Vauva-arki on alkanut!

Me ollaan vauvan kanssa kotona ja vauva-arki on saanut alkaa! Pojat pitivät päiväkodista vapaata maanantaina ja Nuppukin pääsi uintiviikon takia jo kahdeltatoista koulusta, joten koko jengi oli hakemassa meitä ja kotimatka alkoi n. klo 14. Vauvan ensimmäinen automatka oli nyt koko perheen yhteinen ensimmäinen. 


Ensimmäinen ilta menikin vauvaa ihmetellessä ja samalla ihan tavallisen arkisesti, kuin aikaan ennen vauvaa. Tuttiakin kokeiltiin ja vauva löysi siihenkin imun heti. Iltatoimet meni ihmeellisen jouhevasti ja huomasin laittaneeni Jekun nukkumaan jo 2030. Nuppu tuli vielä tekemään läksyt meidän sänkyyn ja Ässä katsoi hetken lasten areenaa omassa sängyssään.

Väsyn hiipiessä taaperolle iski myös ikävä ja hän tulikin nukkumaan minun kainaloon vauvan kanssa. Täytyy todeta, että nukuttiin ensimmäinen yö kotona tosi hyvin! Vaikka meitä olikin sängyssä vauva sekä taapero. 

Tiistaina pojat menivät päiväkotiin ja minä pumppasin ensimmäiset maidot. Perinteisesti kolmas vuorokausi on ollut minulla se jona maito tosiaan nousee ja pumpulla sain lievennettyä painetta. Nuppu halusi syöttää vauvaa koulun jälkeen ja täytyy todeta, että ainakin Avent Naturally tuttipullo näytti kelpaavan vauvalle hienosti! 


Toisaalta syötyään 80ml pullosta kahdessa erässä imetysvälistä tuli turhan pitkä ja uudelleen pumpatessani huomasin pumppaavani verta. Mietinkin että imetys tekee nyt kipeää, vauvalla oli kyllä hyvä imu. Pyysin Nupun kiireesti auttamaan vauvan kanssa suihkuun, koska kuuma suihku on ennenkin pelastanut minut rintatulehdukselta ja sitähän minä ensimmäisenä pelkäsin, kun rinnanpää oli aivan rikki etten pystynyt syöttämään enkä pumppaamaan veren takia. 

Tuli epätoivoinen olo, kun meillä ei tullutkaan kuumaa vettä, nippa nappa haalean lämmintä. Vauva parka pääsi ensimmäisenä pyyhkeeseen ja lämmittelemään isin kainaloon. 

Onneksi pumppu tuli perjantaina - ennen vauvaa - ja oli heti valmiina, kun sitä tarvittiin. Ja onneksi meillä on tuollainen lasten pipikauratyyny, yleensä sitä säilytetään pakastimessa, mutta nyt se pääsi lämpökäyttöön. Ja onneksi säästin yhden rintakumin Ässän ajoilta. Kauratyyny, pumppu, mehiläisvahavoide, rintakumi ja kylpytakki olivatkin seuraavan yön parhaita ystäviäni.


Ässä nukahti taas minun ja vauvan viereen, mutta pyysin puoliskoani nostamaan hänet omaan sänkyynsä loppu yöksi. Ja sielläpä nukkuikin tyytyväisesti. Taaperon nukkumisesta ja perhepedistä on muuten myös ollut takoitus kirjoittaa! Kun tarkoitus oli kyllä saada taapero omaan sänkyyn ja poikien huoneeseen ennen vauvan syntymää....

Toisen kokonaisen päivän kotona asuin kylpytakissani vauvan kanssa. Lasten iltapalan jälkeen  päästiin kunnolla suihkuun vauvan kanssa, kun nyt sitten tuli kuumaa vettä. Keskiviikkona puoliskoni haki pojat päiväkodista ja kuten arvelinkin, jos en kulje päiväkotimatkoja, niin enpä muuten ulkoillut sitten ollenkaan. Napatyngän irrottua suihkun jälkeen, Jekkukin innostui vauvan hoitamisesta.

Tiistaina ja keskiviikkona minulla oli riesana  vielä jälkisupistukset ja siihen päälle päänsärky. Varmaan unohdin juoda tarpeeksi vettä ja siihen tuo maidon ryöpsähtäminen kipuineen päälle aiheuttivat säryn. Ei sitten iltaisinkaan tehnyt mieli enää tuijottaa puhelinta saatikka että läppäri olisi eksynyt sängyn alta syliin.


Puoliskoni vei pojat päiväkotiin tiistaina ja keskiviikkona, mutta torstaina kysyin haluaako hän nukkua vauvan kanssa vai viedä pojat. Olisin itsekin valinnut nukkumisen hänen sijassaan. Vielä mentiin autolla, mutta ehkä jo ensiviikolla aletaan taas kävellä aamuisin päiväkotiin! Vauvan nukkuessa siivoiltiin hiukkasen ja torstaina oli muutenkin kiireinen päivä. 

Neuvolasta tultiin kotikäynnille, kävin palauttamassa kirjaston kirjat poikia hakiessa ja tehtiin myös ensimmäinen lähtö vauvan kanssa Nupun balettikouluun! 

Terveydenhoitaja kyseli synnytyksestä, katsoi vauvan painon, päänympäryksen, heijasteet ja ihon ja kysyi mikä on vauvan maitona. Saatiin myös pieni vauvapaketti, jossa oli 2x 1, 2 ja 3 koon muumivaippoja, liberon 5+9 1&2 kokojen vaippanäyte, eli se sama joka oli sekä liberolaukusss että babyboxissa ja pampersin 1 koon vaippapaketti. Aivan ihana lisäyllätys oli myös paikallisen MLL:n lahjoittama kuviollinen jätti harso. 


Balettikouluun lähtö ei mennyt ihan putkeen. Nuppu sai itsensä valmiiksi, minä sain itseni ja vauvan valmiiksi, mutta mukaan haluavan Ässän kannoin ilman kenkiä autoon. Ei kuitenkaan myöhästytty kovin pahasti. Ja Nuppu oli innoissaan, kun sai esitellä vauvan balettiopettajalle tunnin jälkeen. Minä ajattelin, että saan syötettyä vauvan balettitunnin aikana, mutta hänpä nukkui koko ajan ja kotona pyysin sitten Nuppua herättämään vauvaa syömään. 

Ensimmäisen viikon aikana olen saanut kerättyä pakastimeen maitoa useamman desin ja 2rkl pistin omaan pussiin "Ämkoru! Älä syötä!" tekstillä. Jospa nyt saisin vihdoin tilattua sen äidinmaitokorun, mitä suunnittelin jo Jekun vauvavuonna. Ja kun vauva kerta osaa syödä pullosta niin pumppausmotivaatiokin on vähän eri. Toki Ässän vauvavuoteen verrattuna, kun meillä ei ollut pakastinta ollenkaan, niin eipä silloin oikein voinutkaan pumpata muuten kuin tarvittaessa esimerkiksi pitkälle automatkalle. Mutta nyt voin pumpata varastoon varmuuden vuoksikin. 

Vauva-arki on nyt alkanut hyvin rauhallisesti. Poikien ollessa päiväkodissa ollaan nukuttu vauvan kanssa, pikkuisen myös pyykätty ja siivottu. Aamupäivisin olen valinnut syliini vauvan läppärin ja blogin sijaan ja iltapäivät ollaan lähinnä hengailtu perheen kesken, torstaita lukuunottamatta. Perjantai oli kotipäivä ja taisi olla myös tiheänimun päivä. Jostain keskustelusta luin, että tiheänimun kaudet olisivat 3, 6 ja 9 päivää, viikkoa ja kuukautta. 


Tänään viikon ikäinen vauvamme on oikeastaan vaan nukkunut koko päivän välillä nälkää äänellen ja jatkanut unia jo syödessään. Ja minä tein jotain historiallista, olin nimittäin 4tuntia yksin liikeenteessä! En ole ikinä ennen raaskinut olla hetkeäkään erossa vauvasta, siis kenenkään kolmen isomman kohdallakaan.

Mie jään nyt tänne ihanaan vauvakuplaani kirjoittelemaan synnytyskertomusta, pikakelauksen koko raskaudesta ja vertailun kaikista neljästä raskaudestani, vielä kun ne on tuoreessa muistissa. Vaikka synnytyksestä on vain viikko tuntuu raskaudesta kuitenkin olevan jo pieni ikuisuus! Ihan kuin vauva olisi aina ollut täällä 💖

8 kommenttia

 1. Voi mielettömästi onnea uudesta perheenjäsenestä <3

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea koko perheelle. Paljon voimia ja jaksamista :)

  VastaaPoista
 3. Hurjan paljon onnea koko perheelle uudesta tulokkaasta, hän on aivan ihana. <3 <3 <3

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana kuulumispostaus!💙 Näitä on ihana lukea!💙 Onnea koko perheelle!💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää et näitä on myös kiva kirjoittaa 🙈 kiitos ❤️

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !