2cm verrattuna 11kk neuvolaan.  Ihottumakontrollissa lasten polilla lääkäri totesi Jekun kasvusta "ja paino nousee." 1v neuvolassa punnittiin kivasti +600g verrattuna 11kk neuvolaan, kun aiempina kolmena kuukautena tuli  +10g/kk.

Päätin vaihtaa meidän kotona hieman huonejärjestystä ja nykyään lapset nukahtavat kumpikin omiin sänkyihinsä lastenhuoneessa. Edelleen yösyöttöjä on yleensä kaksi tai kolme. Välillä mulla on patjan puolikas pedattuna lastensänkyjen vieressä, että voin siinä istua tai loikoilla imettäessäni. Vähän yöstä ja omasta väsymyksestä riippuen. Mutta ennen aamu viittä, en ole ottanut Jekkua enää meidän huoneeseen. Ja kuuden jälkeen taas olen jäänyt suosiolla sohvalle hänen kanssaan.


Päiväunet Ukko nukkuu pääsääntöisesti pihalla, mutta sänkypäikkärit ovat nykyään myös vaihtoehto. Taidamme talvea kohti palata vaunupäiväuniin. Vähän aamusta riippuen Jekku väsähtää jo kymmenen aikaan, mutta yritän venyttää nukahtamista yhteentoista saakka. Jos hän nukahtaa kymmenen aikaan, hän nukkuu ehkä puolitoistatuntia. Silloin hän ei nukahdakaan enää lounaan jälkeen, kun olisi oikea päiväuniaika. Selvästi päiväunen tarve on edelleen kahdesta kolmeen tuntia ja mieluiten yhteen putkeen nukuttuna. Iltapäivemmällä nukahtaminen on huomattavasti hankalampaa.

Nyt yksivuotias Jekku syö jo välillä koko lautasellisensa ihan itse. Tosin vain välillä, riippuen erityisesti ruoan koostumuksesta. Pääsääntöinen ruoankuljetusväline on oma käsi, vaikka lusikka pysyykin hyvin toisessa kädessä. Hän haluaa myös ruokajuomansa samanlaisesta kupista siskonsa kanssa. Ja jos annostelu on riittävän vähäistä onnistuu oikeasta(muovi)lasista juominen puhtaasti ja vaatteet kuivina.


Parasta just nyt, taitaa olla juokseminen ja kiipeäminen ja ulkoilu sekä erityisesti kengät. Edelleen kengät, mutta erityisesti uudet omat kengät! Ostettiin synttärilahjarahoilla molemmille kunnon lenkkarit ja ai että Jekku on ollut omista Reiman kengistään innoissaan. En ihmettelesi vaikka hän alkaisi kohta jo pukemaan niitä itse, niin innoissan hän on kenkiä laittamassa koko ajan jalkaansa ja aina kun joku menee eteiseen. 

2 kommenttia

  1. Ihana kuva teistä ���� Liljaki lähti liikkeelle ja eka hammas tullu läpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oih! Nyt sitä vauhtia tulee teilleikin :D

      Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !