Terveystalolta lastenpolille

Joulu on jo jäänyt reilusti taakse, tammikuu lähentelee puoltaväliä. Ollaan isolla porukalla anoppilassa. Siellä on myös muita sukulaisia, joita ei olla sitten syksyn jälkeen nähty. Riisutaan toppavaatteet ja olohuoneen valon osuessa vauvaan kuuluu "voi ei onko tälläkin allergiaa?". EI. Oikeasti tiedän sen olevan toiveajattelua. Luovuin toiveajattelusta ja myönsin sen olevan vain itseni huijaamista ja vauvan kiusaamista. Ihottuma on tasan samaa mitä Elpullakin oli. Jätetään soseet pois ja palataan toistaiseksi täysimetykseen.

Varaan ajan terveystalon lastenlääkärille. Hirveällä tohinalla päästiin melkein ajoissa paikalle. Lääkäri on mukava. Punnittiin vauva, paino oli jo noussut 5kk neuvolasta vaikka siitä oli vain pari viikkoa aikaa. Iho tarkistettiin kauttaaltaan. Poskiin määrätään 1% Hydrocortison ja vartalolle Apolar. Kortisonivoidekuureja siis. Perusvoiteiksi riittää Elpun Hydran ja Lipolan. Sain myös kehuja kuinka hyvänä vartalon iho on pysynyt pelkillä perusvoiteilla. 

Jätin kananmunan pois jo jouluna, mutta maitotuotteista olin karsinut vain juotavan maidon (mikä on aika paljon minulta) pois. Lääkärin mielestä se on tässä vaiheessa järkevää, kun en edes osannut sanoa kuinka suurta hyötyä Elpun imetysdietistä oli. Lopulta vielä hän kielsi syöttämästä Jekulle mitään mille Elpu on allerginen. Jekulle siis ei saa antaa perunaa, vehnää, kauraa, ohraa, ruista, kananmunaa, maitoa eikä soijaa. Kotiin viemisiksi saadaan purkki erikoiskorviketta hätävaralle ja lähete lastenpolille maitoaltistukseen.

Lähden lasten kanssa Jyväskylään seuraavana päivänä ja hydrocortisonkuuri tehoaa poskiin hyvin! Ihan mahtavaa, tämä toimii, luulin. Oltiin reissussa pitkä viikonloppu ja kotiin palattua meitä odottelikin jo kutsu lastenpolille. Aamulla aikaisin siispä labraan verikokeisiin. Kaksi putkiloa ja ukko huutaa kuin syötävä.


Ukko on ollut ihan yhtä tyytyväinen kuin aina ennenkin. Vaikka oltiin juuri alettu maistelemaan kahta soseateriaa päivässä, ennen täysimetykseen paluuta. Yöheräilytkään eivät muutu mihinkään suuntaan soseiden loputtua. Se oli ainut ratkaisu mikä keksittiin poskien hoitamiseen ennen lastenpolin lääkärikäyntiä.

Lastenpolilla tehtiin taas kokovaltainen lääkärin tarkistus. Pituus, paino, iho, sisäelimet, keuhkot, korvat, sydän. Kaikki kunnossa. Mitä nyt paino menee alakäyrillä, mutta sehän on selvää. Verikokeesta on paljastunut kananmunanvalkuaisallergia. Ei yllätä. Sen sijaan yllättää, että mitään muuta ei löydy vieläkään. Sama tulos saadaan pricktesteissä. Kysymällä selvisi, että kummassakaan testissä ei tarkistettu yhtäkään vilja-allergiaa.

Kotiin lähdetään 2,5% Hydrocortison reseptin kanssa sekä saatesanoin: kontrolli puolenvuoden päästä, silloin uudet testit. Ja maitoaltistusta lääkäri ei haluaisi tehdä. Suosittelee kuitenkin minulle maidottoman imetysdietin kokeilemista 1-2viikoksi. Sitä alkaa nyt neljäs viikko. Emme huomaa vaikutusta mihinkään. Voidaan tehdä kotona myös korvikkeella maitoaltistus jos halutaan ja ottaa sitten yhteyttä taas lastenpolille virallista altistusta varten.

Niin juu, ja muistuttaahan lääkäri minua vielä ruoka- & oirepäiväkirjan pitämisestä. Tällä kertaa suhtaudun päiväkirjan aloittamiseen jopa positiivisesti. Onhan poskien iho lääkärikäynnin aikaan ihan ok mikä on sama kuin surkea. Sitä ei kestä kauaa. Mulla on sama kysymys kuin Elpunkin aikaan: Miten ihmeessä pidän oirepäiväkirjaa kun oireet eivät parane missään välissä että voisin edes yrittää selvittää mikä ne taas laukaisee?


Hydrocortison oli jo menettänyt tehonsa noiden kahden viikon aikana jotka oli terveystalo ja lastenpoliklinikka käyntien välissä. 6kk neuvolassa posket ovat jälleen räjähtäneet. Paino on noussut, mutta käyrä laskussa. Vartalon iho taas on lähestulkoon täydellisen pehmeä. Sellainen kun ensimmäisillä neuvolakäynneillä 4kk ikään saakka. Seuraavan kerran neuvolaan 7kk iässä, mitalle ja puntarille.

Soseita pitäisi ottaa takaisin ruokavalioon, lihaa ja kasviksia myöten. Jouluna mummu keitti omena-porkkana sosetta ja Jekku söi sen satsin reippaasti kahdessa päivässä. Neuvolassa ollaan tyytyväisiä että hedelmien ja marjojen lisäksi menee myös vähän kasviksiakin. Keitän omenoita ja porkkanoita nyt minäkin. Mutta ei, se ei kelpaa edes yhden lusikallisen verran. Ei vaikka se on lusikalla siivilän läpi pusattua todellakin tasaista sosetta.

Nyt ikää on viikon vajaa 7kk. Edelleen suurinosa päivistä menee täysimetyksellä. Välillä annetaan soseita ja välillä sormiruokaa. Parsakaali taisi olla huono idea. Kana, kurkku, banaani ja avokado ihan ok. Poskien ihottuma pysyy samana - eli tosi pahana. Oikeastaan ihottuma on kaikista siisteimmän näköinen aina saunomista seuraavan päivän aamuna. Kun saunan jälkeen on vedetty ekstra paksut rasvakoktailit naamaan heti uimahallissa tai kotona pukiessa ja vielä illalla ennen nukahtamista.

Puoliskoni sanoo, että varataan uusi aika terveystalolle. Sopiihan se. Vaikka pessimistisesti mietin mitä he muka voivat tehdä. Kaikista kurjinta on, kun Jekku on alkanut raapimaan. Se häiritsee nukahtamista ja hidastaa parantumista. Prismassa kassaneiti toivottaa hyvät illan jatkot ja ihastelee sydämellisesti miten voikaan olla niin söpö punaposkinen vauva.

15 kommenttia

 1. Voi murusta. ❤️ Pitäkää pintanne, kyllä se vielä helpottaa. Onneksi ei ole kuitenkaan kasvuun vaikuttanut enempää. Tsemppiä! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Elpuun tulee niin kesällä 2018 viimeistään helpottaa 🙈😊 kiitos ❤

   Poista
 2. Voi pieni ❤ Hirveesti tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 3. Voi kurjaa :( Tsemppiä allergioiden selvittelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä nää onneksi viimeistään iän kanssa helpottaa 😊

   Poista
 4. Mulla on talvisin käsissä aina ihan hullu ihottuma. Kaveri neuvoi testaamaan suolavettä käsiin. Huuhdoin kädet jokaisen käsienpesun jälkeen suolavedellä ja ihottuma katosi parissa päivässä. Siis se ei lähtenyt rasvoilla, ei millään. Paheni vain päivä päivältä! Kun totesin tämän toimivan itselle, niin koitin samaa meidän vauvan suun ympärysiholle, joka alkoi myös kiinteiden aloittamisen jälkeen loistaa kirkkaanpunaisena. Jokaisen ruokailun jälkeen töpöttelin suolavettä suun ympärille ja yöksi laitoin rasvaa. Aivan uskomaton ero taas ihan muutamassa päivässä. Neuvolassakin sanottiin tämän olevan aivan ok, koska kyse on ulkoisesta ja paikallisesta "suolauksesta" eli ei haittaa, vaikka on niin nuori, ettei sitä suolaa syödä vielä saisikaan. Kannattaa kokeilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta! Olin unohtanu koko suolaveden!🙈 Elpulle kyllä tehtiin suola- ja soodakylpyjä sillon ku ihottumat oli tosi pahat, mut Jekulle ei ookkaan kokeiltu 🤔😊

   Poista
 5. Joo tää selvittely on jokseenkin tosi turhauttavaa, mut nyt toisella kertaa osaa vaatia hoitoa eritavalla ku ekan kanssa 😊 kiitos ❤

  VastaaPoista
 6. Kovasti tsemppiä sinne.♥ Toivottavasti löytyy keino, jolla iho rauhoittuu.

  VastaaPoista
 7. En tiedä kuulostaako hullulta, mutta olen kuullut että äidinmaidolla sively voi auttaa pahoihinkin ihottumiin. Tekee kai iholle ikäänkuin suojaavan kalvon. Tuli mieleen kun instassa suositeltiin hevosenmaitoa :D Kaikkea hyvää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no miks ei, kun äidinmaidolla parannetaan silmä- ja korvatulehduksetkin 🙈 hevosenmaito kuulostaa omaan korvaan aika extremeltä, mutta mikäs siinä jos toimii 😁 enemmin kyllä testaan omat maidot ja tuon suolaveden näiden apteekin rasvojen lisäksi 😊

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !