Juhannus

Matka mökille pääsi alkamaan torstaina yhden aikaan ja oltiin puoli kolmen aikaan perillä. Tuhina nukahti ennen kuin lähdettiin ja heräsi mökkitien risteyksessä. Mökillä meitä oli vastassa mummo ja pappa. 

Tutustuttiin rauhassa uuteen paikkaan sisällä, ulkona ja järvessä, ja mummoon ja pappaan. Syötiin kampelaa ja uusia perunoita, mummon ja papan lähdettyä mentiin saunaan ja käytiin uimassa, myös puoliskoni. Tuhina kylpi saavissa saunan lattialla. Meidät on kylvetetty mökillä pesuvadeissa vauvana, mutta Tuhina oli asiasta erimieltä.. Isi käytti Tuhinaa myös pikaisesti järvessä.


Saunominen ajoittui ihan täydellisesti Tuhinan unirytmiin ja hän nukahtikin jo ennen kymmentä. Me vielä valvottiin vaikka puhuin koko ajan että mie meen kanssa nukkumaan. Tytöt (mun siskot) tuli vähän puolen yön jälkeen, ja Tuhinakin heräsi juuri ennen sitä. Siinä taas porukalla valvottiin hetki ennen kuin Tuhinakin uudestaan nukahti ja tytöt sai pedit valmiiksi.

Juhannus aattoon Tuhina herätti aamu yhdeksän aikaan ja keitettiin kaurapuuro, koska mökillä kuuluu syödä kaurapuuroa aamupalaksi. Käytiin hiekkakasalla kaivamassa hiekkalinnaa, mutta oli aika kosteaa ja tihkusadetta niin ei tullut otettua yhtään kuvaa eikä Tuhina oikein viihtynyt haalarissa pihalla. Puoliskoni söi aamupalaa samalla kun Tuhina lounasta ja sitten me nukuttiin päikkärit koko perheen voimin.

Mummo, pappa ja Anki ja mummu ja vaari tulivat sillä aikaa kun me nukuttiin. Puoliskoni herätti mut siinä vaiheessa kun tytöt oli menossa uimaan ja saunaan. Täytettiin Tuhinalle mummun uima-allas lämpimällä vedellä ja huijattiin vähän kun käytiin nopeasti järvessä ja mentiin sitten vasta altaaseen, että se tuntuisi lämpimämmältä.


Mummo ja meidän äiti kokkasivat meille uunilohta ja perunoita. Papan oli tarkoitus savustaa lohi, mutta koska suomen kesä ja vesisade. Joka tapauksessa syötiin hyvin, niin kuin mökillä kuuluu. Ruoan jälkeen pestiin soutuvene puoliskoni kanssa, koska veneen pesukin kuuluu kesän mökkiperinteisiin. Jostain syystä kukaan muu ei ollut pesusta yhtä innoissaan kun minä.

Naapurista kuului kokonsytytyskutsu ja vanhukset kävelivät, kun me taas vietiin Tuhina ensimmäiselle soudulle ja mentiin veneellä naapurin rannalle. Käytiin me ihan siellä pihallakin, ei Tuhina kovin kauaa jaksa sylissä paikoillaan olla. Tuhina oli innoissaan naapurin lasten saippuakuplista. Ja mummu käveli ympäriinsä Tuhinan kanssa, mäkisellä pihalla kun on vielä vähän vaikea pysyä pystyssä.


Lauantaina herättiin kymmenen aikaan ja paistateltiin rappusilla auringon lämmössä, oikeastihan mökillä kuuluu syödä aamupuuro kuistin rappusilla jo yhdeksältä viimeistään. Nyt oli niin lämmin että vetasin Tuhinalle aurinkorasvaa ja uikkarit päälle. Sitä aurinkoa riitti sitten siihen kello 10 saakka. 


Tytöt lähti Ouluun vaarin kokkaaman spagettilounaan jälkeen, vaari ajoi nurmikon,  puoliskoni täytti puukopan. Saunottiin ja uitiin vielä reilu tunti ainakin ennen pakkaamista, siivoamista ja syömistä ja kotiin lähtöä. Sitä lähtöä tehtiinkin sitten useampi tunti, syötiin kanasalaattia ja ihmeteltiin meidän matkasängyn kasausmekanismia.

Vihdoin ilta yhdeksän aikaan oli autot pakattu ja mökki siivottu. Vietiin vielä mummolaan ruokia ja papan synttärilahjasta osa. Tuhina nukahti taas mökkitien jälkeen ja nukkui siihen saakka kun pysähdyttiin mummun ja vaarin pihaan. Ja aika pian käytiinkin nukkumaan, että aamulla jaksaa taas herätä. Tytötkin tuli kotiin sunnuntaiaamuna puoli seitsemän aikaan.

Ps. Mökkeilyn ahaa elämys: me tarvitaan kiikkustuoli !

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !