Mökillä lämmittelemässä

Syyskuu saapui jäädyttäen minut ja koko meidän kodin tullessaan. Odoteltiin ja odoteltiin, koska patterit mahtaisivat mennä päälle. Puoliskoni yövuoron aikana lapset halusivat kömpiä meidän huoneeseen nukkumaan. Sängyssä alkaa olla ahdasta vauvan, pyörivän taaperon ja kahden pikkukoululaisen kanssa. Jos jaksavat kantaa patjansa meidän huoneeseen voisivat nukkua täällä. Ja tuosta hetkestä edelleen, lapset nukkuvat patjoillaan meidän huoneen lattialla ja pieni puhallin lämmittää huonetta hetken aikaa. Minä laitan sen päälle, kun käyn nukkumaan ja puoliskoni sammuttaa sen tullessaan nukkumaan.

Unelma 5 blogin Emiilia kaipaili instagramissa syksyistä mökkisaunaa. Me ei tänä kesänä ehditty mökille ollenkaan, joten kysyin sitten tehtäisiinkö viikonloppureissu lasten kanssa mummon ja papan mökille. Kahta viikkoa myöhemmin matkasimme ensin Jyväskylään minun vanhemmille. Suunnitelma oli oikein kätevä. Syötiin ja jätettiin kaikki lapset mummun ja vaarin hoiviin ruokaostosten ajaksi. Kauppareissun aikana lapset olivat syöneet jo toistamiseen ja nukahtivat autoon, kun suuntasimme vielä vähän pohjoisempaan.

Auton valot osuivat usvaisen järven pintaan ja mökin keltaiset terassivalot näyttivät mihin astua. Narisevan oven takaa avautui minulle tuttuakin tutumpi näky ja se lämpö. Mummo ja pappa olivat lämmittäneet uunin meitä varten ja saunassakin oli lämmintä pesuvettä valmiina. Kannettiin ensin tavarat sisään, tehtiin pedit ja saatiin kuin saatiinkin lapset nukkuvina sisään. Kaikki, paitsi Nuppu. Hänellä sitten riittikin asiaa, mutta ei se haitannut mummon kakkua ja marjakiisseliä iltapalaksi syödessä.

Otettiin perjantai omaa lomaa eskarista ja koulusta, jotta ehdittiin olla mökillä kaksi kokonaista päivää. Mökillä aamut alkavat aina aamupuurolla, tosin kesästä poiketen, kukaan  ei syönyt aamupalaa portailla. Seuraavaksi olikin padan täyttö ja saunan lämmitys. Lapset odottivat malttamattomina saunan lämpeämistä ja menivät heti uimaan, kun annettiin lupa löylyn heittoon. Välillä leikittiin leikkimökissä tai käytiin lepäämässä sisällä.

Kaiken uimisen ja saunomisen jälkeen tapahtui jotain, mitä ei ole tapahtunut varmaan ikinä. Tai ainakaan koskaan kolmen saatika neljän lapsen aikana. Meidän lapset kävivät kaikki nukkumaan kahdeksan jälkeen ja kaikki, paitsi Kirppu, nukahtivat puoli yhdeksään mennessä. Kirpulla nyt on ihan omat vauvamaiset rytminsä edelleen.

Mökkiviikonloppuun mahtui uimista ja saunomista, soutelua ja suppailua, syömistä, iltasatuja, vaahtokarkkeja, ulkoilua, hevosia ja ihan vähän hemmotteluakin. Se tosin lasten kanssa uidessa on huonopuoli, ettei oikein itse ehdi lämmitellä kunnolla, eikä saunakaan meinannut ehtiä lämmetä 70astetta enempää. Paitsi sitten, kun totesin että nyt lämmitetään tiskivesi ja ruoan jälkeen saunamittarin viisari osoittikin 110. Nyt lämpeni.

Ulkona lämpötila vaati jo pipoa ja ulkovaatteita. Vähän meinasi olla viileä, mutta palella ei tarvinnut. Ja sisään tullessa sai joka kerta vain todeta, että on täällä lämpimämpi kuin kotona. 

Kahden aikuisen, viiden lapsen ja vauvan reissussa kaikki muu meni hyvin, paitsi aikuisten uiminen ja saunominen. Viimeisenä iltana lasten taas nukahdettua ennen yhdeksää, käytiin vielä Emiilian kanssa kahdestaan saunassa, mutta siinä vaiheessa syksyinen pimeys ei enää lainkaan houkutellut uimaan. Mikähän siinäkin on, että pimeässä tuo tuttuakin tutumpi ranta ja niin ihanan virkistävä vesi, muuttuu kauhean pelottavaksi.

Jälkiviisaana voi todeta, että olisi sittenkin saanut olla "ylimääräisiä" aikuisia mukana. Ensikerralla siis toivotamme lisäkädet tervetulleiksi. Tai mitä jos sitä uskaltautuisikin jo suunnittella ja toteuttaa ihan vaan äitien mökkiviikonlopun! Sellainen on nimittäin multa kokonaan kokematta. 

Kotiin palatessa kumarrun nostamaan jotakin lattialta ikkunan edessä ja havahdun, kun patteri tuntuukin lämpimältä! Ei täällä silti vieläkään ole lämmin. Lapset nukkuvat edelleen patjoillaan meidän huoneen lattialla. Minun varpaitani palellee, kun en laiskana jaksa kääntää peittoa oikein päin.

Ensikesään mahdutetaan kyllä mummon ja papan mökki vaikka väkisin! 

Osa kuvista on Emiilian ottamia ja Emiilian blogi löytyy täältä: Unelma5

8 kommenttia

 1. Olipa mukava viikonloppu teillä! Toki, viiden lapsen kanssa kädet ovat aina täynnä, vaikka paikalla onkin kaksi aikuista. Ainakin lapsilla oli hauskaa, ja toivottavasti aikuisetkin pääsivät rentoutumaan edes hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha niinpä, kotona tai reissussa, mutta mun mielestä me onnistuttiin ruokasuunnittelussa sen verran hyvin, että vaikka ei kerettykään keskenään saunaan, niin oli ihan eritavalla rentouttavaa kuitenkin olla reissussa lasten kanssa ja poissa kotitöiden keskeltä. :)

   Poista
 2. Oi ihana mökkireissu teillä ollut ja suloisia kuvia lapsista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tästä syksyisestä mökkireissusta voisi myös tehdä perinteen! :) Kiitos!

   Poista
 3. Ihana viikonloppu teillä. Niin kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. niinpä! ja olispa enemmän - en tiedä rohkeutta, heittäytymistä tai enemmän jotain mikä saisi irroittamaan arjen kiireistä ja lähtemään mökille ja mummon ja papan luo :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !