Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeutilla käynnin todellinen syy selvisi mulle oikeastaan vasta kun saatiin maitoaltistuskäynnin selonteko kirjeenä. Tuhinan paino on noussut puolessavuodessa vain reilun kilon, siksi lääkäri laittoi meidät terapeutille. Vastaanotolla Tuhina leikki saman hoitajaopiskelijan kanssa, joka oli maitoaltistuksessakin, kun minä kuuntelin ruoka-asiaa. 

Mulle tärkein tieto ja ainut kysymys oli, että tarvitseeko meidän oikeasti hankkia apteekista maidotonta äidinmaidonvastiketta, kun Tuhina kuitenkin on jo yli yksivuotias. Terapeutti totesi ihan samaa ja katsoi paljonko kalsiumia on Oatlyn tuotteissa. Todettiin että on järkevämpää käyttää kaurajuomaa, kuin hankkia enää korviketta, kalsiumin tarpeen täyttämiseksi Tuhinan tulisi saada juomaa 5dl päivässä. Tuon saa annettua kyllä helposti jos vaihtaa puuroveden kaurajuomaan ja antaa ruokajuomaksi myös. Ravitsemusterapeutti painotti rasvan ja proteiiniin saantia, eli käytännössä puuroon rasvasilmä, keittoihin ja kastikkeisiin lientä sakeuttamaan  kerman kaltaiset kauravalmisteet ja rypsiöljyä vähän joka paikkaan. Saatiin maitoallergisen ruokavihkonen jossa proteiinien suositus kaksi vuotiaalle on 60-90g per ateria, eli Tuhinalle 50-60g kaksi kertaa päivässä. Lisäksi sain ohjelappusen kananmunan korvaamisesta leivonnaisissa.

Varattiin marraskuulle kasvukontrolli käynti neuvolaan. Siihen on pari kuukautta aikaa, niin että ruokavalion muutokset pitäisi näkyä kasvussa. Ja sen jälkeen ravitsemusterapeutti ilmoittaa tarvitaanko uusi käynti. Onneksi käynti ei ollut mitenkään mullistava, eikä tarvitse miettiä mistä löydetään sopivasti rasvaa, protskua ja sitä kalsiumia ynnämuita. 100% ruisleipää meillä jo on käytössä pitkään ollutkin ja 100% kauraleipääkin löytyy kaupasta, ettei tarvitse itse leipoa. (Onneksi koska pari viikkoa sitten yritin tehdä speltti-tattari sämpylöitä ja yritykseksi jäi. Toisaalta ei haittaa koska Tuhina sai Speltistäkin oireita vaikka sitä ei ollut risteytetty vehnään, sukulaisia ovat kuitenkin.) Suurimmaksi osaksi meillä syödään sellaista ruokaa joka sopii myös Tuhinalle, nuo leivät ja rasva pitää olla kaurajuoman lisäksi. Omakin syömiseni helpottuu pian, nyt valmistaudun henkisesti lopettamaan imettämisen kokonaan.

2 kommenttia

 1. Minkälaisia oireita tuhina saa, jos saa kysyä? Varmasti oma työnsä näiden allergioiden ajattelussa varsinkin kun imetät! Hyvä työ äiskä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhinalla oireilee iho, kaikista noista neljästä. Ensimmäisenä tuli poskiin ihottumat ja sitten aukesi taipeet, nilkat ja ihottuma läiskää ilmeistyy ympäri kehoa. Poskien ihottuma näkyy selvästi kuvissa ainakin "vauva kasvaa" ja "allergia" tunnisteiden takaa. Maidosta tulee myös sellaista nokkosihottumaa. Mutta posket on ne mustä tietää heti että nyt on syöty jotain kiellettyä.

   Inhottaviahan noi on kun kutiaakin ja oma työnsä ollut keksiä niitä ruokia, varmasti osa syy myös siihen että mun oma paino on miinuksella raskauden ensimmäiseen neuvolakäyntiin verrattuna. Ja se taas on yksi syy lisää lopettaa imetys :(

   Kiitos tsempeistä ! Itku tuli tänään illalla tämän lopettamispäätöksen takia.... syytän hormoneja :D

   Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !