Kuukausi Eko-pyykkäystä ja vesilasku

No nyt se tuli, nimittäin yli 200€ vesilasku ajalta touko-kesäkuu.

Edellisen vesilaskun jälkeen kylpyläkassamme on 75€. Säästö lasketaan siis edellisen kerrostaloasunnon kiinteään 20€/hlö/kk vesilaskuun, mikä tarkoitti meidän perheessä 120€ kuukaudessa. Nyt kun meillä on vesimittari vedenkulutus näkyy oikeasti myös omassa lompakossa, ympäristöhyötyjen lisäksi. Sen sijaan taas kuukauden ajan eko-ohjelmalla pyykkäminen ei nyt oikein vakuuttanut. 

Palataan toukokuuhun jolloin veden kulutus on ollut 18 kuutiota.

Puoliskoni sai uuden työpaikan, mikä lisäsi vedenkulutusta tottakai, kun työssäkäyvän ihmisen on tarpeellista käydä suihkussa useammin, kuin kerran viikossa. Minä sen sijaan olen käynyt mukamas kerran viikossa saunassa ja pesen hiukset vain silloin. Se on ehkä ollut isoin muutos veden käytössämme vanhaan kotiin verrattuna.

Toki sitten kalenteriin kurkistuksen jälkeen huomaan että sauna lämpeni toukokuussa yhteensä kuusikertaa, eli vähän useammin kuin kerran viikossa. Ja erään sateisen jalkapallopäivän päätteeksi lämminvesivaraaja tyhjeni ensimmäisen kerran. Ja toistaiseksi ainoan kerran.

Pyykkiä pestiin ihan samaan tahtiin kuin aina ennenkin, säännöllisen epäsäännöllisesti, jatkuvasti. En ole enää tänävuonna tehnyt pyykkitrackeriä, mutta nyt minua vähän harmittaa.

Nimittäin touko- ja kesäkuun pyykkejä olisi ollut kiva verrata, koska päätin pestä kesäkuussa kaikki pyykit pesukoneen eko-ohjelmalla. Alkuun meinasin että käytän eko-ohjelmaa vain vaatteisiin, mutta lopulta tuntui, että yövaipasta eroon pyrkiessä lakanapyykkiäkin oli koko ajan joten aloin laittaa nekin eko-ohjelmalla.

Toisaalta taas olen ollut kesäkuussa niin laiska viikkaamaan, että pyykkikoneellisia tuli ehkä vähemmän kuin toukokuussa. Tai ehkä vaatepyykkiä pesin vähemmän, mutta lakanoita ja pyyhkeitä jatkuvasti. 

Halusin nähdä onko eko-ohjelmalla oikeasti niin merkittävää eroa, että se näkyisi sähkö- ja vesilaskuissa. Voisiko sillä oikeasti säästää rahaa. Lopputulokseni on, että ei voi. Tai jos voikin, niin se on niin pieni säästö, että enemmin säästään omia hermojani ja pesen jatkossa vaatteet super nopealla ja tehokkaalla ohjelmalla ja liinavaatteet höyrypesuohjelmalla, kuten tähänkin asti.

Eko-ohjelma kun kestää koko päivän. Ei oikeasti, oikeasti ehkä 3-5h yhteen koneelliseen riittää. Mutta jos ajattelisi pyykkipäivää, niin päivässä ei kovin montaa koneellista ehtisi pyörittää. Kun taas super nopea & tehokas -ohjelma kestää tunnin ja 8 minuuttia. Ja hyörypesu kestää n. 2,5h. Näiden kahden kanssa pystyn kikkailemaan helposti, pyykin keston perusteella muita kotitöitä ja pyykkijärjestystä. Kun taas ekopyykki tuntui lähinnä ikuisuus pyykiltä.

Lisäksi vielä se, että nyt 40 asteisella super ohjelmalla pestyt pyykit haisivat jollekin ihan muulle, kuin pesuaineelleni tai männylle, miltä pyykkietikkani pitäisi haista. Haju ei varsinaisesti ole likainen tai ummehtunut, mutta häiritsevän väärän hajuinen silti. Ehdin pestä heinäkuun puolella ehkä viisi koneellista pyykkiä, kun kone pyysi puhdistusohjelman pyöräyttämistä. Se piippailee olevansa valmis nyt tätä kirjoittaessani, joten toivotaan ettei seuraavat pyykit enää haise väärälle. 

Hajukin huutaa, etten todellakaan jatka tätä testiä enää toista kuukautta. (Pesukoneen puhdistusohjelman jälkeen pyykit ovat tuoksuneet siltä miltä pitääkin.)

Kesäkuun veden kulutus oli 19 kuutiota, eli eniten tähän mennessä. Siihen vaikuttaa myös se, että isosiskoni oli meillä kylässä kahteen otteeseen joten veden käyttäjiä oli kesäkuussa hetkellisesti enemmän. Lisäksi uimarantapäivien jälkeen ja paljainjaloin kulkemisen takia olen käyttänyt myös lapsia useammin pesulla. Saunaa lämmitettiin neljänä päivänä. 

Kesäkuun sähkölaskusta ajattelin, että onpas se iso, mutta se oli peräti euron pienempi kuin toukokuun lasku. Sähkölaskuihin en kuitenkaan jaksa paneutua samalla tavalla, koska se me tiedettiin tänne muuttaessamme että sähköstä ei ole tulossa säästöjä, toisin kuin vedestä. 

Touko-kesäkuun vesilasku oli vähän vajaat 208 euroa, se on tähän astisista vesilaskuistamme suurin, mutta säästöä tuli silti 32€! Nyt kylpyläkassa on 107€.

Seuraavaa laskua odotellessa, katsotaan kuinka paljon loppukesän reissut ja kouluarjen alku vaikuttaa heinä- ja elokuun vesilaskuun. 

Veden kulutus vuodenalusta: Helmikuu 17 kuutiota Maalikuu 17 kuutiota Huhtikuu 15 kuutiota Toukokuu 18 kuutiota Kesäkuu 19 kuutiota

Toukokuu 2023


Toukokuu tuntui olevan jo osa kesää ainakin lämmenneiden säiden puolesta. Jalkapallo, päiväkoti, koulu ja eskari rytmittivät vielä arkea ja iltojen venyessä valoisuuttaan myös iltapala aika alkoi pikkuisen lipsua seitsemästä kohti kahdeksaa. 


Vappuna tehtiin kevään ensimmäinen pyöräretki, käytiin joella saaressa syömässä jäätelöt. Kesän rullaluistelukausi tuli avattua, mutta luistimet on kyllä edelleen huoltamatta. Toisaalta ei niille niin paljoa tullut kilometrejä viime kesänä, että ehkä se nyt ei tällä kertaa haitannut. 



Vietiin lapset ensikertaa laavulle, syötiin makkarat iltapalaksi ja tultiin kotiin. Niin pieni ja silti aivan valtava juttu. Näitä olisi kiva tehdä useamminkin. 


Neljävuotiaan neuvola oli huhtikuussa, mutta neuvolalääkäri oli erikseen ja sen jälkeen jäätiin vielä hetkeksi Ässän ja Kirpun kanssa leikkihuoneeseen tutkimaan leluja.




Äitienpäiväkin oli täydellinen. Vietettiin jo etukäteen lauantaina äitienpäivää mummin ja papsun luona, jotta kaikki äidit saisivat viettää omanlaistamme äitienpäivää. Perjantaina äitienpäivälahjaa hakiessamme mietittiin puoliskoni kanssa, että mitä me sitten sunnuntaina oikeastaan tehtäisiin, koska mun äitienpäivähaaveeseen kuuluu isommalla perheellä vietetty aika. Mun äiti, mummo ja isoäiti asuvat kauempana, joten luonnollisesti mummin ja papsun luona vietetty äitienpäivä olisi ollut mun toive ja talviturkkien heitto. Ajattelin että voitaisiin tehdä talviturkkien heitosta äitienpäivän perinne.

Yks kaks Nuppu sai kutsun jäädä yökylään serkkujen kanssa, Jekkukin halusi jäädä ja hetken päästä kutsu koskikin koko perhettä. Sitten tajuttiin, että sunnuntaina on äitienpäivä, että kotiin vaan kaikki, mutta todettiin, että oikeasti halusinkin viettää äitienpäivää siellä, eikä meillä ollut kotona suunniteltu mitään. Lasten äitienpäivä lahjat avasin sitten sunnuntai-iltana kotiuduttuamme. Ja se talviturkkikin jäi mummin ja papsyn uima-altaaseen jossa vesi oli silloin muistaakseni 17 astetta lämmintä.


Ruohonleikkurin saloihin tutustuttiin ja meistä on tullut aika hyvät kaverit. Kuulokkeet päässä ruohonleikkuu on oikeasti aika rentouttava aivot narikkaan projekti. Tänään katselin pihamaatamme taas sillä silmällä, että huomenna voisi olla pyykki- ja nurmikonleikkuupäivä. Omenapuu kukki toukokuussa, mutta en ole tullut ihmetelleeksi näkyisikö siellä jo omenan alkuja.