Synnytyssairaala

Multa kysyttiin eilen että mitä mieltä oon synnytyssairaaloiden lakkauttamisesta. Aihe on nyt tapetilla, kuten kaikki muutkin säästötoimenpiteet jotka tuntuu välistä erittäin mielenkiintoisilta. Mutta erityisesti synnytyssairaalat koska synnytys voi olla vaarallinen ja synnäreitä on nyt jo harvassa. Ja tästä on nostanu meteliä niin sairaaloiden asiakkaat kuin henkilökuntakin.

Tuhina syntyi tai siis piti syntyä Kotkassa jonne meiltä on tunnin ajomatka. Me saatiin medialta aika paljon huomiota, mutta lähinnä meidät yhdistettiin siihen että hätäkeskus ei enää toimi niin kuin pitäisi, me kun jonotettiin sinne. Nyt meidän tarina ensimmäisen kerran yhdistettiin synnäreiden lakkauttamiseen.


Meidän tarinalla on onnellinen loppu ilman traumoja tai mitään "kaikki mikä voi mennä pieleen menee pieleen" kokemuksia, eli napanuora oli vain hartiahuivina, ei estänyt hengittämistä ja meillä oli jopa lääkäri, vaikka väärän alan, niin lääkäri silti paikalla. Onnekas sattuma voisi sanoa. Me oltiin keskellä valtatietä eli me ilmoitettiin hätäkeskukseen suunnilleen paljonko matkaa jäljellä ja ajettiin ambulanssia vastaan. Myös kuski säästyi traumoilta. Lucky us.

Viime viikolla kuulin perheestä johon syntyi toinen lapsi, äiti siis tiesi mitä tuleman pitää kun lähti synnyttämään. Tai luuli tienneensä, nimittäin he olivat joutuneet pysähtymään vieraan talon pihaan ja paniikissa selvitelleet hätäkeskukseen osoitetta ambulanssille. Äiti lanssiin ja isä jatkoi matkaa omalla autolla. Sairaalaan päästyään isää onniteltiin, vauva oli syntynyt ambulanssissa. Nyt isällä on rytmihäiriöitä. Ja matka synnärille n. tunti. (Tämä on nyt rehellinen juoru)Kyllä muakin aluksi mietitytti tuo matka. Meinasin että sijoituttais taktisesti mun vanhemmille lasketun ajan tienoolla, siellä olisi edes synnäri samassa kaupungissakin. Ja vaikka meidän kuski lupautui jo varmaan ensimmäisellä kolmanneksella kuskiksi lähteä niin mietin että meidän perheen luona olisi 4kuskia. No kuulin että siinä sairaalassa ei ole juuri minkään näköisiä kivunlievitys mahdollisuuksia ja synnäri on tyyliin parakeissa joten se siitä suunnitelmasta. (Mun tietolähde saattoi olla vähän provosoiva)

En koe itseäni mitenkään erityiseksi. Ei mulla ole mitenkään erityisen korkea kipukynnys, satun vaan olemaan särkylääkevihaaja, eli nukun kivun yli mieluummin kuin popsin nappeja. Silloin kun mun ranne murtui popsin kyllä ihan mielellään niitä nappeja vaikka itkun päästin vasta kun pääsin kotimatkalle, se oli työtapaturma, näin esimerkkinä. Eli synnytyskivut oli ihan ok vaikka sattuihan se mahottomasti, mutta en joutunut kestämään niitä kovin kauaa. 

No mites sitten se henkinen puoli. Traumoja. Me ollaan kai onnellisia sen suhteen myös että ilmeisesti ollaan sen luontosia ihmisiä ettei koettu tarjottua psykologille keskustelua tarpeelliseksi. Mutta aina se ei ole näin. Ihmiset on ja kuuluukin olla erilaisia. 

Ja sitten vielä se huomio että meidän paikkakunnan synnäri on lopetettu niin kauan sitten etten tiennyt että täällä on joskus ollut sellainen, ennen kun puoliskoni mummo luuli että synnytetään siellä. Sinne olis ollu alle 10min matka.

No mitä mieltä mie sitten oon... sitä että kävin kannattamassa kansalaisaloitteen tuota päivystystä koskevaa lakimuutosta ja vasta tuon luettuani mulle selvisi että kyse on oikeasti lakimuutoksesta eikä säästötoimenpiteestä. Ja oikeasti on hyvä teksti kirjoitettu sinne!  

Anteeksi vain arvon poliitikot mutta musta tuntuu että tää lakialoite on tehty säästöjä silmällä pitäen sillä hei, säästetään kun vähennetään sairaaloiden toimintaa jej ja leikataanpa sitten näitä sosiaalitukia. Näin. Ajetaanpa kansalaiset tuonne yksityisten lääkäriasemien asiakkaiksi kun kunnallisia leikataan leikataan leikataan. Niin joo ja jos paljonkin meinaa käyttää yksityistä niin kannattaa hankkia sellainen vakuutus joka korvaa niitä käyntejä, oi mutta leikataan lapsiperheiltä sosiaalietuuksia niin ettei peheessä jossa toinen opiskelee ja toinen on vanhempainrahalla ole varaa noita vakuutuksia ottaa niin pysyvät sitten kuitenkin julkisensektorin asiakkaina. Tai siis olisi varaa maksaa vakuutusten normaali erät mutta talous menee sekaisin sen ensimmäisen jätti erän kohdalla, kun meidänkin kolmihenkiselle perheelle kaikki henkilövakuutukset tulis tehdä samalle sopimukselle ja kaikki ekat erät samaan könttiin, sitten myöhemmin niitä voi kyllä jakaa eri kuukausille.

Mutta niistä synnäreistä! Kanna oma kortesi kekoon täällä. Vielä ehtii.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !