Pyykkihuolto järjestyksessä

Syyskuussa 2018 muutettiin 76-neliön kotiin jossa olin niin onnellinen meidän vessan pyykkiseinästä ja kuivausrummustani, että kirjoitin pyykkäämisestä oman postauksenkin: Toimiva pyykkihuolto pikkuvessaan. En tiedä muistatko sinä, tai kukaan muukaan tuota postausta. Tunnustan kuitenkin että minulle se oli tosi tärkeä postaus, en kylläkään ole varma miksi. Nyt esittelen meidän edellisen kodin pyykkijärjestelyt.

Edellisen kerran muuttaessamme kesällä 2020 oli nimittäin kaksi kysymystä: 
1. Mihin ihmeeseen työnnetään pyykkikopat?
ja 
2. Tuleeko kylppäriin pesutorni vai ei?


Alkuun pyykkikone ja kuivuri odottelivat melkein viikon eteisessä, koska kylppärin ovi on kapeampaa mallia eikä pyykkikone mahtunut sinne ilman pientä purku- ja uudelleen kokoamis -operaatiota. Kun pyykkikone oli kylppärissä todettiin, ettei kuivuria saada pesutorniksi, koska suihkuseinässä on hassu kahva sivussa ja pyykinpesukoneelle tarkoitettu vesihana on myös hassulla korkeudella.

Onneksi kuivaushuoneeseen on ihan tavallinen leveämpi ovi, joten toiselta purkuoperaatiolta vältyttiin. Kyllä. Minulla oli ihan oma k u i v a u s h u o n e ! Pieni, keltainen lattia ja kuivausteline seinässä. Ja kenkien kuivauspatteri. Siispä kuivuri sijoitettiin sinne ja nyt minulla oli ihan ikioma huone viikkausta odottaville ja viikatuille pyykeille!


En olisi arvannut, että tuo pieni koppi helpottaisi meidän arkea niin paljon mitä se on helpottanut. Pysyin yllättävän usein jopa tavoitteessani viikata kuivurista heti vaatteet jokaisen omaan kestokassiin. -Ja jos en niin tehnyt se on ollut tietoinen valinta. Kassien täytyttyä yritin saada Nuppua ja Jekkua osallistumaan vaatteiden kaappiin viemiseen, välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä.

Kuivaushuoneen lisäksi edellisessä kodissa oli huomattavasti enemmän kaappitilaa, (kuin sitä edellisessä, tai täällä uudessa) joten likapyykit piilotin yhteen kaappiin. Ajattelin ensin laittavani pyykkikopat piiloon poikien huoneen oven taakse. Mutta sitten aloin miettiä että olispa kätevää laittaa ne kaapin oveen, niin pyykit olisivat kokoajan piilossa ja sitten tulikin jo seuraava ajatus, että eihän niitä tarvitse kenenkään kaapin oveen laittaa, kun voin valloittaa kokonaisen kaapin pelkästään likapyykille.


Sijaintikaan ei oikeasti ollut hullumpi. Lastenhuoneista sai kerättyä lattialla lojuvat vaatteet suoraan pyykkikaappiin. Kylppäri oli vieressä, että pyykkejä ei tarvinnut pitkiä matkoja raahata edestakas. Likapyykit kaadoin pyykkikoneen eteen ja pesun jälkeen heivasin korilla märät pyykit kuivaushuoneeseen ja kuivuriin. 

Sellaiset vaatteet mitkä ei mene kuivuriin mahtuivat hyvin kuivaustasolle kuivurin päälle tai lattiatelineelle jonka nostin eteiseen. Mieluiten laitoin eteiseen paksuja college vaatteita joita ei saa rummuttaa. Kuivaushuoneen ainoa miinus oli nimittäin se, että paksummat vaatteet eivät kuivuneet telineellä tarpeeksi nopeasti. Lasten kasvaessa meille ilmeistyi enemmän vaatteita joita ei saa rummuttaa, joten otettiin myös hengarit käyttöön ja lattiateline sekä hengareihin ripustetut vaatteet kuivuivat lopulta usein olohuoneen ja ruokailutilan välissä. 


Minulla oli yksi meidän vanha lelukoppa (jonka mummu ja vaari ystävällisesti unohtivat muuton yhteydessä tänne.) sinne kasasin kuivurista kuivat vaatteet viikattavaksi. Kenkä patterilla taas odotti hyvässä järjestyksessä jokaisen oma muumikassi, johon viikkasin vaatteet. Ja kassit on värikoodattu tottakai. 

Homma pysyi suunnilleen ergonomisena, kun nostin viikkauslaatikon kuivurin päälle ja viikkasin suoraan kestokasseihin. Välillä tosin piti vaihtaa viikattujen ja odottavien vaatteiden paikkaa. Meillä kun ollut näitä apureita, ensin Ässä joka oli 1v, kun tuonne muutettiin ja nyt sitten Kirppu joka oli 10kk, kun muutettiin pois. Molemmat oikein eteviä apureita varsinkin pyykin levittämisessä. Kävin viemässä viikatut vaatteet kaappeihin sitä mukaan kun kassit olivat täynnä tai kopat tyhjiä. - Tosiaan yritin tätä nakittaa lapsille, mutta usein hoidin pyykit silloin kun he eivät edes olleet kotona tai olivat jo nukkumassa... Joten hyvä yritys. :D


Lähtökohtaisesti joka päivä on pyykkipäivä, mutta tällä systeemillä minulle tuli jopa muutamia pyykkivapaita päiviä. Kun pyykkikopassa odottaa vain pari hassua sukkaa ja kaikki on puhtaina ja viikattuina menneet kaappeihinsa. Ja parasta oli se, että oven sai laittaa kiinni ja viikkauksen antaa unohtua, jos tuli jotakin tärkeämpää tekemistä juuri siihen hetkeen ja jatkaa sitten siitä mihin jäi - ilman että valmiit pinot on levitetty pitkin ja poikin ja koko homma pitäisi aloittaa alusta!

Toinen mikä tekee viikkaamisesta hieman mielekkäämän kotityön on podcastien kuunteleminen. Ässän vauvavuonna tein usein "yövuoroja", en osannut nukkua puoliskoni ollessa yövuorossa, joten viikkasin pyykit olohuoneessa piirrettyjä katsoen. :D Podcastien ja kuulokkeiden kanssa viikkaaminen on ihan kivaa omaa aikaa, jota en liian usein osaa itselleni ottaa tai antaa.

Äiti kysyi ennen tammikuista muuttoa, että mikä nyt on tuossa vanhassa kodissa niin kivaa tai niin hyvin, etten halua muuttaa... Kyllä se oli varmasti tuo pyykkihuolto. Suurin kysymykseni taas muuton keskellä nimmittäin oli: mihin työnnetään likapyykki uudessa kodissa? Jah noh se on nyt ainakin toistaiseksi ratkaistu "kakkos vaihtoehdolla".

Miten sulla sujuu pyykkihuolto? :) 

8 kommenttia

 1. Mä olen alkanut haaveilla kuivausrummusta, mutta ehkä sitten kun nykyinen pesukone lopettaa toimintansa ja pitää samalla senkin hankintaa alkaa pohtia tarkemmin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä liputan kuivausrummun puolesta! Toi on kyllä totta, joskus tulee edullisemmaksi hommata koko torni kerralla eikä pelkkää rumpua. Meidän eka ja toka (nykyinen) on molemmat löytynyt nettikirppareilta. 😊

   Poista
 2. En ole kaivannut ainakaan vielä kuivausrumpua koska meillä on tosi tehokas uusi pyykinpesukone, joka tuottaa aika kuivaa jo suoraa pesun jälkeen. Toki voisi helpottaa esim. lakanoiden ja pyyhkeiden kuivatuksessa. Toisaalta kuivausrumpu ei mahtuisi fiksusti kylpyhuoneeseemme koska meillä on päältä täytettävä pesukone. Omassa taloyhtiössämme on kuivaustila, johon helposti vie juuri isommat tekstiilit (vuodevaatteet) tai vaikka verhot pesun jälkeen. Mitään pikkupyykkiä en sinne koskaan vie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyykkituvat on kyllä yleensä hyviä! Tosin on niitä ollut muutama ihan hasardikin 😂 mie ripustan verhot suoraan pesusta paikoilleen, ohuet verhot kuivuvat siinä hyvin. Mie taas nimenomaan tykkään edestä täytettävistä pyykkikoneista 😊

   Poista
 3. Mulla on niin oma pyykkisysteemi, että saan kauhean härslaakin jos joku uskaltaa tulla sekoittamaan sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin ymmärrän! Just tänään mies kysyi pitäiskö hänen auttaa pyykkien kaa... Jo ehkä arjen kannalta olis hyvä jo vuorotellen pyykättäis mut EI!

   Poista
 4. Meillä on niin pieni talous, mieheni ja minä, joten pari pyykkikoria riittää hyvin. Ja meillä on iso kodinhoitohuone, siellä pyykki kuivuu hyvin. Joskus olen miettinyt kuivausrumpua, mutta todennut, että se ei ole tarpeellinen. Olen aika tyytyväinen näihin systeemeihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodinhoitohuone kuulostaa aivan ihanalta! Kuivuri on ehdottomasti luksusta näin kun pyykkiä on paljon ja tilaa vähän. :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !