Synnytyksen jälkeen

Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen taitaa olla aihe, joka kiinnostaa jonkin verran kaikkia äitejä ja äidiksi haluavia. Se on myös todella herkkä aihe, eikä siitä helposti uskalla muilta kysyä. Tai en minä ainakaan kehtaisi mennä naapurilta kysymään, että "hei mitenkäs nopeasti kilot karisi?" Tai "miltä sun napa nyt näyttää?"

Elpun synnytyksen jälkeen kirjoitin jo kahden kuukauden päästä. Halusin kirjoittaa myös nyt jo aiemmin, mutta peiliin katsoessa muutin mieleni. Muistelen mahtuneeni omiin farkkuihini kahden viikon kuluttua synnytyksestä, mutta vierastin keskivartaloani huomattavasti kauemmin tällä kertaa. Tai oikeastaan vierastin mahaani ensimmäistä kertaa ikinä.


Vielä rakenneultran jälkeen arvelin, että Jekku on pienempi vauva, kuin Elpu syntyessään ja raskaus lähes identtinen. Väärässä olin, menihän Jekun odotus kaksi viikkoa pidemmälle kuin Elpun. (Elpu syntyi rv 39+5 ja Jekku rv 41+5). Viimeinen neuvolakäynti oli rv 38+6 ja silloin painoa oli kertynyt 16,9kg. Kävin äidin ja isin puntarilla joka päivä, monta kertaa. Muistelen että paino heitteli päivästä ja kellonajasta riippuen +0-2kg. Eli maksimissaan paino kävi +18,9kg.

Näköjään kesällä kuvittelin muistavani mitä puntari näyttää, kun en ole ottanut yhtäkään kuvaa todistusaineistoksi. Sen sijaan otin kuvan, kun kävin puntarilla heti sairaalasta kotiuduttuamme. 58,7kg eli synnärille jäi 5,8kg. Otin myös kuvat,  kun käytiin äidin kanssa ostamassa pari imetyspaitaa ennen kotiin lähtöä. Ei ehkä arvaisi vauvan jo syntyneen, jos vauva ei olisi ollut mukana.

Lokakuussa oltiin yötä mun setäni perheen luona, kun synnytyksestä oli kaksi kuukautta. Soviteltiin mun siskojen ja serkun kanssa vaatekaappeihin unohtuneita vaatteita ja katsottiin porukalla niille uusi koti ja käyttäjä. Tuolloin sanoin ensimmäistä kertaa ääneen, etten ole vielä sinut vatsani kanssa. Siihen serkkuni äiti totesi, että onhan synnytyksestäkin aivan vähän aikaa vasta.

Pinkki rv37+0 | Valkoinen rv40+6
Maha tuntui jotenkin ylimääräiseltä kasalta nahkaa. Se muistutti vähän tyhjentynyttä heliumpalloa, joka ei enää nouse lattian pintaa ylemmäs. Tai tyhjentynyttä ilmapalloa, jota voi puristella kädestä toiseen. Paitsi että maha ei muutu pinkeäksi siitä kohdasta jota ei purista. Se vaan on.

Nyt maha on kutistunut tutuksi pikkupömppikseksi, joka mulla on aina ollutkin. Venynyttä nahkaa on enemmän kuin ennen, mutta koko on tuttu. Tammikuussa äidin ja isin puntari kertoi mulle syyn, miksi yks kaks olinkin tyytyväinen mahaani. Puolivuotta synnytyksen jälkeen paino oli kääntynyt takaisin liian tutun alipainon puolelle. Eipä jäänyt tälläkään kertaa niitä toivomiani raskauskiloja työstettäväksi. Vai olisinkohan sittenkään ollut niin onnellinen, jos olisi jäänyt?

Tässä mä nyt oon, tällä hetkellä. Kaksi ihanaa lasta synnyttäneenä, kaksi ihanaa raskautta takana. Mahani ja nahkani kanssa. Jekusta tuli lisää arpia ja niitä sai tullakin. Mutta nahkaruttu vaati aikansa. Nyt voin sanoa peilikuvani miellyttävän, ainakin vatsan kohdalta. Kasvoihin olisi kyllä saanut jäädä tervettä pyöreyttä, lommoposkien sijaan.


Viimeksi puntarilla käydessäni (helmikuussa) painoin vähemmän kuin Elpun odotuksen alussa, mutta enemmän kuin Jekun odotuksen alussa. Itsestäni tuntuu, että näytän paremmalta ja voin paljon paremmin raskaana, kuin raskauden jälkeen. Joten jos ja kun aika on sopiva ja meille vielä lisää lapsukaisia suodaan, niin käyn kyllä koko kehon venymis ja kutistumis prosessin läpi mielelläni. Tänään toisesta synnytyksestäni on tasan kahdeksan kuukautta. Saman verran on myös toista imetystaivalta takana.

Jos mielin takaisin normaalipainoon minulla ei taida olla muuta vaihtoehtoa, kuin lihasmassan kasvattaminen. Mutta kuten koskaan ennen, nytkään en aio ottaa stressiä painostani. Yritän vain muistaa huolehtia itsestänikin välillä. Tai edes vähän useammin. Katsotaan sitten omaa kehonkuvaa uudestaan, kun imetys joskus loppuu. Nyt en ala tekemään mitään mikä saattaisi häiritä imetystä.

5 kommenttia

 1. Olet niin kaunis - ja ihanan hoikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos, vaikka vois tota massaa vähän enempi olla 😅

   Poista
 2. Voi kun itsekin pääsisi joskus näistä raskauskiloista eroon. Yli 10 kg on jäänyt eikä vanhoihin vaatteisiin edes meinaa mahtua.

  VastaaPoista
 3. Mäkin oon onnellisesti saanut kilot pois heti, mutta ylimääräinen nahka jää muistuttamaan kummasti raskaudesta jos sille ei mitään tee 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä löysää nahkaa mullakin tuolla paidan alla 😅 mites en oo huomannu vastata tähän, parempi myöhään kuin ei milloinkaan eikä 🙈

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !