Meilahden iho- ja allergiasairaalassa

Tämän kuun alussa meillä oli jo pitkään odotettu Elpun lääkäriaika Meilahden Iho- ja allergiasairaalan lastenosastolle. Kutsun tullessa elokuussa parin kuukauden mittainen odotus tuntui aika järkyttävältä, mutta onneksi Elpun iho pysyi todella hämmentävän hyvänä koko tämän ajan. Lopulta kun aika koitti tuntui, että se tulikin  tosi nopeasti.

Alunperin ollaan oltu meidän oman paikkakuntamme lastenpolin asiakkaita. Nyt 3v tarkastuksessa, kun en edelleenkään ole saanut ruokapäiväkirjalla tai millään muullakaan kiinni, mikä ihottumia pahentaa ja mikä taas auttaa, saatiin lähete Meilahteen. 


Ilmoittautumisen jälkeen hoitaja otti ensin mitat lääkäriä varten. Lääkärin kanssa aloitettiinkin kertaamalla meidän koko allergiahistoria, sieltä 2kk neuvolasta. Keskustelun päätteeksi lääkäri totesi, että voidaan ottaa viljoja pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon, aloitetaan kauralla. Ja sitten hiljalleen vehnää, ohraa ja ruista.

Lääkärin aikana pahimmat ihottumat löytyi ranteista ja nilkoista ja nekin vain todella kuivina alueina. Mutta silti oli sellainen tunne, että tämä lääkäri ottaa kaiken ihan tosissaan. Mukaan lähtikin liuta taas uusia rasvareseptejä testiin.

Meillä oli lääkärin jälkeen runsaasti aikaa ennen ravitsemusterapeuttia, joten käytiin vielä rasvausopastuksessa ja verikokeissa ennen sitä. Ajattelin että rasvausopastus voisi olla hyödyllinen, jos Elpu vaikka innostuisi itsekin vielä enemmän rasvaamisesta. Mutta oli siitä hyötyä myös minulle.


Ensimmäisenä katsoin miten hoitaja truuttasi kortisonivoidetta testilapulle ja alkoi sivellä sitä todella reilusti iholle. Näin he myös neuvovat kaikille: paksusti! Eikä mitenkään ohuesti niin kuin aina sanotaan. Toinen uusi tieto oli myös se, ettei kortisonivoidetta saa sekoittaa perusvoiteeseen. Jos haluaa laittaa molempia niin täytyy antaa ensimmäisen rasvan imeytyä pari tuntia ennen toista. Tässä saattaa siis olla syy, miksi mikään kortisonivoidekuuri ei ole koskaan tuntunut auttavan. Saatiin mukaan myös tubisoftia, josta voidaan kääriä Elpun jalkoihin ja käsivarsiin suojat sukiksi ja tumpuiksi polvien ja kyynerpäiden yli.

Lääkärin ja ravitsemusterapeutin jälkeen ymmärsin, että atoopikoilla on jo lähtökohtaisesti korkeammat allergiavasta-ainetasot. Eli vaikka Elpu näyttäisi verikokeen perusteella olevan allerginen kauralle, hän saattaa sitä vallan sietää, kun se on kuitenkin alle 20. Tarkalleen kauran arvo oli 6.12 ja seon kaikista alhaisin lukema meillä. Sen sijaan kananmuna ja maito, jotka ovat molemmat yli 400 lähtivät lisäselvityksiin.

Verikokeissa siis otetaan vielä jotain tarkentavia seuloja maidosta ja kananmunasta, lisäksi peruna testataan uudestaan, koska oma lääkärimme ei testannut sitä kontrolliin lainkaan. Maapähkinä on reagoinut testeissä, joten nyt tehdään myös pähkinäseula. Näiden verikokeiden tulokset kuulen tämän kuun viimeinen päivä ja silloin katsotaan tuleeko jatkoaika ihan pian. Prick-testejä ei kuulema enää juuri tehdä.


Ravitsemusterapeutilla suurin ihmetys oli, kuinka meidän pienellä neidillä on paino noussut puoli kiloa kuukaudessa, vaikka juuri on rajoitettu taas kaikki allergiat pois ruokavaliosta. Luultavasti tuo painon nousu selittyy päiväkodin aloituksella. Vaikka meillä on aina syöty kunnollinen aamu- sekä iltapala ja siinä välissä kaksi lämmintä ateriaa, nyt päiväkodin aloituksen myötä ruokarytmi on vakiintunut entisestään. Ja ylipäätään vuorokausi rytmi.

Alkuun minua hävetti kertoa, että joskus iltapalaksi syödään nakkeja tai leikkeleitä myös ilman leipää tai päivällisen jämiä. Riisipuuroonkin laitan reilusti rasvaa ja juomana menee vettä ja mehuja. Mutta saatinkin kehuja siitä että tarjotaan paljon lihaa, koska Elpu ei saa proteiineja maitotuotteista. Kalsium-, D- ja monivitamiinilisät on oltava käytössä. Mutta nyt kun kaura ollaan palautettu kaura ruokavalioon kalsiumia saadaan myös kaurajuomasta. Muistilappuun hän kirjoitti "reilut rasvalisät".

Paikkana allergiasairaalan lastenosasto oli muuten aivan mahtava! Seinissä oli hauskoja maalauksia, vessoista löytyi pikkupöntöt, molempiin käytäviin pääsi vaunujen kanssa ja niissä oli leikkitilat. Pääkäytävässä oli myös keittiö, jossa sai syödä omia eväitä ja joka oli täynnä askartelu tarvikkeita. Voitteko kuvitella, että pyöreän pöydän ääressä istui sairaalan työntekijä, jonka nimikyltissä luki "Askartelu ohjaaja"!


Me yövyttiin isotätini luona ja hän tuli seuraksemme myös sairaalaan. Hän katsoi Jekkua sen aikaa, kun olin Elpun kanssa lääkärissä. Harmittelin, että hoksasin askarteluhuoneen vasta 10 minuuttia ennen ravitsemusterapeutin aikaa, mutta terapeutti itse kysyi ollaanko samaa porukkaa, että Elpu voisi aivan hyvin jäädä vielä jatkamaan hamahelmi rannekorun tekemistä, jos tädilleni vain sopisi. Takaisin tullessani hän olikin tehnyt ison ja pienen kaulakorun, sekä pari piirrustusta.

Nyt oletettavasti kylmenevät ilman ovat päässeet kiusaamaan kasvojen ihoa, mutta muuten iho on edelleen yllättävän hyvässä- vaikka ailahtelevassa kunnossa. Rasvoista kortisonit ja sen perusvoiteen jonka apteekkari sanoi kirvelevän (carbalan) otin kotiin ja Ceralan Plus perusvoiteen vein päiväkotiin. Päiväkodissa ehkä parasta on, kun hoitajat rasvaavat Elpua ennen unia ja välillä myös käsien pesujen yhteydessä. Nyt jännitetään sitten niitä verikoetuloksia. Varmuuden vuoksi meillä on nyt Zyrtec tipat kotona ja Epipen sekä kotona että päiväkodissa. 

2 kommenttia

Ihana yllätys, kiitos kommentista !