Miksi vesi on ylimmän arvonlisäveron alainen?

Meille tuli heinäkuussa vesilasku ja tällä kertaa kulutuksen sijaan katseeni kiinnittyi laskussa olevaan suureen tekstiin: yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 nykyisestä 24% tulevaan 25,5%. Ja siitäpä tuli mieleeni kysymys, että miksi elämälle välttämätön ja kaikille ei omaa kaivoa omistaville pakollinen vesijohtovesi on yleisessä arvonlisäveroluokassa eikä alemmassa 14% kuten ruoka?

Ruokakaupasta voit ostaa 0,5l, 5,15l tai 10l lähdevettä, jonka alv on 14%. Ja kotihanasta valutat litratolkulla kunnallista vesijohtovettä ja maksat siitä alv 24% ja pian 25,5%. Eikö kaikki vesi tule luonnosta ja pitäisi olla samassa verossa? Ja tietenkin siis tuossa elintarvikeverossa. Vai onko vesijohtovesi sittenkin niin puhdistettua, kemikaalipitoista ja siksi epäpuhdasta, ettei sitä pitäisi elintarvikevetenä edes ruoanlaittoon tai juomavetenä käyttää ollenkaan?


Esitin kysymyksen muutamalle läheiselle ja vastausten perusteella kukaan ei ollut edes kyseenalaistanut vesijohtoveden arvonlisäveroa. 

Nyt aivan kaikesta tulee koko ajan enemmän tai vähemmän kalliimpaa ja useammankin facebook ryhmän keskustelujen perusteella kansa on ahdingossa, kun rahat ei riitä peruselämiseen, minkä hallitusohjelma lupasi olevan kaikille mahdollista. Kansalta on rahat loppu, eikä alv muutos ole vielä edes astunut voimaan. Niin mietin, että miksi nämä huoltovarmuuteenkiin kuuluvat välttämättömyydet ovat tuolla korkeimmassa arvonlisäveroluokassa ja siinä olisi kaiken kurjuuden keskellä aika helppo tapa auttaa kansaa ahdingossa. 

Voisiko joku joka ymmärtää valtiontaloudesta jotain tehdä kansalaisaloitteen ja mahdollisesti laskelmatkin, mitä tapahtuisi jos vesi ja sähkö olisivatkin alennetussa arvonlisäveroluokassa, samassa kuin ruoka?

Yksi läheisistäni tuumasi, että korkeammalla verolla on  helppo ohjata ihmisiä säästämään vettä ja sähköä - varmaan pitää paikkansa. Kuitenkin omalta kohdaltani voin sanoa, että vesi ja sähkö on niitä harvoja asioita joista vielä voisi jotenkin yrittää säästää, ainakin vielä ennen kuin ilmat viilenee ja täytyy laittaa taloon lämmitys päälle.

Sen verran jo itse asiaa pohdin, että poimin hallitusohjelmasta joitakin kohtia joilla sähkön ja vesijohtoveden arvonlisäveroa voisi olla suoraan perusteltua muuttaa tai ainakin selvittää olisiko tässä perustelut. En päässyt hallitusohjelman tutkimisessa edes järin pitkälle, mutta laitan tähän loppuun kaiken mitä muistiinpanoihini ehdin poimia, ennen kuin unohdin koko yöllisen projektini ja suljin kaikki välilehdet.

Ja ennen kuin kukaan älähtää, että veroilla laitetaan vesijohtoverkosto kuntoon, niin älähdän vastaan pikkuisen. Meille nimittäin tuli viime vuonna kirje jossa kerrottiin veden perusmaksujen nousevan, koska vesiyhtiö tarvitsee lisää rahaa tulevia huoltoja ja uudistuksia varten. Eli kyllä varmasti osa veroista menee verkoston ylläpitoon ja uudistamiseen, mutta silti niiden takia myös suoraan nostetaan asiakkaiden maksuja. 


Otteet hallitusohjelmasta:

  • Vahvassa ja välittävässä Suomessa ihmisillä on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan, työllistyä, pärjätä palkallaan tai eläkkeellään ja elää turvassa.
  • Vahva ja välittävä Suomi pystyy turvaamaan kaikenikäisille palvelut, varhaiskasvatuksesta koulutukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin ja hoivaan, tulotasosta ja asuinpaikasta riippumatta.
  • Hallitus takaa kansalaisten ostovoiman ja arjen kustannusten kohtuullisuuden.
  • Huolehdimme puhtaan ja edullisen energian saatavuudesta.
  • Turvaamme huoltovarmuuden sekä puhtaan kotimaisen ruuantuotannon.
  • Hallituksen tavoitteena on kasvattaa kotitalouksien ostovoimaa ja huomioida vaikutukset arjen kustannuksiin päätöksissään.
  • Kansainvälisessä vertailussa korkean verorasituksen ja talouskasvun edellytysten turvaamisen vuoksi tasapainotusta ei toteuteta kokonaisveroastetta kiristämällä.
  • Hallitus tähtää myös veropolitiikalla ostovoiman, talouskasvun, työllisyyden ja yrittäjyyden vahvistamiseen. Hallitus turvaa yrittämiselle ja investoinneille vakaan toimintaympäristön ennakoitavalla ja vakaalla sääntelyllä sekä verotuksella. Kokonaisveroastetta ei kiristetä hallituksen päätöksillä.
  • Hallitus tavoittelee veropolitiikalla kotitalouksien ostovoiman kohentumista, työnteon kannustimien parantumista ja talouskasvun edellytysten vahvistumista. Hallituksen veropolitiikka kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen sekä tukee kotimaista omistajuutta. Hallitus ei päätösperäisesti kiristä kokonaisveroastetta.
  • Hallitus sujuvoittaa veronkantoa ja parantaa verotuksen ennakoitavuutta. Veronkannon digitalisoitumista jatketaan.

Että näin, ajattelin kyllä rikkoa kuukauden kestäneen blogilomani kirjoittamalla siitä, mitä me tehtiin kesälomallamme. Mutta nähtävästi tämä veroasia halusi nyt päästä pois pääni sisältä. 

Mitä vastaisit jos kysyisin sinulta: Miksi vesi on ylemmässä arvonlisäveroluokassa kuin ruoka? 

4 kommenttia

  1. Liittyisikö veden alv-kanta siihen, että suurin osa kulutetusta vedestä varmastikin käytetään pesuvetenä eikä ruokaan ja juomaan?

    Onneksi vesijohtovesi on suhteellisen edullista.

    Kerran kyllä sain 600 e tasauslaskun, kun kävimme silloisen kumppanin kanssa kumpikin päivittäin pitkissä suihkuissa ja tiskasimme käsin. (Oli eka asuntoni, jossa jouduin maksamaan kulutuksen mukaan, joten en osannut varautua.)

    Parhaimmaksi tavaksi säästää vedessä olen todennut suihkujen harventamisen ad. 3-4 päivän välein (onnistuu vain jos ei tee fyysistä työtä) ja tiskikoneen sekä pyykkituvan käytön. Jos em. keinot on käytössä saatan jopa saada vähän palautusta vesimaksuista (meillä 25 e/kk/hlö). Olen myös vaihtanut keittiön hanaan virtausta rajoittavan suuttimen (olikohan 4 h/min) ja suihkuun vettä säästävän suihkupään. Käsienpesuhanaan en löytänyt rajoitinta.

    Seuraavassa tasauksessa voi kyllä tulla yllätyksiä, sillä lapsi rakastaa nykyään leikkiä bideesuihkulla kylpiessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän taapero läträä myös vedellä, tänään kannoin kaksi pakasterasiaa olohuoneesta takaisin vessaan saatesanoilla, että vesileikit kuuluu kylpyyn. :D

      Noi rajoittimet olis kyllä tosi hyvät meilläkin! Suihkut ollaan jo rajattu aika minimiin, mutta urheilevien lasten kanssa tää meidän kulutus tulee kyllä kasvaamaan samaa tahtia lasten kanssa vaikka kuinka säästäis. :D

      Näytin vielä yhdellä läheiselle tän jutun julkaistuani ja hän innostui selvittämään, että vesijohtoverkosto on EU:ssa määritelty palveluksi ja sen takia se on tuolla yleisessä alv kannassa, mutta edelleen haluan kysyä, että miksi se on määritelty niin ja miksi sitä ei voisi muuttaa :D

      En tiedä mitä valtionkassa siitä tykkäis, mutta uskon että aika monen taloutta helpottaisi jos sähkö ja vesi voitas siirtää alempaan arvonlisäveroluokkaan. :D

      Poista
  2. Alan asiantuntijan sanoisin niin, että kaupan hyllyllä oleva vesi on vapaaehtoinen ostopäätös: voi ostaa ja voi olla ostamatta. Näin alemmalla verolla vesien hintaa säädellään houkuttelevammaksi.
    Hanasta tuleva vesi on monille ihmisille välttämättömyys - eihän kaupunkikämpässä voi elää ilman eikä omavaraisesti veden suhteen. Joten tästä voi kiskoa minkä vaan hinnan, joka tapauksessa jokainen maksaa. Säästäminen on myös varsin marginaalista. Jotain voi tehdä, mutta kokonaan ilman harvoin pärjää. Eli valion ahneus on ainoa tekijä tässä verotuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rakastan tätä sun lopun johtopäätöstä "valtion ahneus on ainoa tekijä" oon samaa mieltä, ja koska se on välttämättömyys, niin mun mielestä se vois ihan hyvin mennä tonne samaan alviin ruoan kanssa, koska ruokakin on välttämättömyys ja voidaanko laittaa vielä sähkökin sinne :D tosin sitten varmaan pitäisi keksiä jo muita verotuskohteita, jotka ei päättäjien politiikkaan sovi.

      Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !