1v6kk & nopea neuvolalääkäri

Vauhdikas ja puhelias taaperomme Jekku, täytti eilen puolitoistavuotta. Meillä oli keskiviikkona neuvolalääkäri ja oltiin tapamme mukaan hiemaan kiireellä liikenteessä. Tai siis, ei siinä muuten mitään, unohdin vain laskea aikatauluuni auton etsimisen lumikasasta, mikä siitä oli päivän mittaan tullut. Neuvola-aika oli vasta 1515 mikä oli kyllä meidän rytmiin huono aika. 

Myöhästyttiin sen verran, että mentiin suoraan lääkärille ja käytiin sitten myöhemmin mittaamassa ja juttelemassa terveydenhoitajan kanssa. Lääkäri tarkisti taas sisäelintenpaikat vatsasta painelemalla, kuunteli sydänäänet, hengitysäänet ja katsoi korvat. Yllätyksekseni hän kirjoitti Jekulle antibiootit korvatulehdukseen. En osannut itse edes aavistaa, että syy Jekun viimeaikaiseen kiukkuiluun ja huonoihin öihin voisikin olla jossakin muualla kuin hampaissa.

Poikamme on nyt nimittäin saanut juuri yläkulmahampaat ikenistä läpi, kitistyään niitä varmaan kuukauden päivät jos toisenkin. Ja nyt on selvästi alakulmahampaiden vuoro. Hieman lämpöiseltäkin hän on tuntunut, muttei niin lämpöiseltä, että olisin osannut ajatella hänen olevan kipeä. Hän on ollut aina kiukkuinen, lämpöinen ja tissitakiainen hampaita tehdessään. Ja eikö kulmahampaat ole ne vaikeimmat?


Meillä oli myös heti vuoden vaihteen jälkeen ihottuma & allergia kontrolli lastenpolilla, jolloin lopputulema oli ettei Jekku ole enää lastenpolin asiakas! Ihottumat ovat nyt kaikki helpottaneet. Maitotuotteista ollaan hiljakseen kokeiltu mm. tavan margariinia maidottoman sijaan. Eli ollaan alettu totutelemaan maitotuotteisiin pienten kokeilujen kautta säännöllisen epäsäännöllisesti, kaikessa rauhassa. Kananmuna-allergiaa tarkistellaan uudelleen sitten lähempänä kolmenvuoden ikää. Ja tuolloin 20 päivää ennen neuvolaa, lääkärin tarkastuksessa korvatkin olivat puhtaat.

Täällä siis hoidetaan nyt meidän perheen ensimmäistä korvatulehdusta. Ja mitä siihen imetyksen lopettamiseen 1v kohdalla tulee, se on edelleen vaiheessa. Mutta mitä meidän perheen 1v6kk vauvalle kuuluu?

Edellinen neuvola oli 1v3kk, ja nyt pituutta oli tullut miltei 4cm lisää kolmessa kuukaudessa. Näin 74cm vaatteet ovat tasaiseen tahtiin lempparivaatteita myöden siirtyneet kassiin odottamaan pääsyään seuraavan pienen pojan kaappiin. 80.3cm pitkällä Jekulla on nyt käytössä 80cm ja 86cm vaatteita. Kolmessa kuukaudessa liikkuvaisen pojan painokin oli noussut. Ja pipo mitta on alle 2cm pienempi kuin isosiskollaan.


Päiväunirytmi on nyt tietenkin vähän muuttunut, uuden päiväkotirytmin myötä. Koska myös Jekun aamut alkavat nyt aikaisemmin kuin ennen. Siinä missä Ukko nukkui ennen neljäkin tuntia klo 11-15, nyt hänen unensa ovat alkaneet jo kymmenen jälkeen. Toistaiseksi uskallan väittää, että puolitoistavuotiaamme nukkuu 2-3 tunnin päiväunia. Parasta on, että hän nukkuu rattaissa, jolloin Elpun päiväkodista haku ei periaatteessa haittaa Jekun unien pituutta.

Alkuun uusia tilanteita ujosteleva taapero nauttii huomiosta ja seurasta. Jekku on todella energinen ja vahvatahtoinen. Kaupassa kainalossa kannettava makaroonilapsi tai muskarin lattialla kiukkuava pieni taapero ei ole mikään uusi juttu. Ja vastaavasti täysillä kiukutteleva taaperomme myös riemuitsee todellakin täysillä. Hän on melkoinen hurjapää eikä valitettavasti pelkää mustelmia.

Parhaita juttuja tällähetkellä taitaa olla hyppiminen sohvalta tyynykasaan tai meidän sängyllä pomppiminen. Omia leikkejään hän leikkii pehmoleluilla ja autoilla. Plastonmopo taitaa olla erityisen tärkeä, tai ainakin siitä on kilpailua. Uimisen ja  juoksemisen lisäksi kiipeily on edelleen pop. Valitettavasti korkea ruokapöytämmekään ei ole ollut turvallinen vyöhyke puhelimien säilytykselle pitkään aikaan.


Viimeyönä hän alkoi esitellä uusinta taitoaan: vetoketjun avaamista. Tänä yönä onkin sitten neppari yöpuku. Hän on innoissaan pukemassa kenkiä jalkaansa ja pyytää itse apua takin pukemiseen. Tai paremminkin tiedän vain yhden asian josta hän ei ole ollut alusta saakka innoissaan. Pulkka ja rattikelkka. Mäenlasku oli aivan kamalaa. Viimeviikolla hän istui jo kerran rattikelkan kyydissä koko matkan päiväkodilta kotiin, kun alkuun pelkkä kelkan liikkeelle nytkähdys näytti aiheuttavan lähinnä pakokauhua muistuttavan reaktion ja pois kelkalta hyppäämisen.

Siinä missä 1v3kk neuvolan jälkeen listasin sanoja, nyt voisin jo listata lauseita. Poikahan siis puhuu jo  kahden ja kolmen sanan lauseita. 
"ei saa koskea" "ei saa löydä"  "kato nytten tätä" "tule tänne" "tule jo" "istu alas" "takki päälle" "kengät jalkaan" "takki pois" "auta mua" "ei saa rasvata!" "lapset syömään"

Lähinnä tällaisia käskymuotoisia lauseita. Mistähän lie oppinut. Hän myös laulaa "tuiki tuiki tähtöstä", muskarin "ai ai ai jai jai kiva kun oot täällä" ja meidän takkulaulua, jota laulun kun harjaan Elpun hiuksia. Lisäilin listaan joitakin sanoja jotka nyt muistuu mieleen mitä hän sanoo. Tässä ei sitten todellakaan ole kaikki ja lupaan että Jekun listaukset loppuu tähän. Lista on kuvan alla ja vanhat sanat pienellä UUDET ISOLLA.

Mikä on teidän puolitoistavuotiaiden lempijuttu?


Aijaijajai ALAS ANNA ANTEEKSI AMME Apua AAuki AUTA MUA
Ei ELPU EN
HAISEE Haloo Heippa Hei hei  HYI
ISI ISKÄ ISTU
Kakka KARKKI Kato Kenkä Kiinni KIIPEE Kiitos KIRVELEE KOIRA Koppi Kutiti KUULUU Kuuma Kylmä KYYTIIN KÄRRY 
LINTU LUNTA
Maito MENI Miksi MINUN MITÄ Moi Moi moi Mulle Mun MUMMI MUMMU MUUMI
Nam nam Napa NUKKUMAAN NUKKUU
Oho oioioi 
PALELEE Pallo PEITTO PESEMÄÄN Piirtää Pois Poks Pomppia PUKEMAAN PÖNTTÖ
RIKKI RYHMÄ HAU
SAISINKO sammui SAMPPA Sattui SATTUIKO SAUNA SUIHKU SYLI SYÖMÄÄN
TAKKI TARRA telkkari tippui TUHMA tuo TYYNY tähti tämä tässä tööt (ja painaa nenää) TÄTÄ
VAARI VAIN VAROVASTI VAUVA VESSA vettä VÄSYTTÄÄ
YLETTÄÄ YÖK
Äiti ÄÄNI


ps. hän myös laskee 1-2-3- ja 5-6-7

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !