Autossa part I

Kirjoitin syksyllä meidän turvakaukaloista, mutten koskaan saanut kuvia otettua joten julkaisu unohtui. Turvaistuimeen siirtymistä olen miettinyt jo pitkään ja eri vaihtoehtoja puntaroinut kunnes sorruin mainoksen uhriksi, facebookissa  vieläpä. Istuimen saapumista odotellessa tuntuu loogiselta myös muistella mitä olen kirjoittanut kaukaloista, kun siitä istuimestakin haluan sitten kirjoittaa.


Mua on jo jonkin aikaa epäillyttänyt että Tuhina on liian iso meidän turvakaukaloon, vaikka kiloissa sallittuun 13kg  rajaan meiltä puuttuu melkein puolet (ehkä paremmin ilmaistunu hän siis taitaa olla liian pitkä eikä liian iso..). Tuntuu ettei turvavyöt ole hyvät vaikka kuinka säätäisi ja jotta ne tulisi olkapäiden päältä, eikä lapaluiden kohdalta, täytyy neidin istua jo niin lähellä lukko-osaa että selkä roikkuu ilmassa montun päällä. Mun mielestä vauvan pepun kuuluisi olla siellä montussa. En tiedä olenko oikeassa vai väärässä, en ole turvakaukaloihin juurikaan perehtynyt kun en ole itse joutunut moista ostamaan. Me saatiin tämä puoliskoni veljenpojan vanha.

Meidän kaukalo on Akta Grago (kuvissa oikealla) tosin en tiedä minkä vuotinen. Ja kun olen katsonut muiden (uutukaisen näköisiä) kaukaloita musta tuntuu että meidän kaukalossa vauva on paljon pystymmässä/istuvammassa asennossa ja muutenkin kaukalo on kovin korkea muihin verrattuna, korkeus on kylläkin vain ulkonäköseikka. 


Kerran vauvaryhmän päätteeksi tuli puhetta turvakaukaloista ja saatiin toiselta äidiltä testiin Maxi-Cosin kaukalo. Sen oli tarkoitus olla heillä mummola kaukalona, mutta olikin jäänyt varastoon pyörimään. Saatiin maxi-Cosi käyttöön ja vertailuun. Ainakin vauvan asento on hieman makaavampi tässä kaukalossa, mutta mun mielestä nämäkin vyöt tulee vähän olkapäiden alapuolelta tosin ei ihan lapaluilta niinkuin meidän omassa.

Meidän pikkumonsteriautoon takapenkille molemmat kaukalot istuu hyvin, meillä ei ole käytössä mitään adaptereita vaan ihan turvavyökiinnityksellä, mutta jos vauva matkustaisi syystä tai toisesta etupenkillä (meidän monsteri vanhuksessa ei ole turvatyynyjä) niin silloin mun mielestä Gragon saa kiinni "vaakatasoon" eli vauva nöpöttää samanlaisessa kulmassa, kuin jos kaukalo olisi lattialla kun taas Maxi-Cosissa vauva tuntuu etupenkillä "kaatuvan nenälleen". Meillä vauvan/lapsen paikka autossa on kuitenkin takapenkillä, Tuhina on matkustanut kaksi lyhyttä matkaa minun kanssa ja yhden pitkän reissun mummun kanssa etupenkillä, eli tämä ei nyt sillä tavalla ole olennainen ominaisuus ja varmaan on ihan auto/penkkikohtainenkin.Nyt olisi kokeneempien neuvot arvossa, mistä tietää että kaukalo on vielä sopiva tai jäänyt pieneksi? Nimenomaan näiden vöiden kannalta. Joku mitta oli että kun silmät tulee tuolta yläreunasta yli, mutta eihän noi vyöt voi mitenkään tulla silloin vielä hartioiden päältä! Ja kuulin että ne vyöt ei missään nimessä saa tulla hartialinjan alapuolelta. Ja nyt kun olen alkanut hieman asiaan perehtymään niin saman tiedon luin Britaxin jonku perusmallin käyttöohjeista. Pitääkö meidän metsästää uutta kaukaloa?

Nyt jälkikäteen kuvatessa Tuhina näyttää Gragossa vielä isommalta kuin muistin, onhan hän toki kasvanutkin. Mitä tulee kaukalon asentoon autossa, sitä pikkupaholaistahan ei enää ole ja uudessa autossa Tuhinan paikka on ollut koko ajan ja tulee olemaankin kuskin takana. Maxi-Cosi meillä on käytössä nyt ollut tulonsa jälkeen, vaikka aluksi vuorottelin, niinpä Gragoa ei uudessa autossa ole kertaakaan tullut käytettyä.

Sen verran kuitenkin Gragon puolesta puhun että näin pienikokoisena naisihmisenä tulee kannettua kaukaloa kyynärvarrella kuin käsilaukkua, niin Gragossa vauva pysyy pystyssä kuntaas Maxi-Cosissa riippuen miten päin kantaa on vauva joko selällään tai pystyssä. Ja vaikka tietyllä tapaa Maxi-Cosin keveys on plussaa niin niin on myös Gragon jämäkkyys mikä tuo turvallisuuden tunnetta.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !