Taaperon päikkärit ennen vauvaa

Lokakuun puoliväli 2015

Nyt Elpun imetyksen lopettamisesta on suunnilleen kuukauden päivät ja arkirytmi on löytynyt. Ja no lapsen kokonainen yö on melkein täällä, äidin ei.... mutta siitä rytmistä. 

Jyväskylässä herättiin tarkalleen vartin yli kahdeksan, nyt kotona se on ollut puoli yhdeksän ja yhdeksän välillä. Aamupalan ja lounaan välissä käydään kerhossa, ulkoilemassa tai muskarissa. Lounas syödään puolen päivän aikaan ja päiväunille Elpu nukahtaa aika tarkalleen yhdeltä tai kahdelta, riippuu mitä ollaan aamupäivällä tehty. 

Nyt neiti nukkuu vain yhdet päiväunet, jotka kestää vajaasta tunnista kolmeen, useinmiten kuitenkin pari tuntia. Päikkäreiden jälkeen syödään joko päivällinen tai pieni välipala, ennen kuin päivällinen on valmis. Iltaan kuuluu anoppilassa käyntiä tai ulkoilua, useinmiten. Iltapalaa aletaan tehdä kahdeksalta ja yhdeksän - kymmenen välillä Elpu nukahtaa yöunilleen. (Tosin nyt me yritetään aikaistaa nukahtamista eli iltapuuro seitsemältä ja nukkumaan kahdeksaksi).


Ennen Elpu nukkui usein aamupäivällä tunnin tai puolentoista päiväunet, koska hän nyt vain usein kävi väsyneeksi ja pesun ja pukemisen jälkeen hän vain nukahti imetykseen kymmenen aikaan. Näiden unien takia meillä jäi monesti seurakunnan perhekerho keskiviikkoisin välistä. Nyt nuo unet ovat jääneet kokonaan pois. Nykyään hän nukahtaa puolenpäivän jälkeen välillä itsekseen, ilman nukutusta! Mutta ei se läheskään aina ole niin helppoa.

Paras päiväunille nukuttaja on mielestäni aamupäivän ulkoilu, joko ennen lounasta tai heti lounaan jälkeen. Nyt kun ollaan oltu muutama päivä sisällä, niin nukahtaminen on venynyt kahteen tai kolmeenkin. Silloin Elpu nukahtaa kyllä ilman nukutusta, kun väsymys käy ylivoimaiseksi. Sisälle nukuttaessa pitää välillä lukea ja silittää. Vaunuihinkin hän kyllä nukahtaa, mutta parveke päikkärit taitaa olla historiaa, tai kokeillaan taas kunnon pakkasilla.

Täällä uudessa kodissa (klik *65m2*) aiemmin aina ulkona nukkunut Tuhina on oppinut nukkumaan päiväunensa sisällä. Jos hän on nukahtanut pyöräilyyn tai autoon ja saa hänet kotiin nukkuvana, hän nukkuu sisällä helposti sen kahdesta kolmeen tuntia. Mutta jos hän nukahtaa vaunuihin ja lykkään vaunut parvekkeelle niin ennätys taitaa olla tunti. Tuo meidän lasitettu parveke taitaa olla kuitenkin sen verran lämmin, etten osaa pukea Tuhinaa oikein sinne. Tai en ainakaan keksi mihin muuhun hän heräisi niin nopeasti.

Olen yrittänyt pitää kello yhtä päiväuniaikana, mutta nyt, kun meidän aamuheräämisetkin ovat venyneet on koko rytmi vähän hakusessa. Perjantaina tultiin aamu ulkoilulta vasta puoli kaksi, mikä yllätti minutkin. Tuli ihan "hups, miten me näin pitkään oltiin pihalla" fiilis. Nyt jännitetään miten kellon siirtäminen vaikuttaa meidän rytmeihin. Se vartin yli kahdeksan herääminen tuntui luksukselta varsinkin kun siihen ehti tottua, toivon että se löytyy uudelleen!

 * * * * * * * * * * *

Noh, muistattehan kuinka sitten kävi - niille lapsen melkein kokonaisille öille sekä unirytmin aikaistamiselle. Plussattiin marraskuussa Jekusta ja alkuraskauden väsymyksen lisäksi pakkaset tulivat kuvioihin. Toivotettiin hyvästit kokonaisille yöunille. Nukkuminen vaihtui rasvapurkkeihin ja raapivan lapsen rauhoitteluun. Armoton väsymys piti minut puoli unessa puoleen päivään saakka ja parhaillaan Elpukin nukkui yöunia kello 13 saakka. Toki silloin raapiminen taltutettiin ja unelle luovutettiin varmasti lähempänä aamu kuutta. 

Vuosi vaihtui, 2016 tammikuussa rytmit oli täysin hukassa. Kevään tullessa yöt vähän rauhoittuvat, päästiin taas Elpun kanssa kerhoihin. Päiväunirytmi tasaantui kotiintuloaikoihin. Jälleen klo 13-14 välillä nukahtaen ja kahdesta kolmeenkin tuntiin nukkuen. Välillä parvekkeella, välillä sisällä. Kunnes huhtikuussa vaunujen toinen takarengas hajosi ja päikkärit nukuttiin aina sängyssä.

Välillä kotipäivinä nukahtaminen oli tiukassa, silloin luettiin kirjoja sängyssä, tai lauloin unilauluja. Mutta päikkärit nukuttiin jokapäivä, ainakin siihen saakka kunnes vauva syntyi......TO BE CONTINUED....

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !