Vauvan kymmenes kuukausi

12.1.2023

Vauva täytti tänään kymmenen kuukautta! Meillä piti olla myös vauvan 10kk neuvola jo eilen, jotta olisi saatu mitat taas vauvakirjaan. Mutta neuvola piti siirtää sairastelujen takia. Ja samasta syystä meiltä jäi tänään myös vauvakerho välistä. Olisi ollut hauska nähdä kuinka paljon kaverit ovat kasvaneet kolmessa viikossa, kun tuntuu että Kirppukin on kasvanut ihan hurjasti!

Vaatekaapista on siivottu pois kaikki 62cm ja pienemmät vaatteet ja nyt sieltä löytyy 68cm sekä lahjaksi saadut 74cm vaatteet. Toisin kuin pikkuvauvana, nyt meillä nukutaan myös vaatteet päällä. Siinä missä vastasyntynyt nukkui koko ajan iholla peiton alla, niin tämä kovin liikkuvainen vauva potkii öisin peiton pois myös minulta. Vauvan yöpukuna toimii välillä myös body ja sukkahousut. 

Vauvan kymmenes kuukausi siis ajoittuu 13.12.2022-12.1.2023. Yhdeksän kuukauden kunniaksi Kirppu otti kunnon ensiaskeleet ja niitä onkin tässä kuukauden aikana nyt sitten harjoiteltu. Jos neiti on määrätietoisesti menossa jonnekin, hän kyllä konttaa edelleen tosi vauhdilla, läpsytys vain kuuluu kun pienet kämmenet liikkuvat lattiaa vasten.

Kun taas välillä neiti kävelee useamman askeleen kuin huomaamattaan. Tai sitten ihan tiedostaen ja oikein esittäen. Ensin haetaan katsekontakti ja sitten vasta kävellään. Ja joka kerta askeleet päättyy aplodeihin. Hän pysähtyy, laskeutuu istumaan ja taputtaa itselleen. Ja tottakai kaikki muut taputtavat vieressä.

Olihan tässä myös ensimmäinen joulu ja uusi vuosi. Pikkuisen päästettiin neiti jo jouluherkkujen makuun. Vähän maistettiin kinkkua ja joulutorttuja, sisaruksiltaan hän sai pöllittyä piparin ja mummin ja papan luona oli kova yritys päästä karkkikulhojen ääreen. Ne karkit jäivät vielä isommille. Taidettiin ensimmäistä kertaa ostaa vauvalle joululahja myös itse.

Hän pärisee ja höpöttää paljon! Ollaan heitelty veikkauksia onko ensimmäinen sana äiti, isi vai kenties isosisaruksen nimi tai maito. Puoliskoni on sitä mieltä, että ensimmäinen sana tuli jo, se on "äitä" = äiti. 

10kk neuvolassa käytiin 10,5kk iässä ja nyt pituus ylittää 70cm! Ei se ihme että osa uusista 68 vaatteistakin tuntuu jo lyhyiltä. Arvasinkin tämän vaatekoon käyttöiän jäävän lyhyeen. Kun 10kk mitat nyt vevähti parilla viikolla, varattiin seuraavaksi jo 1v neuvola. 11kk mitat jää nyt ottamatta, mutta onhan se totta, että kahden viikon mittausväli on aika lyhyt.

ps. Huomaa, että uusia taitoja alkaa tulla nopeaa tahtia, kun kamerassa ei ole juuri mitään kuvaa. Kaikki muu kiinnosti paljon enemmän kuin pupun kanssa kuvien ottaminen. Puhelin sen sijaan alkaa täyttyä höpöttely ja kävelyvideoista ja sisarusten yhteisistä puuhista.

8 kommenttia

 1. Neuvolasta tulikin mieleeni, että pitäisi omallekin nappulalle neuvola-aikaa taas katsella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha ja mun pitää muistaa sitten 1v neuvolassa varata myös jollekin 4v neuvola! :D

   Poista
 2. Kannattaa kirjoittaa näitä ylös, esimerkiksi koska vauva ottaa ensimmäiset askeleet. Aikaan kun minä tein sen, ei ollut somea eikä blogeja, mutta isäni kirjoitti sen päiväkirjaansa, joten nyt tiedän itsekin koska tuo osaltani tapahtui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niinpä, nämä on tärkeitä muistoja! meilläkin nyt isommat kyselevät millaisia he olivat ja milloin oppivat ne mitä Kirppu nyt on oppimassa :) tämä blogi on mun paikka vauvakirjoille, joskus mieti että tulostaisin ja kokoaisin tämän blogin kirjaksi lapsille :D

   Poista
 3. Palon onnea vauvalle. Vauva on valtavasti kasvanut.

  VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !