Me & Myself messut Porvoossa


Aurinkoinen sunnuntai-aamu. Herätyskello herättää. Tai siis se soi, mutten millään jaksa nousta. Torkutan kerran ja se on liikaa. Suihkun kautta vaatteet esiin itselle ja lapsille. Hirveellä kiireellä yritän ehtiä kymmeneksi kirkkoon. Lopulta luovutan. Kaikki kiukuttelee ja kaikilla on nälkä. Paitsi Jekku. hän ehti jo nukahtaa lähtövalmiina turvakaukaloon. Muutan suunnitelmaa ja lähdetäänkin aamupalan jälkeen ajamaan suoraan kohti Porvoon Taidetehdasta.

Ensimmäinen pysähdys on ABC. Pakko ostaa vähän evästä. Unohdin oman aamupalaleipäni pyödälle. Apsiparkissa on super liukumäki ja Elpu saa purkaa vähän energioita jo siinä. Jaksaa sitten istua kyydissä vielä tunnin matkan. Ja äkkiä se tunti meneekin. Porvooseen päästessä soitan Janinalle. Navigaattori ei nyt ihan mennyt Taidetehtaalle saakka, mutta osasin itse ajaa sillan yli ja saan hyvät ohjeet parkkipaikan löytämiseen.


Mennään lasiovista sisään aulaan ja meille avataan sivuovi, että päästään rattaiden kanssa messualueelle. Esitellään itsemme ja jutellaan messujen järjestäjän kanssa. Samaan aikaan taaperoni ehtii kadota. Nostan katseeni ja hän juoksee takaisin, heittää kengät rattaisiin ja juoksee takaisin sinne mistä tulikin. Neiti on löytänyt ensimmäisenä Liikuta lasta Ry:n airtrackin, eli ilmalla täetetyn hyppypermannon, näin käytännöllisesti suomennettuna. Siellä olikin jo leikkimässä Tarun lapset, joiden kanssa Elpu ja Jekku käyvät heti leikkimään

Airtrackin vieressä on Yhteenkasvettu blogin tuttu Emmi oman Nosh-rekin kanssa. Olisin halunnut jutella Emmin kanssa enemmänkin, mutta eiköhän me ehditä tulla tutummiksi kun hän tulee meille 7.5. pitämään Nosh esittelyn.


Mary Kayn kauneuskonsultit ovat kertomassa omista tuotteistaa, heidän kanssaan jutellessa löydettiin yhteinen tuttu. Mary Kayn tuotteita mulla löytyy peilikaapista pari. Oriflamen logon tunnistan myös, heidän tuotteitaan olen ostanut ystävältä joskus viisi vuotta sitten. Batucadan soijapapuöljystä valmistetut korut ja sandaalit kiinnittävät huomioni iloisilla muodoillaan ja väreillään.

Valoisassa aulassa on iloisen puheensorinan ja auringon täyttämä kevyen ilmava tunnelma, jota säestää airtrackillä seikkailevat lapset. Messuhallin puolella taas on hämärämpää. Siellä soi taustamusiikki ja lavalla nähdään D-Diamondsien tanssiesityksiä, pätkä kesäteatterin näytelmästä, sekä muutamien näytteilleasettajien infoja ja mallinäytöksiä.


Janinan ollessa Elpun ja Veeran kanssa leikkimässä, käyn kiertämässä messuhallin läpi. Pysähdyn ihailemaan käsintehtyjä kauniita lasten mekkoja, Petri's Chocolate Roomin käsintehtyjä suklaakonvehteja ja pysähdyin juttelemaan Forever Living Productsin jälleenmyyjien kanssa. Pomppupatjalla vaihdetaan vahtivuoroa ja Janina pääsee tutkimuskierrokselle.

Tanssiesityksen jälkeen jäädään vielä kaikki kiertelemään hallin puolelle. Elpu oli innokkaana kurkistelemassa myös pöytien alle ja taakse. Hän sain Lauralta kauniin maalauksesta teetetyn kortin ja Floramoren floristit antoivat hänelle oman ruusun sillä aikaa, kun minä tein kehon rasvamittauksen Kielo-Marian pisteellä (en nyt saa päähäni mittauksen virallista nimeä).


Myös Elpu ihaili Petrin suklaapalleroita ja kun selvisi, että mukana oli kolme maidotonta vaihtoehtoa, mun oli pakko ostaa hänelle pari. Makuina oli vadelma ja verigreppi, otettiin molempia kaksi, mutta minä sain vain yhden puraisun suklaiden kadotessa pieneen suuhun. Kolmas messuilla ollut maidoton vaihtoehto oli chili.

Päiväunien painaessa päälle poituttiin paikalta sievän Goodiebagin kanssa josta paljastui mukavia ylläreitä. Erityisesti Hyvinvointikeskus Louisé:n ja Floramoren yllärit ilahduttivat. Me saatiin myös pieni paketti Laura Lindgrenin kortteja, joista muutaman haluaisin kehystää, ensin pitää vain löytää kehykset. Matkalla parkkipaikalle piti vielä käydä Cubuksella pyytämässä Taidetehtaan oranssi ilmapallo Elpulle.


Meitä kaksplussalaisia oli messuilla mukana muutamia, Nean - In the Little CottageMerin - Äidin sanoin ja Janinan - JaninaCharlotta postauksista kannattaa käydä ihailemassa ainakin kuvia yritysten pisteistä. Kotiin tullessa napattiin puoliskoni kyytiin ja ajettiin suoraan Mummin ja Papan luokse. Floramoren sievän kimpun annoin anopilleni, hän on huomattavasti minua parempi pitämään kukat elossa.

Remonttisuunnitelmia

Ensin ajattelin muuttavani kotiesittelyn järjestystä ja kiirehtiväni olohuoneen ja ruokailutilan esittelyä skipaten lastenhuoneen. Tässä luonnoksia lukiessa kuitenkin totesin, että taitaa olla järkevintä vain kirjoittaa pieni hehkutuspostaus. Eli remonttisuunnitelmia ja kohta niitä jo toteutetaan! Ainakin puoliskoni on erittäin nopean aikataulun kannalla.

Heti kun nähtiin tämä asunto ensimmäistä kertaa tiedettiin, että ruskeat seinät ei ole meidän juttu. Ollaan annettu niiden olla sen enempää ajattelematta asiaa. Kuitenkin vähän väliä nämä kaksi seinää tuntuvat aivan väärän värisiltä. "Ruokasalin" seinä alkoi näyttää jo ihan kivalta, kun ripustin siihen valkoisen valokuvakehyksen. Alettiin suunnitella siitä valokuvaseinää.

Tänään päätettiin kokeilla olohuoneeseen jotain muuta järjestystä. Meillä on aika valtava sohva, jonka paikka vähän niinkuin on siinä mihin se mahtuu ja piste.  Käännettiin sohva ja siirrettiin tv tasoineen. Tapettiseinä jäi esiin ja mietittiin sijoitetaanko siihen piano vai tietokone. 

Tässä mallaillessa mietittiin myös näitä ruskeita seiniä ja hain kaapinperältä tapettirullan. Se on tuota hopeanharmaata vessan tapettia. Levittelin tapettia seinää vasten ja puoliskoni käski soittaa vuokraisännälle.

Nyt tarvitaan jotain kevyempää, vaaleampaa ja raikkaampaa väriä.

Tätä olohuoneen seinää ei tällaisena ole, sitten kun pääsen kotiesittelyssä eteenpäin. Mutta remonttihommista tietysti pitää laittaa vielä kunnon ennen ja jälkeen kuvat. Tapettien selailu ja värikarttojen ihmettely alkakoon! Tää on niin siistiä!

pst. Kaikki tapetointi vinkit tervetulleita :)

79neliötä - part 3


Pienen tauon jälkeen, on aika jatkaa kotikierrosta! Joulukuussa pääsitte eteiseen ja tammikuussa kurkattiin meidän unihuoneeseen. Makkarin jälkeen palataan takaisin eteiskäytävään, johon ostettiin matto joulun alla. Tarkalleen ottaen matto ostettiin heti eteisen esittelyä seuranneena päivänä, kun kuvat paljastivat kuinka orvolta tuo tila näytti ilman mattoa. Uutta mattoa pitkin pääseekin sitten makkarista seuraavaan tilaan, eli vessaan. 

Harvemmin asuntoesittelyssä vessa herättää tunteita, mutta tämä oli mulle sellainen "oho vau!". Vessa on pieni ja periaatteessa se mahtuukin yhteen kuvaan. Sekä altaa että pöntön päältä löytyy kaapit ja altaan allastason alapuoli toki myös on kaappeja täynnä - säilytystilaa siis melkeinpä liikaa. Vessanpöntön puolella on sopivasti koukut käsipyyhkeelle, föönille ja suoristajalle kuin myös neljän koukun naulakko, kaikkien henkilökohtaisille pyyhkeille.

Lavuaarin puolella taas hylly ja vihreä yläkaappi ovat puoliskoni tavaroille ja lääkekaappi nyt vain sattuu olemaan vessassa, kun sen oma paikka jossain esillä on vielä aivan hukassa. Eipä siellä kyllä pahemmin lääkkeitä tai laastareitakaan ole. Vessan tapetti on ihana, olisipa sitä myös olohuoneessa, tykkään enemmän harmaasta kuin ruskeasta. Tekisi mieleni viedä potta kylpyhuoneeseen viemästä tilaa, mutta pikkuhiljaa ollaan alettu kokeilemaan potalla istumista vauvan kanssa joten se on nyt vessassa.


Mutta tämän enempää ei vessasta taida irti saada, joten palataan käytävään ja siirrytään seuraavan oven verran eteenpäin.


Tykkäsin meidän edellisestä kylppäristä, siellä oli kuivauskaappi ja pyykkäys hoitui nätisti omassa nurkassa kun taas vessarauhallekin oli tilaa ja suihku ja sauna omassa nurkassaan. Samalla tavalla tämäkin kylppäri on mielestäni fiksusti suunniteltu kodinhoitohuone ja kylppäri yhdistäen.

Kaappeihin ja laatikoihin saa piilotettua niin likapyykit kuin pesuaineet, puhtaat pyyhkeet sekä rasvat ja vaipat. Taso on ollut erittäin pätevä hoitopöytä. Edelleen se toimii rasvausalustana saunan jälkeen, mutta tulevaisuudessa siitä tulee varmaan viikkaus paikka tai paikka viikkaamista odottavien vaatteiden kasalle. Tilanpuutteen takia hankittu suorakaiteen mallinen pyykkikone jatkaa kaapiston linjaa sulavasti. Ja vaipparoskis on tietysti myös siellä missä puhtaat vaipatkin. Jos potta ei ole vessassa, se pyörii jossakin tuolla vaipparoskiksn ja suihkun välissä.

Pihalla on iso kuivausteline, joten kesällä pyykkämineen sujuu kuin unelma ja vaatteet saa viikattua terassin pyödän ääressä. Talvella on ollut vähän ongelmia kuivauksen kanssa, mutta sekin johtuu meidän kokoon teipatusta kuivaustelineestä, joka on aina tiellä. Sitä ei siis saa litistettyä ollenkaan kun se on vähän rikki :D. Puoliskoni mielestä sen paikka on kylpyhuoneessa, itse taas kuivatan pyykit nyt mieluiten lastenhuoneessa.

Rakas päiväkirja - 13.3.2017

Täydellinen talven viimeinen - ja kevään ensimmäinen päivä.

Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Oikeasti tänään olisi kerhopäivä, mutta me nukuttiin pommiin. Eipä se ketään yllätä. Syödään aamupala kaikessa rauhassa. Naapuri on tiputtanut lumet autotallin katolta ja hakkaa sulavaa jäätä asvaltilta. Kyllä se kevät sieltä tulee. Lupaan taaperolle, että mennään pyöräilemään heti kun piha on puhdas. Nyt pakkaan autoon lapset, luistimet ja rattaat.

Jäähallin takana urheilukenttä on valtava vesilätäkkö jäisellä pohjalla. Kylmällä alueella pääsee vielä hyvin luistelemaan, vauvan torkkuessa rattaissa. Kauempaa kuuluu lähestyvän lapsijoukon iloinen pälpätys. Lapsilla alkaa liikuntatunti luistellen. Kysyn opettajalta ollaanko me tiellä ja hän vastaa ettei ollenkaan, pitäähän se pienenkin päästä harjoittelemaan! Hän jopa kehoittaa muutamia oppilaita ottamaan mallia 2v8kk ikäisestä tytöstämme.


Tuntuu hyvältä saada näin epäsuoraa palautetta omasta äitiydestä. Olen kai jotain tehnyt oikein, kun ylipäätään ollaan täällä jäällä luistimet jalassa ja tyttö pääsee itse eteenpäin. Vauva herää lasten ääniin ja katselee rattaissa tyytyväisenä istuen. Tunnin luistelun jälkeen pakkaan lapset ja tavarat takaisin autoon. Parkkipaikalta pois kääntyessä huomaan takapenkkiläisten nukahtaneen.

Aurinko ja ulkoilu antaa virtaa autotallin ja varaston kevätsiivoukseen. Vauva ei nukukaan kovin pitkään joten hän saa tulla pihalle seuraamaan touhujani. Taaperon herätessä jätetään järjestelyt siihen mihin päästiin ja siirrytään sisälle. On ruoka aika ja tehdään pitkästä aikaa jälkiruokakin. Taapero saa auttaa ja on siitä aivan innoissaan. 


Ruoan jälkeen mennään pihalle jatkamaan tavaroiden järjestelyä. Taaperon ilme on mittaamaton, kun koko talven piilossa olleet kolmipyörä ja polkupyörä ovat nyt esillä. Ei se piha nyt ihan sula vielä ole, mutta tiedän pyöräteiden olevan. Joten lähdetään sittenkin kevään ensimmäiselle pyöräilylle. Vauvalle lampaantalja pyöränistuimeen ja peitto päälle ja taapero saa aloittaa fillarikauden potkupyörällä.

Matka ei ole pitkä, mutta siihen mahtuu monta pysähdystä. Vanhaa koiraa taluttava mies auttaa taaperon pystyyn, kun taapero unohtui katsomaan koiraa eteensä katsomisen sijaan. Itse saan polkea pienimmällä vaihteellakin todella hitaasti. Mutta eihän meillä ole mikään kiire. Vauva nauttii ensimmäisestä pyöräkyydistään alkuun nauraen, sitten nukkuen.


Ihmettelen miten taapero jaksaakin koko kierroksen! Mielestäni hurjat alamäet eivät näytä taaperoa pahemmin edes pelottavan. Ei edes se, joka laskee suoraan suojatielle. Minua kyllä hieman hirvittää. Varsinkin kun näen auton tulevan samaan aikaan kun taapero saavuttaa alamäen yläpään. Auto on kyllä jo pysähtynyt suojatien eteen, mutta katson silti turvallisemmaksi taklata taaperon ennen suojatietä ja jatkaa siitä yli rauhallisesti.

Aurinko ehtii laskea ja ilma viiletä, minulla on taas väärät vaatteet säähän ja liikkumisen määrään nähden. Päästään kuitenkin kaikki kotiin hyvän tuulisina. Iltapalaksi uunituore omena-kaurapaistos oatlyn vanilja kastikkeen kanssa kruunaavat täydellisin päivän. Talven  viimeiset luistelut ja kevään ensimmäiset pyöräilyt.

Lasten kanssa saunassa

Muistatko rauhalliset saunaillat? Polttavan kuumat löylyt nipistelevät iholla ja vetää naaman irveen. Heität juuri niin kovat löylyt kuin haluat. Saunot tasan niin kauan kuin haluat. Tai vähintään niin täydellä sydämellä mitä taloyhtiön saunavuoro nyt antaa ajallisesti saunoa. Joka tapauksessa lienee itsestään selvää, että lasten tullessa perheeseen, voit unohtaa 100 asteisen saunan ja päätä huumaavat löylyt. 

Ensimmäisen lapsen kanssa saunominen on vielä helppoa ja yksinkertaista. Saat itsesikin yleensä pestyä ilman sen kummempia kommervenkkejä. Kun lapsia on kaksi, on myös kaksi erilaista kylvetettävää, omine erilaisine tarpeineen. Tarkennan vielä, että meillä saunoo siis vauva, taapero ja äiti. Mutta näillä ohjeilla pärjäät myös useamman lapsen kanssa. Kerron kyllä mihin työvaiheeseen heidät itse sovittaisin.

ALKUVALMISTELUT

VAIHE 1
Aloitetaan saunan lämmityksellä - naks. Jos kiukaassanne on mahdollista, säädät saunan lämpiämään maksimissaan 50-65 asteeseen. Tai vaihtoehtoisesti toteat löylymittarista saunan olevan valmis niillä paikkeilla. Lämpenemistä odotellessa otetaan esiin perheen käytössä olevat kylpylelut, kylpyamme, pesuaineet ja ihon hoitotuotteet. Myös pyyhkeet on hyvä ottaa esille tässä vaiheessa. Itse kuljetan lasten yöpuvut usein kylpyhuoneeseen pyyhkeiden viereen.

VAIHE 2
Riisutaan lapset ja he pääsevät osallistumaan kylpyammeen täyttöön. Tässä välissä kannattaa ehkä heittää myös omat vaatteet pois. Luultavasti saunakin ehtii lämmetä tähän mennessä. Täytä löylykulho ja asettele pefletit. Täytä myös juomapullo kylmällä vedellä.



SAUNOMINEN

Jokainen saunomisvaihe sisältää oman löylykulhollisen vettä omiin tarkoituksiinsa. Löylyvesi on syytä olla jotain kädenlämpöisen ja hieman viileämmän väliltä, niin ettei se ainakaan polta ketään ihoon osuessaan. Mieluummin viilentämiseen sopivaa.

VAIHE 1: VAUVA

Kastele vauva kauttaaltaan ja myös omat hiuksesi. Saunokaa. Voit yrittää jättää taaperon kylpyyn vauvan saunomisen ajaksi, mutta meillä taapero haluaa myös saunaan heti. Vauvan löylykulhollisesta vedet jaetaan siis kolmeen osaan: löylyihin, vauvan viilennykseen sekä taaperon leikkeihin ja viilennykseen. Taaperon viilennyksen vähentämiseksi kannattaa hänellekin tarjota juomista.

Jos vauva haluaa, imetä hänet saunassa. Ja saunokaa niin kauan, kuin vauva suinkin viihtyy. Kun vauva ilmoittaa saunoneensa kylliksi, siirry suihkuun. Huuhtele ja pese vauva huolella, kellonajasta ja vauvan vireystilasta riippuen voitte vielä leikkiä kylpyammeessa ennen loppuhuuhtelua ja pyyhkeeseen kietoutumista. Kuivaamista seuraa rasvaaminen, kynsien pituuden tarkistus ja mahdollisesti leikkaus sekä yöpuvun pukumenin.

Palasiko vauva tissille? Meillä yleensä palaa ja nukahtaa siihen. Tässä vaiheessa kannattaa ehkä kietaista itselleenkin pyyhe päälle, että saa vietyä rinnalle nukahtaneen vauvan sänkyynsä kastelematta kaikkia lattioita. Taapero saa vallata kylpyammeen itselleen sillä aikaa, kun vauva puetaan ja viedään nukkumaan.

Jos lapsia olisi ikäryhmistä vauva, taapero ja leikkiäinen saisiva kaksi isompaa jatkaa kylpyleikkejään tämän ajan.

VAIHE 2: TAAPERO (& kumppanit)

Seuraavaksi on taaperon vuoro. Täytä tyhjä löylykulho ja vesipullo uudelleen. Tällä kertaa löylyvesi jakautuu kahteen: löylyihin ja läträämiseen. Jälleen saunotaan niin kauan, kuin löylykulhossa on vettä. Paitsi jos taapero vaatimalla vaatii saada lisää löylyä. Läträämiseen riittää yksi kulhollinen. Ja ei muuta kuin pesulle.

Tässä vaiheessa pestään taaperon hiukset, jos ne sitä sillä hetkellä vaativat. Mulla on myös tapana tehdä ihottumaiselle taaperolle kokovartalokuorinta tässä vaiheessa sokerilla ja kahvinpuruilla tai luonnonkosmetiikkakuorinnalla. Mikäli saunomassa on myös leikki-ikäisiä tai pieniä koululaisia, jotka haluavat äidin apua hiustenpesussa ym., pesisin heidätkin tässä samassa vaiheessa. Kaada kylpyamme tyhjäksi yhdessä taaperon (ja muiden halukkaiden) kanssa, paitsi jos isompia lapsia on edelleen kylvyssä ja pesulla.

Pesun jälkeen seurataan samaa kaavaa kuin vauvan kanssa. Pyyhe, rasvaus, kynnet ja yöpuku. Ja jos lapsia on taas useampia menisin joko ikäjärjestyksessä pienimmästä isoimpaan tai kärsivälliyyden ja väsymystason arvioiden. Toki jo omatoimisesti rasvaavat ja pukevat saisivat mennä itsekseen A) iltapalalle B) lukemaan tai katsomaan hetkeksi piirrettyjä, jos iltapala on syöty ennen saunomista.

Mikäli lapsia olisi ikäryhmistä vauva, taapero, leikki-ikäinen ja koululainen jakaisin lapset kahteen ryhmään ja ensimmäisessä pesussa vauvat ja taaperot ja toisessa pesussa leikki-ikäiset ja koululaiset.



VAIHE 3: ÄITI

Ja vihdoin on äidin oma vuoro! Kuuluuko omiin rutiineihisi kenties ihon kuorintaa, säärien sheivaamista tai kasvo- ja hiusnaamiot? Jokatapauksessa nyt on äidin oman hemmotteluhetken vuoro. Levitä vartalokuorinta iholle ja havahdu parkaisuun. Kuuntele tarkkaan ja mieti toimintasuunnitelma:
  • A) Huuto vaati siirtymään itkevän vauvan luokse samantien, juokse pyyhe päällä makkariin imettämään vauvaa. Samalla karistelet sokerikuorinnan iholtasi pitkin asuntoa.
  • B) Käskytä taapero katsomaan onko vauva hereillä vai huutako unissaan ja käske jäädä pitämään vauvalle seuraa, jotta saisit itsesi edes huuhdeltua ennen pyyhkeen kanssa makkariin juoksemista.

Imetyksen jälkeen palaa suihkuun ja jatka siitä mihin jäit, tai aloita alusta. Täytä itsellesi löylykulho sekä juomapullo ja siirry saunaan nauttimaan kovista löylyistä ilman lapsia. Toivo, että saat saunottua ja pestyä itsesi ilman, että vauva vaatii uudelleen tissiä. Jos sinulla käy hyvä tuuri onnistutkin. Huonolla tuurilla voit joutua juoksemaan imettämään vielä kasvonaamion kanssa, mikä olisi huomattavasti mukavampaa, kuin sampoopäässä tai kovista löylyistä ilman huuhtelua juosseena. Todella huonolla tuurilla teet nämä kaikki, useampaan kertaan.

Jos vauva ei edeelläänkään rauhoitu, palaa miettimään toimintasuunnitelmaa tai voit aina siirtää hänet kylpyhuoneeseen nukkumaan sitterissä. (0-3kk vauvalle kannattaa oottaa se sitteri kylppäriin jo sinne mennessä.)Vältyt ainakin pesuaineden levittämiseltä ympäri kämppää ja joka paikan kastelulta. Löylyteltyäsi kylliksi, napsauta sauna pois päältä ja jätä ovi auki. Näin saat nauttia jälkilämmöistä koko pesun ajan sekä siivotessasi kylpylelut, pesuaineet, liukuesteet ja muut mahdolliset kylpyvarusteet sekä lasten pyyhkeet kuivumaan paikoilleen.

Ja vihdoin saatuasi itsesi puhtaaksi, sinulla saattaa olla litimärän pyyhkeen sijaan vain hieman kostea pyyhe johon kuivata.

Muista, että saunan sammuttaminen ja kylpemisen lopettaminen edelleen hiukset pesemättä on vain äärimmäisten hätätilanteiden ratkaisu! Kaottista tai ei, sinäkin olet ansainnut oman pienen hemmotteluhetkesi arjen keskellä. Jos se on sinun pieni henkireikäsi, naapurit kyllä voivat kärsiä sen kerran, kun keskeytyksineen oma saunomisesi venähtääkin taloyhtiön hiljaisuuden puolelle.

Nauttikaa kuumista lölyistä toverit! :)

Kevään kivoin viikonloppu 2017

Eräässä facebookryhmässä joku kysyi jo kauan sitten kannattaako Lapsimessuille lähteä. Itsekin vastasin tuohon aloitukseen heti että ehdottomasti! Me ollaan nyt käyty kaksi kertaa, 2014 kun odotettiin Elpua ja 2016 kun Elpu oli reipas pikku taapero ja mukana oli myös mummu.

Ensimmäisellä kerralla me kierreltiin ja tutkittiin mitä kaikkea lapsiperheille oli tarjolla. Puoliskoni pääsi testaamaan myös Tulan kantoreppua. Tuolloin päivä päätettiin korkeasaareen. Toisella kerralla taas etsittiin kaikki pisteet, joista löytyi tekemistä pienille. Ja niitähän riitti: värityskuvia, pallomeri, erilaisia voimisteluratoja, hiekkalaatikot ja pomppuaasirata nyt tulevat ensimmäisenä mieleen.

Muuta aktiviteettia päivään ei sitten tarvitukaan. Mummu osti Elpulle talutusrepun ja se pääsi heti käyttöön. Silloin 1v9kk taaperolle löytyi niin paljon kaikkea ihmeteltävää, etten tiedä millä hänet olisi saanut vaunuissa pysymään.

Tänä vuonna messuilta löytyy bObles & Lego Duplo seikkailualue, josta uskon jo nyt tulevan meidän perheelle hittipaikka. Ja koska me ollaan tulossa messuille lauantaina, nappasin muutaman tärpin lauantainohjelmasta, jotka olettaisin kiinnostavan Elpua ja Jekkua. Ainakin nuo saippuakuplat neiti tahtoo varmasti nähdä. Lettipiste kiinnostaa minua erityisesti nyt, kun ranskanletti Elpun hiuksiin alkaa sujua.

Lapsimessujen ohjelmakattaus: *KLIK*


Arvon yhdelle blogini lukijalle kaksi lippua Lapsimessuille! Osallistumisaika alkaa nyt ja päättyy keskiviikkona kello 1700. Lähetän liput voittajalle sähköposiin. Ja ohjeet seuraa tässä:

Kirjoita kommenttiin toimiva sähköpostiosoite = yksi arpa
essi.esimerkki@testimail.com
Jos seuraat Instagramissa kirjoita kommenttiin toimiva sähköpostiosoite + 2 = kaksi arpaa
essi.esimerkki@testimail.com + 2
Jos tykkäät blogin Facebooksivusta ja seuraat instagramissa kirjoita toimiva sähköpostiosoite + 3 = kolme arpaa
essi.esimerkki@testimail.com + 3

Onnea arvontaan! :)

Kahdeksankuinen

Vauva alkaa pikkuhiljaa muistuttaa paljon enemmän pientä taaperoa kuin vauvaa. Pariviikkoa sitten Jekku täytti kahdeksan kuukautta. Sitä edeltävänä sunnuntaina huomasin yläikenissä ensimmäisen valkoisen pienin piikin. Kahdeksankuinen on nyt siis kolmihampainen! Luultavasti, ainakin lisääntyneen kuolan perusteella, hampaita on tulossa lähiaikoina lisää.

Motorinenkehitys on viimeisen kuukauden aikana jälleen ottanut huimia harppauksia kohti kävelevää taaperoa. Sohva, tvtaso, sängynlaidat, keittiön tuolit jopa seinät ja ovetkin kelpaavat oikein hyvin kävelytueksi. Välillä mennään yhdellä kädellä tukea pitäen. Pysyypä hän myös ilman tukea pystyssä koko ajan pidempiä aikoja, kun hänet laittaa seisomaan ja irrottaa otteen hitaasti. Pari kertaa hän on selvästi lähtenyt ottamaan askeleen eteepäin, mutta laskeutunut konttaamaan heti sen jälkeen.

Koska pystyasennossa eteneminen on selvästi pojalle mieleen, päätettiin hankkia hänelle kävelykärry. Elpun vauva-aikana meillä oli kävelytuoli. Annettiin se eteenpäin, kun Elpu oli vuoden vanha. Brion taaperokärry löydettiin tori.fistä ja se on nyt pyörinyt Elpun leikeissä viikon verran. Kyllä vain, Jekku sai lahjan 8kk syntymäpäivänään, mutta isosisko on ominut sen itselleen, nukenrattaista huolimatta.


Kontaten vilistetään huoneesta toiseen jo sellaisella vauhdilla, että välillä pitää tarkastaa missä pieni poika oikein kiljuu ja kolistelee iloisena. Keittiön laatikot aukee nyt myös vauvan ansiosta. Kaikkea tutkitaan, maistetaan ja paukutetaan. Kaikkialla on niin paljon uutta ihmeteltävää, että Jekku viihtyy itsekseen oikein mielellään.

Elpu on viime kertoina jäänyt mieluummin askartelemaan kerhossa. Pieni tutkimusmatkailija ei ole ollut moksiskaan, että äiti on jäänyt auttamaan isosiskoa saksien ja liiman kanssa. Jekku menee omia teitään, sinne missä on leluja ja muitakin samankokoisia leikkijöitä. Hän osaa myös hakeutua seuraan, kun Elpun ja kavereiden leikit kiinnostavat.

8kk neuvolalääkärissä juteltiin lähinnä kasvusta ja ihottumista. Kerhossa ja äitiryhmässä sain suosituksia parista rasvasta, joten saatiin reseptillä testiin Dermalog Skin Cure (harmaa tuubi) ja CeraDerm rasvat. Pituutta mitattiin lisää vain puoli senttiä ja painoakin pari sataa grammaa. Muuten kaikki oli kunnossa.


Lääkäri sanoi kysyvänsä lastenpolilta mielipidettä kasvusta ja samana päivänä jo saatiin aika samalle viikolle. Polilla taas mitattiin ja punnittiin. Pituutta tuli nyt 7mm enemmän kuin nevolassa. Ihottumat olivat hyvässä kunnossa. Tehtiin myös syöttöpunnitus, mutta Jekku viihtyi tissillä ehkä viisi minuuttia. 65g painon nousu ei siis ollut mitenkään imarteleva.

Saatiin mukaan kaksi purkkia maitoallergisen korvikejauhetta varmuudenvuoksi. Tarkoitus saada soseita ruokavalioon lisää ja puuroja rasvalisällä. Mehän ei olla vielä annettu juuri lainkaan viljoja tai perunaa. Muutama kerran ollaan annettu makaroniruokaa ja enemmän sormiruokaa kuin soseita. Näin ollaan pyritty pitämään poskien iho ehjänä aika onnistuneesti, vähillä hydrokortisoneilla. Mutta kasvun turvaamiseksi, katsotaan nyt mitä iho tykkää perunasta ja viljoista. Maidoton ja munaton imetysdiettini jatkuu.

9kk synttärit ja neuvola ovatkin jo parin viikon päästä, saas nähdä käveleekö tuo Jekku-ukko jo siihen mennessä! näin 8,5kk iässä ennuste on kyllä siihen suuntaan lupaava (;

24 äitiä + lapset Naurusaaressa


Suurinosa ehti kirjoittaa meidän verkostolaisten muksutreffeistä heti seuraavalla viikolla. Itse huutelen täältä jälkijunasta "hei mekin oltiin siellä!" Ja meilläkin oli tosi hauskaa. Joten superiso kiitos Nea (Kädenjälkiä Sydämessä), Jenni (Hutimeni) ja Matu (10plussan äiti) tapahtuman järjestämisestä.

Meidän perheen osalta treffipäivä alkoi aamulla tavaroiden pakkaamisella ja 0823 junaan hyppäämisellä. Vähän meinasi jännittää ehditäänkö nyt varmasti junaan. Lapset ei tietänkään malttaneet nukkua junassa ja tunnin matka meni nopeasti leikkivaunussa. Kiitos Tarulle muuten hyvistä reittiohjeista, ehdittiin täydellisesti bussiin ja päästiin pienen korttelikierroksen kautta sisälle Flamingoon.

Me oltiin reippaasti ajoissa paikalla ja odoteltiin eväitä syöden Naurusaaren ulkopuolella. Elpu oli aivan täpinöissään odotellessaan, että pääsee itsekin leikkimään. Heiluriovista sisään, kengät hyllyyn. Vaunut jätettiin lasiseinän viereen, Naurusaaren sisäpuolelle. Ja takit ja reput otettiin synttärihuoneeseen, jonne meille oli katettu monipuolinen tarjoilu.


Jekku viihtyi lattialla aivan mainiosti kontaten ja etsien kaikkea mitä vasten voisi seistä. Elpu taas aloitti tietenkin pomppulinnasta ja kiipeilemisestä. Itse kiipesin myös auttamaan Elpua sekä muita pienimpiä kiipeilijöitä ja kylläpä siitä tulikin kotoinen olo. Se riemu mitä näin Elpun ja muiden lasten kasvoilla on vain aivan parasta! Yritin myös saada napattua puhelimeen kuvia kiipeilyputkien leikeistä, mutta niin vauhdikkaassa menossa kamera ei kyllä pysynyt mukana.

Elpu meni hienosti myös itsekseen kiipeilytasoilla, sillä aikaa kun itse kävin syömässä ja olin Jekun kanssa lattialla. Siinä missä isot ja pienet hurjapäät saivat kuluttaa kaiken energiansa kiipeilemässä ja putkissa seikkaillessa oli tarjolla myös muita aktiviteetteja niin isoille kuin pienemmillekin. Pomppulinna oli yksi meidän lasten hitti juttu ja sen takaa löyty pallopelialue, jolla tosin ei tullut käytyä tällä kertaa.

Istuskeltiin synttärihuoneen laitamalla vähän hengähtämässä äitien kesken ja kuulin jostain todella tuttua musiikkia ja ohjeistusta. Katseeni kohottamalla huomasin tuttuakin tutumman numeroa alustan maassa ja valtavan sinisen musiikkikaaren, se on Sona. Interaktiivinen Sona liikuttaa ja opettaa samalla kun se viihdyttää. Elpu oli niin innoissaan kiipeilemässä, ettei me testattu Sonaa ollenkaan, mutta suosittelen sitä jokatapauksessa, lapsiparkki ohjaajan kokemuksella opiskeluajoilta.


Sonan vieressä on se toinen interaktiivinen juttu ja nyt mua hävettää etten muista sen nimeä, eikä lappsetin sivukaan paljasta sitä. Samainen tanssimattotyylinen - peli nimittäin löytyi myös sieltä mun työpaikalta sekä kauppakeskuksen leikkipaikalta ja Elpukin on siitä ajoittain kiinnostunut. Joka tapauksessa siitäkin riittää virikettä myös aikuisille. Ja löytyy sieltä myös xbox, jos et muuta keksi houkuttimeksi miehellesi. Itse en kyllä ehtinyt sinnekään kurkistaa tämän parituntisen aikana.

Jekku onnistui nukkumaan rattaissa reilun tunnin päikkärit, kaikesta ympäröivästä hälinästä ja vauhdista piittaamatta. Ja sillä aikaa laskettiin Elpun kanssa putkiliukumäet alas. Ne olivat meidän pikkuseikkailijalle hieman pelottavia yksin lähestyttäviksi. Ilmeisesti hän ei edes harkinnut niitä yksinään ja minunkin kanssani halusi laskea vain sylikkäin.

Naurusaaressa on kioski, josta sai matkamuistoja ja pientä välipalaa. Aikuiten levähdyshetkiin liukumäkien alta löytyy myös pyötiä ja tuoleja. Pieni pöytä värikynineen ja papereineen tarjosivat pienen tauon myös rauhallista hetkeä kaipaaville lapsille.


Päivä oli yllättäen uuvuttava ja itku tuli kun lähtökoitti. Elpu rauhottui kuitenkin rattaisiin ja nukahtikin samantien kun annoin luvan. Meidän juna takaisin lähti vasta kuuden aikaan, joten meillä oli hyvin aikaa kierrellä Jumbossa ennen bussipysäkille siirtymistä.  Sen kiertelyn verran Elpu sitten nukkuikin ja junamatka taas leikittiin.

Kotiin päästyämme ensimmäinen teko oli goodiebagin purkaminen - sillä sekunnilla keskelle eteistä - ja sieltä paljastui vaikka ja mitä ylläreitä, niin lapsille kuin äidillekin. Omat lempparini olivat Ecotoolsin meikki siveltimet, luonnonkosmetiikka tuotteet, oot niin ihanan neuvolakorttikotelo ja minionesilta beatrix newyorkin pillimuki. Noista kosmetiikka jutuista laitan kuvia sitten sitä mukaa, kun ne pääsevät käyttöön.

Elpun ja Jekun suosikkeja taas ovat selväti kaikki Ainun tuoteet: pupu pääsi Jekun sänkyyn, lusikat taas on Elpun mielestä rumpupalikat ja kotelo avaruusalus - äiti on vähän erimieltä käyttötarkoituksesta... ja ihan lempparit Bob the turtle ja Max the frog pureskelulelut sekä lelupuun helistin. Isin suosikki taas oli Kiddown vaalean punainen tupsulippis.


Jos haluat vielä tutustua tarkemmin kuvien muodossa Naurusaareen ja kartoittaa olisiko se hyvä kohde myös teidän perheelle, niin suosittelen kurkistamaan vähintäänkin kuvat myös Jennin Hutimeni, Hannan Yli Pyykkivuorten, Piritan Pandamama ja Janinan JaninaCharlotta -blogeista.


NAURUSAARI | PIKKUNORSU | KIDDOW | LUSH | BATISTE | ECOTOOLS | HIGHPEAK