Ensimmäiset omat jouluperinteet

2017 joulu, oli meidän kuudes yhteinen, Elpun kolmas ja Jekun toinen joulu. Aiempina jouluina ei olla valoja enempää laitettu joulua kotiin, koska ei olla vietetty joulua koskaan kotona. Aatot ollaan oltu aina appivanhemmilla ja välipäivinä minun perheen kanssa. Nyt lapset alkavat kuitenkin jo tajuta joulukalentereista ja joulusta enemmän, joten haluttiin alkaa luomaan meidän perheen omia perinteitä.


SUKLAA KALENTERIT
Tai no joulukalenteri ylipäätään. 2016 ostettiin Elpulle Lidlistä Frozen askartelu kalenteri, josta tuli väriliituja, leimasimia, tusseja, pieni vihko, puuvärejä ja teroitin ja kumi. Tänä vuonna oltiin vähän myöhässä kalentereiden kanssa. Toisaalta olisin halunnut tehdä itse, mutta pää löi tyhjää ideoiden kanssa, eikä budjettikaan ollut iso. Erään kerran huomasin Prismassa käydessä Life myymälän pöydän, jossa oli MooFree kalentereita. Meidän äiti on ostanut lapsille Moo Freen jättimäiset pääsiäismunat, joten puoliskoni kävi ostamassa nuo kalenterit, hyvällä alennuksella juuri ennen itsenäisyyspäivää. Jospa sitten tänä vuonna oltaisiin ihan ajoissa kalentereiden kanssa.

JOULUKUUSI & -JOULUVALOT
Jos kalenteireiden kanssa oltiin myöhässä, niin kuusi oli sitten senkin edestä. Ensimmäinen oma joulukuusi ostettiin jo marraskuun puolivälissä ja siihen tähti, kaksi nauhaa, valot ja yksi pieni pallopaketti. Tietenkin koristeltiin se myös samana iltana tuomaan vähän joulutunnelmaa kotiin. Pieni varaslähtö joulukuusen kanssa kai sallitaan viiden kuusettoman joulun jälkeen.

Kuusi on muuten edelleen valoineen olohuoneen nurkassa. Pallot sai kyytiä taaperolta, eikä niitä taida olla kuusessa enää yhtäkään. Valitettavasti lahjaksi saamani koristeet ovat myös saaneet kokea lasten käsittelyn, vaikka ripustin ne aivan latvaan. Muut jouluvalot ripustin ikkunoihin ja terassille sitä mukaa, kun löysin niitä kaapeista ja varastosta ja ne saavat myös edelleen ilahduttaa pimeitä iltoja.


JOULUINEN ELOKUVAILTA
Ensimmäinen jouluelokuva katsottiin itsenäisyyspäivän aattona. Ehdotin Joulupukkia ja noitarumpua ja sainkin koko perheen innostumaan elokuvasta siihen saakka, että laitettiin se Netflixistä pyörimään. Sattuneesta syystä se sitten vaihdettiin hieman modernimmin toteutettuun Arthur Christmakseen. Elokuvaillan McDonaldsin kaistalta haettu herkkuateria ei nyt ehkä ollut se kaikkein juhlavin. Ajateltiin, että tästä tulee myös meidän joulukuun perinne. Ei ehkä siitä mäkkäristä, mutta jouluelokuvaillasta itsenäisyyspäivän aattona.

KIRJEET JOULUPUKILLE
Elpu askarteli ensimmäisen kirjeensä joulupukille. Annoin hänelle sakset ja liimapuikon sekä lelumainokset. Kirjeestä tuli aika Duplo ja Ryhmä Hau painotteinen. Tänä vuonna Jekkukin voisi yrittää tehdä joulupukille kirjeen. Täytyy kehitellä myös joulupurkki, jossa lapset voivat viedä kirjeet ulos tonttujen löydettäväksi. Niin kuin meilläkin oli aikanaan purkki joka vietiin tontuille parvekkeelle.


JOULUOSTOKSET & LAHJOJEN PAKETOINTI
Jouluostoksia tehtiin pari viikkoa ennen joulua ja lahjoja paketoitiin pitkin iltoja. Minun toiveenani oli Elpulle iso peitto ja Jekulle kunnon tyyny, molemmat löytyi tarjouksesta. Tyynyn, peiton ja Elpun ryhmä hau pussilakanoiden lisäksi lapset saivat meiltä yhteensä 7 pakettia sekä pikkujoulujen goodiebagin oppi & ilo Vauhtia ja vipinää pelin. Näihin joululahjoihin pitää vielä sopia jokin määrä ja budjetti, ettei homma karkaa käsistä.

JOULUTORTUT ANNITÄDIN KANSSA
Tämä saattaa olla meidän ensimmäinen jouluperinne. Jekun kummitäti tuli meille leipomaan joulutorttuja jo toisena vuonna peräkkäin, joten tämä on ehdottomasti meidän jouluperinne.


PÄIVÄKODIN JOULUJUHLA
Joulukuussa meillä oli tietenkin ensimmäinen Elpun päiväkodin joulujuhla. Tästä juhlasta ei puuttunut laulua eikä naurua. Ollaan onnekkaita, kun Elpulla on ihana päiväkotiryhmä hoitajineen. Mummi ja pappa sekä Jekun kummitäti tulivat myös katsomaan miten hienosti Elpu soitti rumpua ja uskalsi olla esiintymässä. Hän selvästi nautti kaikesta huomiosta.

ITSETEHDYT PIPARIT
Uskaltauduin tekemään ensimmäistä kertaa piparitaikinan itse, kun joku jakoi allergialasten vertaistukiryhmään maidottoman ja munattoman reseptin. Aaton aattona leivottiin yhdessä koko perheen kera. Nämä olivat myös Elpulle elämänsä ensimmäiset itse leivotut piparit.


JOULUAATTO
Koska Jouluaatto oli sunnuntai, alkoi se kirkolla ja sieltä ajettiin suoraan viemään kynttilät isoäidin isotädin haudalle. Viime vuoden diy hautakoriste oli siivottu pois, etten voinutkaan enää koristella sitä uudelleen, joten tänä vuonna meillä olikin vain kaksi kynttilää. Haudalla kävi niin kova tuuli, ettei kynttilöiden kuvaaminenkaan ilman hanskoja meinannut onnistua. Ollaan käyty tuolla haudalla nyt viitenä jouluna peräkkäin, ja tullaan käymään jatkossakin.

En tiedä koska joulupukki tulee ensimmäisen kerran. Ainakin vielä meidän lapset pelkäävät pukkia aivan liikaa, että kutsuttaisiin hänet jouluvieraaksi. Paikasta riippumatta jouluaaton perinteisiin kuuluu tietenkin jouluruoka ja yhdessä olo jutellen, rentoutuen ja pelaillen sekä lahjojen jako, ja tietenkin lasten riemu.

Olen sanonut, että vietetään joulut täällä appivanhempieni luona niin kauan, kuin kaikki serkut on täältä. Sitten kun serkkuja alkaa tulla minunkin puolelta, täytyy miettiä vietetäänkö joulut vuorovuosin vai mitä keksitään. Toisaalta musta olisi ihana kutsua kaikki mummot ja papat meille kotiin, mutta siihen ei meidän neliöt ja ruokapöytä taida ihan vielä riittää.

Ensi jouluun 💝

2 kommenttia

  1. Meillä lemppari on joulupukki ja noitarumpu ja se on katsottu varmasti jo lähemmäs 50 kertaa 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on ihana! pitää varmaan tehdä oma perinne lasten kanssa kun se oli liian vanhanaikainen perheen miehelle :D

      Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !