Siivouspäivä

Hahha ette varmaan usko tätä, mutta täältä pesee blogin ensimmäinen toivepostaus! Kyllä, mua pyydettiin kirjoittamaan siivouksesta. En tosiaan ole mikään siivouksen ammattilainen, enkä edes siivousfriikki, vaikka joskus toivoison olevani.

Rakastan sitä että kotona on tiptop ja mielestäni kaikilla tavaroilla pitäisi olla oma paikkansa. Me ollaan vissiin kuitenkin jotenkin kaaottisia ja tavarat joilla ei ole paikkaa on aina joko hukassa tai tiellä tai siivouskaapissa (tai muuton jäljiltä jossain laatikossa). Ollaan yllättävän samanlaisia puoliskoni kanssa, sotku ahdistaa ja silloin kun siivotaan, siivotaan sitten urakalla, ja lopulta hengähdetään "ihanaa kun on siistiä." Kuitenkin parin päivän päästä koti on taas pyörremyrskyn jäljiltä.


Keväällä vihdoin kyllästyin siihen että aina pitää siivota hirveä kaaos ja siihen menee puolipäivää. Meillä ei tunnettu "joka päivä jotain" siivoustapaa mutta nyt tunnetaan. Jaoin huoneet karkeasti päiville:

maanantaina keittiö 
(onnistuu pienissä erissä jokaisen ruokailun ja kokkailun yhteydessä)

tiistaina eteinen ja vessa 
(onnistuu alle puolessa tunnissa)

keskiviikkona makkari 
(riippuu viikkaamatta jääneen pyykin määrästä mutta onnistuu tunnin sisällä)

torstaina olkkari 
(lähtösotkusta riippuen onnistuu jopa vartissa, maksimissaan menee koko tunti)

perjantaina keittiö ja vessa 
(vessa onnistuu vartissa ja keittiö taas päivän mittaan vähän kerrallaan)

lauantaina kaikkien imurointi 
(puoliskoni tekee tämän useinmiten, onnistuu parissa kymmenessä minuutissa, minä pesen lattiat jos on tarvis, siihen toinen samanlainen hetki.)


Keittiön siivous sisältää altaiden ja tiskikoneen suodattimen pesun, hellan, työtason ja pöydän pyyhkimisen pesuaineella, syöttötuolin rapsuttamista ja lattioiden imuroinnin ja tarvittaessa pesun. 

Vessasta suihkutan lattian ja ammeen ja pesen harjalla ja saippualla lavuaarin, hanan, suihkun ja pöntön nupin. Vessanpönttö kuurataan wcankalla ja suihkutan ulkopuolen. Peilit pestään myös ja kostealla rätillä pyyhin pyykkikoneen päällisen ja ulkopinnat.

Eteiseen riittää yleensä kenkien ja takkien nostaminen lattialta kaappiin ja naulakkoon ja imurointi.


Makkarissa eniten sotkee vaatteet. Sieltä kerätään siis vaatteet lattialta pyykkiin, pedataan peti ja imuroidaan lattiat.

Olohuoneessa myös suurin sotku on vaatteet. Toisena tulee astiat ja sitten lelut. Taas vaatteet pyykkiin, astiat tiskiin, tavarat paikoilleen. Sitten pyyhin tvtason ja telkkarin pölyistä. Jos laiskottaa niin imuroin tässä välissä ja olen valmis, jos taas intoa riittää tai on tarve niin siivoan tietokonepöydän ja pyyhin pölyt myös hyllyiltä.

Vaatehuoneen järjestän yleensä samalla kun pyykkään, pyykkikopat vie siellä eniten tilaa. Nykyisessä kodissa meillä on ollut vähän ongelmia toimivuuden kanssa. Pyykit on aina tiellä, tehtiin makkariin uusi järjestys ihan vaan että saatiin pyykeille kuivaus tilaa. Ja meidän perheessä pitäisi pyykätä vähintään joka toinen päivä, jos ei joka päivä. Sehän tarkoittaa sitä että pyykkiä on jatkuvasti kuivumassa.


Kun joka päivä on siivouspäivä kotona on hyvä olla eikä yllätys vieras yllätä.

Ps. Tiskikoneen tultua mun tiskihanskoista tuli siivoushanskat ja niitä käytin tasan niissä kaikista ällöttävimmissä siivouskohteissa: lavuaarin alla olevat suodattimet, kunnes toinen katosi ja toista puoliskoni halusi lainata vessan lattiakaivon siivoukseen, mutta se hajosi. Uusia hanskoja ei ole vielä kotiutunut, käsirasvaa taas kyllä kun iho kuivaa pesuaineilla läträtessä.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !