Mihin maskoteilla on kiire?

Kauppakeskuksissa on paljon tapahtumia pitkin vuotta. Usein näissä tapahtumissa on ohjelmaa myös lapsille. Yksi tunnetuimpia lienee Riitta ja Ti-Ti Nalle kavereineen. Meidän kauppakeskuksessa oli tämän joulukauden avajaisissa Kikattava Kakkiainen, josta koitui lapsille pieni pettymys, joka jäi vähän ihmetyttämään minua.

Lasten serkku tuli meille perjantaina ja olin päättänyt viedä lapset lauantaina uimahalliin. Samaan aikaan huomattiin, että kauppakeskuksessa on joulunavaus ja siellä on Kikattavan Kakkiaisen disko sekä joulupukki muorinsa kanssa. Lapset katselivat tapahtumalehtistä ja ihmettelivät miksi siinä on Kakkiaisen kuva. Sitten Elpu ja serkku rallatttivat kilpaa kumpi tykkää Kakkiaisesta enemmän. 

Muutin lauantain suunnitelmaa ja suuntasin lasten kanssa lounaan jälkeen kauppakeskukseen. Paljastin autossa, että mennään katsomaan Kakkiaista ja Joulupukkia. Auto täyttyi heti iloisista rallatuksista ja odottavasta jännityksestä. Elpu uhosi koko matkan halaavansa ja antavansa pusun kakkiaiselle.

Oltiin paikalla kun disko alkoi, mentiin ylätasanteelle,  jotta lapset näkisivät jotain, koska luonnollisesti lavan edessä oli tungosta. Viimeisen laulun aikana Citykani ilmoitti,  että kun kaikki kuitenkin haluaa, niin nyt saa tulla lavan eteen halailemaan. Nappasin Jekun rattaisiin samantien ja kiiruhdettiin alas jonoon, johon tuli perheitä meidän jälkeenkin.


Pidin huolen ettei lapset etuile muita ja päästiin yllättävän nopeasti lähelle esiintyjiä. Tapahtuman juontaja ilmoitti mikrofoniin, ettei ole aikaa yksityiskuviin, vaan nyt halataan nopeasti ja vanhemmat voi ottaa kuvansa kauempaa. Tungos esiintyjien ympärillä hälveni, hoputin lapsia menemään reippaasti kohti Kakkiaista ja päästiin kosketus etäisyydelle. 

Kaikkiainen käänsi selkänsä ja poistui paikalta. 

Ihan oikeasti.

Elpu katsoi minua surkeasti, pettyneenä ja itku ihan tulossa. Meidän vieressä oli kaksi lasta ja takaani tuli tuttu äiti kahden lapsensa kanssa. Jonossa oli 7 lasta, jotka kaikki olisivat varmasti mahtuneet halaamaan Kakkiaista ja Citykania samalla kertaa, mutta ei. Maskotti käänsi lapsille selän.


Tiedättehän sen, että oman vuoron jonottaminen ei ole lapsille mikään itsestäänselvyys. Ja varmasti kaikki lasten kanssa aikaansa viettävät tietävät kuinka isosti lapset tuntevat. He innostuvat täysillä, he odottavat ja he muistavat. Lapset myös pettyvät isosti. Ja mielestäni tällaisessa tilanteessa pettymys oli turha. 

Että kertokaa minulle, mihin niillä oli niin kiire, että viimeiset lapset sai jäädä itku kurkussa vilkuttamaan maskottien poistuville selille?  Juuri ennen tätä kerrottiin että Joulupukki on ylhäällä ja keppihevoskisat on alkamaisillaan. Ja lavan ohjelmista tulee tunnin tauko. Että ei ainakaan roudareiden ja seuraavan esiintyjän takia ollut kiire. Vaan mihin? Älkää sanoko että tauolle, koska kaikki asiakaspalvelunammattilaiset hoitavat asiakastilanteen loppuun ennen kuin kääntävät selkänsä ja häipyvät tauolle.

Miksi pitää antaa ensimmäisten 35 perheen halata ja jättää viimeiset 3 halaamatta? Eikö tähänkin päde reilunpelin henki "kaikki halaa"? Vai eikö meitä nähty? Elpu nyt onkin niin pieni ja Kakkiaisella varmaan huono näkyvyys puvustaan, että en ihmettelisi jos häntä ei nähty. Mutta serkku on paljon pidempi ja siinä oli vielä muutama muukin, eikö heitäkään nähty? Olisiko minun pitänyt vaan sanoa lapsille, että juoskaa kiinni?

Meidän lasten harmin pelasti lasten mielikuvitus ja tilanne taju. Serkku päätti, että Kakkiaisella oli varmasti kova kiire vessaan, mille sitten naurettiin ja mentiin katsomaan Joulupukkia, joka ei karannut kesken jonotuksen. Lisäksi päivän kohokohta, eli uiminen, oli vasta edessäpäin.

Oletteko te pettyneet ostoskeskuksissa tai muualla julkisissa tapahtumissa vieraileviin maskotteihin? Mihin niillä on kiire? 

6 kommenttia

 1. Olipa harmillinen juttu lapsille! Mutta pakko sanoa itsekin maskotin hommissa olleenani, että puvun sisällä saattaa tulla ihan järkyttävän kuuma eikä monessa paikassa maskottitöitä tehdäkään kuin max 20-30min putkeen. Jos on vielä ensin vetänyt diskon alle, saattaa henkilö puvun sisällä olla ihan oikeasti jo pyörtymisen partaalla... Vaikka ikävähän se on, jos vain muutama lapsi jäi haleja vaille... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, kiitos tästä näkökulmasta! 😊 tuota kuumuutta en tullut edes ajatelleeksi ja se on kyllä todellakin hyvä syy karata "nenän edestä". 🤔

   Poista
 2. Meinasin tulla laittamaan samaa eli puvun sisällä oleva näyttää saattajalle/juontajalle merkin kun hänen on päästävä puvusta pois esim. kuumuuden ja huonon olon vuoksi. Tällöin saattajan tulee heti sanoa että hahmon täytyy lähteä. Tässä on varmaan käynyt juuri niin. Harmi juttu toki, mutta maskottina diskon vetäminen on tosi raskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä tieto kirkastaa tilanteen täysin :) ikävää toki edelleen lasten kannalta, mutta ainakin tulevaisuudessa osaan selittää lapsille tilanteen oikein. Kiitos vastauksesta sinullekin, hauskaa uutta vuotta :)

   Poista
 3. Anonyymi2/1/18 03:38

  Olen myös maskottina lastentapahtumissa. Työkavereistani moni on oksentanut heti kun on päässyt puvusta ulos 30 minuutin keikan jälkeen. Kerran yksi meinasi tukehtua puvun sisällä, sillä hänellä tipahti hiuksia pitävä huivi silmien ja suun eteen. Hän joutui huitomaan sokkona lavalla paniikissa, että pääsi ajoissa pois puvusta (pukua ei itse saa pois).

  VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !