Vauvan viides kuukausi

Vauva täytti viisi kuukautta elokuussa. Tavallaan tuntuu, että kesän aikana saatiin nauttia ihan tasaisesta pikkuvauva-arjesta, vielä mentiin täysimetyksellä ja Kirppu oli tyytyväinen itsensä, ei ihmeemmin uusia taitoja vaan ihan vaan vauvailua.

Täyttäessään viisi kuukautta Kirppu tarttui tavaroihin ja viihtyi hetkiä itsekseen käsiään ja tavaroitaan tutkien. Pöydän ääressä sylissäistuessa sai toki alkaa varomaan. Pienet kädet tutkivat jo pöydällä olevia tavaroita, eikä ollut kerran tai kaksi, kun piti estää lautasia tippumasta. Sylissä ollessa Kirppu pönkäsi jo kovasti pystyyn, niin että kokeiltiin tuen kanssa istumista muutamia kertoja. Ja kun istumista kerran harjoiteltiin, niin neiti pääsi kylpemään pieniä hetkiä pesuvadissa istuen, meillä kun ei kotona ole ammetta. 

Samalla kiinnostus muiden syömistä kohtaan selvästi nosti päätään. Käytiin mummun ja vaarin kanssa mäkkärissä ja siellä Kirppu oikein maiskutteli ääneen muiden syödessä ja hamppareiden kääreetkin olisivat kelvanneet, jos vain olisi niihin yltänyt. Ja kun kerran syöminen kiinnosti, niin annettiin Kirpulle ensimmäiset maistiaset sosetta. Aloitettiin Mangolla, mutta sepäs sitten yllättäen saikin osakseen ainoastaan irvistelyä ja ruokakokeilut jäi siltä erää siihen.

Heinäkuun pölläviikkojen aikana Kirppu osoitti olevansa täydellinen vauva. Jopa pitkä automatka sujui hienosti! Muutama vessapysähdys tehtiin vuorotellen vähän kaikkien takia, mutta vasta puolituntia ennen kohdetta Kirpulta meni matkahermot. Bussipysäkeillä pysähdyttiin pari kertaa, mutta vain kerran rauhoittelemaan vauvaa. 

Unirytmi pysyi samana ja saatiin jopa parempiakin öitä. Tavallisena yönä Kirppu havahtui muutaman kerran, ja luulen että yöimetyksiä on tullut noin kolmen tai neljän tunnin välein tai välillä vielä tiheämmin. Toisaalta sillä kuinka tiheästi Kirppu on rinnalla öisin ollut ei ole väliä, kun perhepedissä se ei häiritse nukkumista. Reissussa pisin yhteen nukuttu unipätkä oli huikeat 6tuntia! Eikä Kirppu hätkähtänyt yllättäviäkään kovia ääniä. 

Päiväunirytmi oli kotona ja reissussa sama, tai oikeastaan reisussa jopa paremmat. Pölläkarissa kun oltiin miltei koko ajan ulkona niin unirauhakin löytyi helposti. Kun taas kotona isompien lasten leikit ovat välillä niin mielenkiintoisia, ettei neiti meinaa nukahtaa ollenkaan. Saimme kokea muutamat itsenäiset nukahtamiset, mutta ne oli tosiaan hyvin harvat isompien sisarusten viettäessä lähes koko kesän kotona meidän kanssa.

Mutta minkä sille mahtaa, että elämä on täynnä ääniä, niinpä Kirppukin alkoi mölisemään ja juttelemaan huutaen sekä hihkuen.  

Me ollaan päästy hyvin tarkasti syntymäpäivän mukaan neuvolaan ja myös 5kk neuvolassa käytiin tarkalleen oikeana päivänä. Neuvolassa kesäsijaisena ollut terveydenhoitaja otti Kirpun paksulle jumppamatolle lattialle ja kaikki neuvola jutut mitkä pystyttiin tehtiin siinä. Koska sisarukset niin mielellään istuskelisivat Kirpun kanssa, testasi hoitajakin miten sen kanssa ihan virallisesti on. Ja ei ollut kyllä minkäänlaisia refleksejä ottamassa vastaan. Vaikka istuma-asento olikin jo ihan ok, niin mukkelis makkelis siitä mentiin.

Kääntymistä myös hoitaja katsoi ja totesi, että valmiudet on kyllä, mutta et ilmeisesti vielä tuolloin kokenut tarpeelliseksi liikkua edes pyörien. Sekä pituus että paino nousevat hienosti vielä, eikä tarvitse miettiä soseiden aloitusta sen enempää. Kaapissasi on edelleen 56cm vaatteita, mutta ollaan me jo muutamat 62cm otettu läyttöön. Koska saatiin 3kk rokotukset vähän myöhässä, ei nyt 5kk neuvolassa saatukaan rokotteita, vaan meillä oli sitten eskarilaisen neuvolan yhteydessä Kirpun 5kk rokotukset, 10 päivää myöhemmin. 

8 kommenttia

 1. Nuo vauvavuoden kuukaudet kuluvat niin hurjaa vauhtia ❤️

  VastaaPoista
 2. Vauva on kuin kaverinsa pupunen :) Suloinen pieni tirppa <3

  VastaaPoista
 3. Vauva-arki menee aina omaa tahtia vanhempien tahdosta huolimatta. Kaikki vauvan myös kasvavat omaa käyrää, ja hyvää niin. Me tosin annettiin kiinteät jo 3 kk iässä, koska mikään maitomäärä ei tuntunut riittävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vauvat on erilaisia luonteiltaan ja ruokahaluiltaan. :) Aina se vaan on yhtä ihmeellistä ja haikeaa kun vauva kasvaa :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. no niin totta! :D En ole edes ajatellut että tosiaan nyt on hänen ensimmäinen joulu!

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !