Kaksi erilaista synnytystä

Mulla on nyt takana kaksi täysin erilaista synnytyskokemusta. Niistä muistona myös kahdet aika erilaiset ensikuvat. Ensimmäinen oli todella nopea matkasynnytys ja nyt toinen nopea sairaalasynnytys. Yleensä sanotaan, että toinen on nopeampi ja helpompi, mutta mulle kävi päinvastoin. Ensimmäinen vauva oli myös hieman pienempi kuin toinen.

Elpu syntyi tavallaan vahingossa, minun tietämättä mitä tapahtuu ennen kuin se jo tapahtui. Paineen tunne oli valtava ja muistan kuinka jokainen supistus autossa sai aikaan tavallaan kokovartalo kouristuksen. Lopulta tunsin kuinka päälaki vain valuu läpi, samalla mua repien. Seuraava kouristus saikin koko vauvan lumpsahtamaan asfaltille.

En siis tosiaan tiennyt mitä tapahtui, enkä osannut siihen tietoisesti vaikuttaa millään tavalla. Vauva vain syntyi mitoin 50cm, 3780g ja päänympärys 33cm. Ensimmäisestä supistuksesta viralliseen syntymäaikaan 2h 20min. Jälkeenpäin totesin, että mun kroppa vain hoiti koko homman.


Raskausaikana pohdin, että tuleva vauva saattaisi olla jopa hieman pienempi kuin Elpu. Tämän johtopäätöksen tein verrattuani rakenneultran mittoja ja sf-mitan kaarta, lisäksi seurasin omaa painoani. Olisin ollut oikeassa, jos lapsi olisi syntynyt samoihin aikoihin kuin Elpu -  rv 39+5. En ajatellut vauvan hengailevan mahassa tasan kaksi viikkoa kauemmin kuin siskonsa. Noiden kahden viikon aikana poika kasvoi sentin siskoaan pidemmäksi, 82g painavammaksi ja pään ympärystä kaksi senttiä enemmän.

Nyt tästä toisesta synntyksestä totesin heti osastolle päästyämme, että tietoisesti ponnistaminen on oikeasti aika vaikeaa. Ja tavallaan se kipukin oli jotenkin vaikeampi käsitellä - minähän yritin sitä "pakoon". Musta tuntui, että ponnistusvaihe kesti ikuisuuden, vaikka puoliskoni kertoi sen kestäneen maksimissaan 20 minuuttia.

En tiedä jäikö mulle siitä puudutuksesta jotenkin paha maku, koska en tykännyt yhtään kätilön avustuksesta. Jälkikäteen olen tottakai kiitollinen ja onnellinen, koska tällä kertaa en revennyt yhtään. Elpusta sain neljä tikkiä. Oli muuten ihmeellistä käydä vessassa, kun muistin sen tuskan ja kirvelyn määrän ja nyt sitä ei ollutkaan. Ja kiitollinen saan olla myös siitä, että kumpikin synnytys oli omalla tavallaan hyviä kokemuksia.

En tiedä onko olemassa jokin tutkimus kuinka paljon vauvan koko vaikuttaa synnytyksen helppouteen ja nopeuteen. Oma ajatukseni on, että ainakin pään koko vaikuttaa. Kaksivuotta sitten tuo kaksi senttiä pienempi pää nimittäin syntyi itsestään ja nyt olin ihan epäuskoinen, että sillä valtavalta tuntuneen työn määrällä saatiin tosiaan syntymään vain pää.

Yksi syy myös löytyi miksi tämä toinen tuntui vaikeammalta. Tajusin että vaikka mun kroppa onkin selvinnyt jo yhdestä synnytyksestä, niin mulle tämä oli ensimmäinen. Ensimmäinen synnytys jossa todella jouduin itse tietoisesti tekemään töitä. Myös henkisesti. Kyllä mun piti ihan oikeasti päättää, että teen niin kuin kätilö ohjeistaa - pusken siihen suuntaan johon hän neuvoo ja rutistan tämän lapsen maailmaan. Synnytyksen kesto 3h 27min.


Meidän täti soitti mulle neljä päivää Elpun syntymän jälkeen ja nauraen totesin lähteväni synnyttämään ihan milloin vain uudestaan. Tätini oli iloinen ettei mulle jäänyt traumoja tapahtuneesta. Tietyllä tapaa tietämättömyys ja tuo tilanteen yllättävä käänne saivat kropan ja pään varmaan sekaisin adrenaliinista ja sokista. Vasta puolivuotta Elpun syntymän jälkeen tajusin ja myönsin, että minäkin olin sokissa.

Kyllä ehdottomasti, jos vain minusta on kiinni, meidän perheeseen toivotetaan lisää vauvoja tervetulleiksi tulevaisuudessa. Mutta nyt, pari viikkoa toisen synnytyksen jälkeen, en ole yhtä valmis uuteen kierrokseen HETI - niin kuin Elpusta olisin ollut neljä päivää synnytyksen jälkeen. Maha ikäväkään ei ole ehtinyt tulla vielä takaisin.

Ehkä nuo kaksi "ylimääräistä" viikkoa raskaana teki tehtävänsä, ei tullut samaa "tää loppui ihan kesken ja kuviakin olisi pitänyt ottaa enemmän" - fiilistä kuten Elpusta. Toistaiseksi, kahden viikon kokemuksella, meidän perhe on just paras näin - seuraavaa maha-  ja vauvakuumetta odotellessa.

12 kommenttia

 1. Mielenkiintoista lukea synnytysten eroavaisuuksista. Itse olen ollut siitä uskossa aina, että seuraava synnytys on aina edellistä helpompi, mutta ystävien ja lukeminen kokemusten perusteella niin ei tosissaan aina ole :D Teillä on nyt kaksi hyvinkin erilaista synnytyskokemusta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh no joo toi ensimmäinen oli kyllä aika ääripää :D näitä jos alkais keräilemään niin seuraavaks pitäis varmaan sitten sektio... En kyllä oikeasti haluais sitä.

   Poista
 2. Onpa tosiaan erilaiset synnytykset olleet! Aika helpolla olet onneksi molemmissa päässyt! :) Mäkin toivon, että marraskuussa, kun pusken esikoiseni ulos, menee se yhtä helposti kuin äidilläni ja mummollani! Muutaman tunnin kokonaisuus 4-12min ponnistusajalla. Peukut pystyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin! :) meidänkin äidin synnytykset olleet aika nopeita kaikki, joten ite ainakin uskon että nopeat synnytykset on osittain myös sukuvika :) ihanaa odotusta! :)

   Poista
 3. Olipas tämä mielenkiintoista lukea. :) Nopea synnyttäjä olet ollut. Täällä kerettiin kolmosesta sairaalaan ponnistamaan. Matkaa meillä sinne reilu 70km. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh kyllä nää matkat synnäreiden ja äitien välillä on aika hurjia! Kiitos kommentista! :)

   Poista
 4. On kyllä ihan erilaiset nää sun synnytykset :D Onko sulla olemassa tosta Elpun synnytyksestä omaa postausta, kuulostaa nimittäin aika hurjalta tuo ja ois kiva lukea se kokonaisuudessaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://sangynalla.blogspot.fi/2014/07/supistuksia.html?m=0

   Tuolta löytyy :) tosin omasta mielestä näin jälkeenpäin tuo on vähän epämääräinen teksti :'D

   Poista
 5. Oliko Elpun synnytyksestä joskus KaksPlussassa juttu? Aivan kuin olisin lukenut tarinan jostain.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus. Varmasti huikea ero. Supersuloiset vauvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo on kyllä sen verran erilaiset että oli pakko vähän verrata :) saan kyllä olla iloinen et molemmat oli hyviä kokemuksia :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !