Oho, ei se vesi ollutkaan niin halpaa!

Maalikuussa tottakai, odotin suurella uteliaisuudella ensimmäistä sähkölaskua. Saatiin muutettua meidän 2022 toukokuussa uusittu, heinäkuussa 22 voimaantullut, määräaikainen sähkösopimus tänne uuteen kotiin. Ja asiaa selvitellessäni asiakaspalvelijakin alkoi nauraa, että oho onpas teillä hyvä sopimus! Joo, sikski me haluttiinkin ottaa se mukaan tänne uuteen kotiin.

Muutaman kerran puoliskoni on katsellut pörssisähköä, mutta edelleen päivän keskiarvohinta on ollut noina päivinä yli 9snt/kWh ja meidän oma soppari on vielä mukavasti vähemmän, niin ollaan ihan tyytyväisiä. Siirtelin myös rahaa jemmatilille laskuja varten ja täytyy sanoa, että eihän nuo laskut nyt kivoja olleet, mutta eivät yllättäneet. Vertailuna aikaisemmin meillä on sekä sähkö & ylihintainen siirto olleet kuitenkin yhdessä n.80€, niin nyt ei riitä edes tuon tuplaaminen.

Tämä oli toki odotettavaa, muutimmehan kerrostalosta, jonka lämmityskustannukset oletettavasti sisältyivät vuokraan, sähkölämmitteiseen omakotitaloon. Sähköstrategiani onkin maksaa lämpimän kauden sähköistä yhtä paljon, kuin nyt kylmän helmikuun ajalta. Eli käytännössä vertaan nyt maaliskuusta alkaen sähkölaskua helmikuun laskuun ja maksan erotuksen verran säästötilille jo valmiiksi ensi talvea varten. Ei sitten tarvitse sitten jouluna ihmetellä miten kiva on, kun on oma sauna, jota ei voi lämmittää. 

Sen sijaan ensimmäinen vesilasku minut yllätti. Meillä on viimeksi ollut vesimittari asuessamme rivitalossa, 79neliön kodissa. Tuolla vesimittarin lukema lähetettiin isännöitsijälle joka kolmas kuukausi. Ja meidän silloin nelihenkisen perheen vedenkulutus kolmelta kuukaudelta oli alle 60€. Kokemukseni mukaan on varsin yleinen käytäntö on maksaa vedestä 20€/kk/henkilö ja edellisessä kodissa maksettiin vuokran päälle 120€/kk vedestä.

Ajattelin, että jos meillä meni neljällä hengellä 60€ edestä vettä kolmessa kuukaudessa, niin vaikka meillä nyt kuudella hengellä menisi tuo sama 60€ veteen joka kuukausia, se olisi silti puolet vähemmän, mitä edellisessä kodissa. Noh. Ei riittänyt 60€ helmikuun vesilaskuun, joskin veden osalta jäätiin silti plussalle edellisen kodin vesimaksuun verrattuna.

Ollaan ajateltu että suurin vedenkulutus (ja sähkön) on lämpimät suihkut ja niitä ollaan kyllä rajusti vähennettykin. Helmikuussa toki saunottiin useamman kerran viikossa, mutta maaliskuussa vain kerran viikossa. Ja käytännössä en itse käy suihkussa muuta kuin saunan yhteydessä ja raivolöylyjen jälkeen mikään ei ole parempaa kuin peseytyä viileällä vedellä. Toki lapset kyllä läträävät vettä saunassa, oli se sitten jääkylmää tai lämmintä. 

Ehdotin lapsille vedensäästökampanjaa. Lähtöhintana pidetään tuota vanhan kodin 120€ vesimaksua. Siirrämme säästöpossuun rahaa sen verran mitä 120€ - vesilasku antaa myöten ja nämä rahat käytetään sitten koko perheen kylpyläreissuun tai ehkä kylpylä viikonloppuun, katsotaan nyt kuinka pitkäjänteisiä säästäjiä meiltä kuoriutuu. Nyt huhtikuun alussa en usko kenenkään enää muistavan koko vedensäästökampanjaan. Tästä jutellaan taas heti kun laskut saapuvat ja lasketaan paljonko saatiinkaan säästöön.

Nyt odotan taas uteliaana miltä maaliskuun veden- ja sähkönkulutus näyttävät .Oletan niiden olevan nyt pienemmät, mutta katsotaan mikä onkaan todellisuus, onnistuttiinko säästämään vielä mitään.

8 kommenttia

 1. Suomessa vettä ei kovin paljoa arvosteta, koska sitäon pajon. Täällä Maltalla 3 hengen perheen vesilasku voi helposti olla 120e/kk, koska vesi on tajuttoman kallista. Vaikka kuinka säästäisi, silti sitä menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oot ihan oikeassa, puhdas vesi on täällä kyllä melkoinen itsestään selvyys! vielä ei ole tullut laskua, että saatiinko yhtään säästettyä.... :)

   Poista
 2. Ah, olisipa meilläkin jo juokseva vesi kodissamme! :D Mutta kuulostaa hyvältä tuo säästökohde esimerkiksi juuri kylpylään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. te ootte kyllä sitkeitä kun lähditte tuommoiseen projektiin! varmasti osaa arvostaa taas vähän eritavalla sitä juoksevaa vettä, kun saatte taloa valmiiksi! :)

   Poista
 3. On muuten upeita kuvia. Ja raha-asiat ovat aina mielenkiintoisia 😋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä kuvat on otettu joulukuussa 2020, onneksi nyt on ollut muutama vähän lumisempi joulukuu! :D Raha-asiat saanee jatkoa, kunhan uusi vesilasku tulee, niissä kun olikin automaattisesti kahden kuukauden laskutusväli ':D

   Poista
 4. Meillä ei ole erillistä vesimaksua tässä, joten on vähän vaikea seurata itse miten paljon kuluttaa tai mitä se edes maksaa. Toki vuokra sitten nouseekin koko ajan, vaikka taloyhtiö alkaa olla hyvin rempallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo vesimittari on kyllä aika oleellinen osa vedenkulutuksen seurantaa! :) Hassua, mie jotenki oletin sen enempää tuntematta, että teillä olisi omistuksessa omakoti- tai paritalo. Toivottavasti teidän vuokra pysyy kohtuullisena tai rempallaan olevia asioita aletaan laittaa järjestykseen! :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !