Unelmien asunto

Äidin ja isin luota poismuuton jälkeen mun kotihistoriaan mahtuu yksi soluasunto Tampereella, jossa asuin ystävän kanssa ja yksi opiskelijaasuntosäätiön pieni yksiö Rovaniemellä. Yksin asumiseen kyllästyttyäni muutin kaverin kanssa 70neliöiseen kolmioon, joka olisi muuten nytkin aivan passeli meidän perheelle. Opintojen jälkeen kävin mutkan taas äidin ja isin luona, ennen kuin muutettin mun yksiöön puoliskoni kanssa.

Yksiöön, missä mitä ilmeisemmin oli jotain kosteusongelmaa, ainakin hajusta ja vessan seinien ja katon maalin perusteella. Seuraavaksi muutettiin kaksioon, jossa oli pakastin, sekä pyykkikone että tiskikone! Se se vasta oli unelma. Elpun ensimmäinen koti, meidän kolmas asunto - kaksio sekin - oli noh, vähän sinne päin. Tämä neljäs asunto - edelleen kaksio - on siis toiminut hyvin ja toimii edelleen, jos ei huomioida tilan puutetta, tai siis yhden huoneen ja yhden vaatekaapin puuttumista.

Vuoden vaihteen jälkeen alettiin etsimään isompaa kotia, välillä aktiivisesti ja välillä taas ahdistuen ja hanskat tiskiin heittäen. Nyt alkaa olla jo vähän pakko tilanne ja ollaan aktiivisesti anopin kanssa etsitty koteja, tarjonta vaan on ollut kovin nihkeää ja monet kohteet lähes mahdottomia lapsiarkea ajatellen - esimerkiksi asunto kolmannesta kerroksesta, hissittömässä talossa.


Mulla on unelmia siitä millainen talo me voitaisi rakentaa ja mitä siellä pitäisi olla, mutta puhutaan tällä hetkellä vähän unelmista, joista ainakin osa voisi toteutua jo seuraavassa muutossa - eli vuokra-asunnnoista ja niiden ominaisuuksista. Asunto numero kolmesta opittiin aika paljon kantapään kautta, mitä ei ainakaan enää haluta. Ja välillä pelkään nelosen nostaneen riman liian korkealle.

Lyhykäisyydessään etsinnässä on 3h, k, wc. 

Mutta se toivelista:

 • Eteinen sen muotoinen, että mahtuu ohittamaan toisen ihmisen sujuvasti. Plussaa jos vaunut mahtuu eteiseen tukkimatta sitä kokonaan.
 • Olohuone sellainen johon mahtuu meidän sohva, piano ja telkkari. Mahdollisesti pieni työpöytä minulle, paitsi tällä hetkellä en omista työpöytää enkä kyllä läppäriäkään. Vaaleanpunainen pulpetti mulla kyllä olis jemmassa, mitenhän se sopisi sisustukseen. Saahan aina haaveilla.
 • Makuuhuoneen ei tarvitse olla valtava tai erityinen. Kunhan sinne mahtuu parisänky ja kaappitilaa saisi olla vähintään kaksi hyllykaappia - molemmille oma ja samankokoinen mekkokaappi tai vaatehuone, puoliskollani on paljon vaatepuihin ripustettuja vaatteita. Todennäköisesti puoliskoni tietokone sijoitettaisiin myös meidän makkariin, koska se on lapsilta kiellettyä aluetta.
 • Lastenhuone on ihan ehdoton, niin säilytystilan, kuin parempien unienkin kannalta. Elpu on alkanut nukkumaan hyvin. Kokonaisia öitä on useampi viikossa ja pelkään hänen heräävän vauvaan, vaikka toistaiseksi niin ei olekaan käynyt. Lisäksi lelujen paikka on mieluummin lastenhuoneessa, kuin äidin ja isin sängyssä. Ja tietysti lapsille täytyy olla omat vaatekaapit.
 • Keittiössä täytyy olla tiskikonevalmius (ja paikka tiskikooneelle!) jos ei tiskikonetta. Asunto kolmoseen olisi pitänyt tehdä keittiöremontti, että tavallinen tai edes kapeamman mallinen normaali tiskikone olisi mahtunut. Liesituuletin on myös toivelistalla. Jos oikein unelmoidaan niin sellainen tasossa oleva hella olisi paras, mutta perinteinen hella+uuni systeemi kelpaa oikein hyvin. Jääkaappi ja pakastin tottakai - onkohan olemassa 100% todler proof. Jep, Elpusta on tullut varsin omatoiminen pieni tyttö.
 • Vessa! Vihaan suihkukaappeja, mutta se on toissijaista. Kunhan vessassa on suihku ja pyykkikone paikka ja vessanpöntölle mahtuu istumaan oikein päin ja vessassa liikumaan pyykkikoneesta huolimatta. En minä kylpyammettakaan pois pura jos sellainen on, mutta se ei saa olla pyykkikoneen tiellä tai minä jätän muuttamatta. Sauna ja lattialämmitys ei ole välttämättömyyksiä, sauna tietysti kiva plussa. Jos löytyykin erikseen kylpyhuone ja vessa, kelpaa toki sekin!
 • Jos asunnossa on parveke niin se saisi olla vaunuystävällisen muotoinen - eli vaunut mahtuisi kääntämään siellä. Toisaalta jos löytyykin rivarin pätkä, niin takapiha lapsille kuulostaa ihanalle idealle.
 • Jos asunto ei ole maantasalla siellä täytyy olla hissi! Vuoden kannoin Elpua ja vaunuja kakkoseen ja olen onnellinen, etten rikkonut selkääni tai mitään muutakaan. Kahden lapsen kanssa sanon hissi.


Rivitalo olisi varmaan tällä hetkellä se meidän unelma. Löydettiin me yksi aivan ihana omakotitalokin, mutta sen lämmityskustannukset ei aivan taitu meidän kukkarolle. Pitäkää peukkuja, että etsintä tuottaisi pian tulosta ja meilläkin kuultaisiin muuttoauton tööttäilyä!

Ps. postauksen kuvat ovat asunnosta yksi. Valitettavasti ja suureksi harmikseni en tajunnut heti blogiurani alkuun tehdä kotiesittelyä asunto kakkosesta.

2 kommenttia

 1. Hyviä vaatimuksia! Me ollaan asuttu nyt vuosi nykyisessä eikä tässä oikeastaan ole mitään vikaa, mutta nälkä kasvaa syödessä... Seuraava asunto johon toivotaan pääsevämme ollaan otettu jo kiikariin. Se on neliö (tai viisiö jos varastohuone lasketaan) rivitalosta ja se on ihan täydellinen. Ihan tästä meidän nykyisen kodin läheltä. 😊 Sinne muutto vaatii vaan sen, että mä palaan töihin, joten katsellaan.. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo kuulostaa aika unelmalta tuo teidänkin kattoma asunto! Mekin ollaan muutettu vuoden välein... Jospa nyt löytys vähän pidempi aikaisempi koti. :)

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !