Kävelijä

Käytiin neuvolassa 11kk mitoilla ja kasvua oli tullut +1cm ja +160g, neuvolantäti oli tyytyväinen. Itsestä tuo tuntui kauhean vähäiseltä, jotenkin sitä taas tuntui ja oltiin aivan varmoja että neiti on kasvanut ihan hurjasti ja sitten se hurja onkin tasan yksi sentti. Tuumailtiin että tuo pystyasento varmaan huijaa nyt, että Tuhina vaikuttaa isommalta kuin onkaan. Huolissaan ei kasvuta vieläkään olla kun verteaa minun vauvaiän neuvolakorttiin.

Tämä pieni ihanuus on ottanut viimeisen kuukauden tai paremmin viimeisen kahden viikon aikana hurjia harppauksia kävelyssä ja viime viikolla alkoi kävellä pidempiä matkoja määrätietoisesti paikasta a paikkaan b ihan tosissaan. Ja viikonloppuna hän oli selvästi kiinnostunut isompien serkkujensa touhuista ja kulki heidän perässään.


Alahampaat, joita on kaksi, ovat saamassa kavereita yläkulmahampaista joista toisen huomasin tulleen läpi keskiviikkona ja toinen näkyi jo ikenen pinnassa perjantaina mutta ei vielä ole tullut läpi.

Tuhina on edelleen kova höpöttämään ja hihkumaan. Selviä sanoja on vasta yksi: äiti, muttei sitäkään toistella jatkuvasti. Puhevarastoon kuuluu erilaiset "tä, ga, ma, mä, iii ja huu" tavuilut, hokemat ja huhuilut. Tuhina on kova komentamaan ja osoittelemaan erilaisia tavaroita. Matkiminen on alkanut myös! Erilaisia ääniä, taputuksia ja vilkutuksia matkitaan jatkuvasti ja näin onnistuu intiaani huutokin.


11kuisen Tuhinan lempi puuhia on tyhjentää. Kaikki käy kunhan sen voi tyhjentää - pyykkikopat, isin sukkakoppa, keittiön kaapit ja laatikot, tv taso ja olohuoneen hyllyt, myös työpöydän tyhjääminen reunalla olevista tavaroista onnistuu ja tietysti myös omat vaatteet on kiva napata pois lipastosta.

Lipaston alimmalle laatikolle on myös kiva kiivetä. Kiipeily on jatkunut pitkään. Edelleen sohvalle noustaan itse, mutta nyt kiivetään myös käsinojalle ja sohvatyynyjä pitkin sohvan laidalle. Sieltä onkin suora linja lattialle joten tämä tuottaa vähän harmaita hiuksia. Samoin kun Tuhina on myös keksinyt että sohvan laidan yli voi yltää ikkunalaudalle. Tv tasollekin on nyt pari kertaa kiivetty telkkaria pussaamaan.


Toinen uusi juttu on tavaroiden mukaan ottaminen. Kylpynukke joka on nimetty Mollyksi kulkee kylvystä sänkyyn ja olohuoneeseen sekä autoon. Kotona myös PillowPet Puppe kulkee Tuhinan mukana, vessa on ainut minne se ei vielä ole kulkeutunut. Sunnuntaina rippijuhlissa mummin tyyny pääsi myös kuljetukseen ja maanantaina Tuhina kantoi neuvolakortin kotelon ihan itse.

Nykyään meillä nukutaan jatkuvasti perhepedissä ja ollaan levottomia edelleen useamman kerran yössä jolloin äiti antaa rintaa. Neuvolassakin puhuttiin tästä ettei ehkä tarvitsisi rauhoittaa sillä rinnalla ja aletaan nyt opettelemaan yötissistä pois. Muutenkin juteltiin vieroittamisen aloittamisesta ja meitä ohjeistettiin vaihtamaan kaikki ruokajuomamaito nyt niihin soija/kaura tms. valmisteisiin joita aletaan testaamaan ja jätetään päiväuni ja yöuni tissitykset sitten viimeiseksi vieroitettaviksi. Ja sinne pinnasänkyyn siirtyminen pitää aloittaa uudestaan.


Ensimmäiset soijapohjaiset "maitotuotteiden korvikkeet" on maisteltu: alpron mustikkajogurtti. (Mikä on soijajogurtin oikea nimi?)  Tämän soijajogurtin saa syötää lusikalla mutta muuten lusikalla syöttäminen alkaa olla hankalaa. Tuhina haluaa lusikan omaan käteen, muttei syödääkseen vaan ravistellakseen tai rummuttaakseen sillä pöytää varsinkin puuron syöttäminen alkaa olla super hankalaa.  Nakit, leikkeet, kana (tai oikeastaan kaikki lihat) taas kelpaa vallan mainiosti kunhan saa itse sormin napostella.

Vielä viimeinen vauvakuukausi ennen vauvavuoden ja vauva-arjen vaihtumista taaperoarkeen. Vauvat kasvaa ihan hurjan nopeasti! Tuhina on kuitenkin ollut jo niin pitkään pieni taaperon alku ja silti se meidän pikkuvauva etten enä kriiseile liian nopeasti mennyttä vauva-aikaa (aikaa kun ei voi pysäyttää). Eniten pikkutaaperon kasvussa odotan puhetta, niin että ymmärretään mitä kaikkea asiaa Tuhinalla onkaan. Ja tietysti sitä kun lusikka alkaa pysyä omassa kädessä ja syöminen ei välttämättä tarkoittaisi koko keittiön lattiasta kattoon siivoamista.

2 kommenttia

Ihana yllätys, kiitos kommentista !