DIY nettisivut yritykselle

Aika on rahaa 

Jos voit tuhlata aikaa tai rahaa, tuhlaa rahaa. Aikaa et saa koskaan takaisin, mutta rahaa voit tehdä aina lisää

Käytä aikasi viisaasti

Suunnittele mihin käytät aikasi tai joku täyttää sen puolestasi

Haluatteko kuulla lisää ajankäyttöön liittyviä ohjeita ja viisauksia? Ei kannata etsiä niitä täältä, sillä minä olen juuri tuhlannut viikon elämästäni ja kyllä otsiskosta voinet arvata, että aloitin viikko sitten projektin nimeltä kunnolliset kotisivut Unelmalaatikolle. Tai siis itseasiassa aloitin projektin jo viidestoistapäivä. Eikä se vieläkään ole valmis. Mutta nyt se on melkein valmis, joten en enää onneksi tuhlaa kaikkea aikaani sen syövereissä.

Mutta palataan nyt kuitenkin vähän taaksepäin.

Kävin maanantaina (15.1.24) starttiraha haastattelussa ja sain sieltä viimeisen kipinän alkaa työstää kotisivuja...

Tällä hetkellä Unelmalaatikon "kotisivu" on tuo blogin yläpalkissa oleva sivu jonka osoite on tosi käyttäjäepäystävällinen. https://www.sangynalla.fi/p/unelmalaatikko.html

Sen lisäksi minulla on erikseen maksupäätteen kautta luotu verkkokauppa, mistä voi ostaa sarjakortit ja lahjakortit. Sille on tietenkin myös oma aika pitkä osoite: https://unelmalaatikko.sumupstore.com/

Ja näiden lisäksi ajanvaraus kalenteri löytyy tietenkin oman osoitteen takaa https://vello.fi/unelmalaatikko/ joskin Vello on sen verran fiksu, että sieltä sai suoraan upotus koodin, joten tuolta blogin yläpalkissa olevalta Unelmalaatikko sivulta pääsee myös varaamaan kalenterista ajan.



Mutta ymmärrätte varmaan että blogin taakse piilotetun sivun, verkkokaupan ja kalenterin tiivistäminen kolmesta vähintään kahteen osoitteeseen olisi aika kätevää jopa suotavaa. Ja sitten aloin suunnitella eräällä "ilmaisella" ohjelmalla nettisivuja. Työstin sen avulla sivuja kolme päivää. Ystävänikin käytti yhden aamupäivän auttaakseen minua, mutta lopulta keskiviikko iltana hylkäsin tuon pavelun kokonaan.

Ensinnäkin sen piti olla ilmainen. Mutta tuo tarvitsemani Vellon kalenterin html koodiin upotus olisi vaatinut sen html ominaisuuksiin pääsyyn ja siitä olisi pitänyt maksaa tietenkin vähintää 7€/kk, se oli nyt tarjouksessa. Öö tämä ominaisuus on esimerkiksi täällä bloggerissa ilmaisena! 

Toinen ongelma oli osoite. Jos ei mitään muuta niin siitä että saat liitettyä oman domainin kotisivuun olisi pitänyt maksaa n.5€/kk (tarjouksessa). Tämänkin ominaisuuden blogger tarjoaa ilmaisena. Ja kun kotisivun osoite oli muotoa: www.unelmalaatikko91.nettisivuyritysjotaemmemainitse.com eikä tuosta numerosta päässyt eroon ja se numero vaihteli sen mukaan mitä valmispohjaa nyt sattui käyttämään.....

Niin no, koska tässä nyt on muutenkin niin hurjan tylsää niin päätin sitten alkaa tutkia html koodia ja tehdä ihan itse itselleni kotisivut bloggeriin. Joo joo kyllä minä hankin ihan oikeat kotisivut sitten joskus kun firman tilillä on katetta ja koen niiden olevan taas oikeasti päivityksen tarpeessa. Ehkä. Ehkä en, koska mielestäni näistä tuli nyt itseasiassa aika kivat! Muutamaa viilausta vaille ja se domain pitää vielä ostaa, ennen kuin pääsen julkaisemaan ne. 

Olen aikoinaan ostanut Etsystä bloggeriin kaksi ulkoasua. Omastani maksoin alle 12€ ja siskolle ostamani taisi maksaa n.7€. Näihin molempiin olen jonkin verran opetellut html koodin muokkaamista pääasiassa monta vuotta sitten serkkuni opastauksessa. Ja siis muokkaamiseni ovat koskeneet lähinnä fontin kokoa ja blogipalstan ja bannerin leveyttä. Muutaman valmiin napin tekstin vaihtamista. (miksi muuten tuolla aina lukee että uudempi teksti ja vanhempi viesti!) 

Nyt piti koodata vähän enemmän ja minähän en oikeasti tiedä koodaamisesta yhtään mitään. Siis noiden fonttiasetusten lisäksi. Mutta nyt puoliskoni sanoi että avaappas tuohon chatGTP ja niin nyt ollaan sitten keskiviikko illasta sunnuntai yöhön muokattu koodia tekoälyn kanssa. Ja voin paljastaa että ei ole ollut aivan helppoa!

Jos voi ärsyttää joskus, että ihminen ei aivan ymmärrä mitä tarkoitat, niin tiedättekös kun kerrot robotille ohjeen: "korjaa koodista kuvat vasempaan palstaan päällekäin ja nosta oikean palstan teksti alkamaan samalta tasolta ensimmäisen kuvan kanssa". Mielestäni hyvin selkeä ohje. Mutta kun olet aikaisemmin kertonut, että edellinen koodin korjaus ei toiminut, vaan nyt teksti alkaa toisen kuvan puolivälistä, niin kappas tekoäly antaa sinulle koodin, jossa teksti alkaa edelleen toisen kuvan puolivälistä ja se ensimmäinen kuva on kadotettu kokonaan.

Tai sitten kun ensin tekoäly antaa sinulle korjatun koodin pätkän josta sitten pähkäilet, että niin ei kyllä mitään hajua mihin tämä kuuluu laittaa.... ja sitten pyydät Korjaa koodi alkuperäiseen koodiin ja sitten tekoäly taas oikaisee ja hävittää tekstisi kokonaan! 

Että teeman varmuuskopioita ehti kertyä kymmen kunta ja nyt kun kaikki muu toimii meni jälleen rikki yksi ominaisuus eri tavalla kuin aikaisemmin.

Nyt kaksi viikkoa myöhemmin tilanne on se, että olen faviconia ja omaa domainia vaille valmis! Ainiin ja pitää mun vielä kirjoittaa myös palvelunkuvaukset. Miksi niiden kirjoittamisesta tuli yks kaks kauhean vaikeaa....

Päätin nyt kuitenkin tänään pysyä täällä blogin puolella, ainakin sen aikaa kun lapset ovat koulussa ja päiväkodissa. Nyt vain tuli sellainen olo, että pakko saada tuijottaa välillä jotain muutakin kuin koodeja. 

Kerron sitten kun sivut on virallisesti valmiit. Ei nyt ehkä tammikuulle kerkeä, mutta ennen HyvänOlonMessuja varmaankin! 

Vesilasku ja ärsytys!

Tätä postausta kirjoittaessa uusin vesilasku oli tullut marraskuussa ja siihen nähden, etten ihan hirveästi ole enää jaksanut miettiä vedenkulutusta, oli meidän kulutus aika kohtuullinen! Olen pitänyt 17 kuutiota meidän keskiverto kulutuksena, johon ollaan päästy, kun veden käyttöä on mietitty. Tai minä olen miettinyt ja toiminut säästeliäästi. 

Syys- ja lokakuussa meidän vedenkulutus oli molempina kuukausina alle 17! Syyskuussa 15 kuutiota ja Lokakuussa 16 kuutiota. Kalenterini mukaan saunottiin kotona syyskuussa vain kerran. Lokakuussa ei ole kertaakaan muistiinpanoa saunoamisesta. Se saattaa toki pitääkin paikkansa.

Käytiin elo-syyskuussa useamman kerran lasten kanssa uimahallissa ja pääsin parikin kertaa mummin ja papsun luona poreisiin. Samaan aikaan ilma viileni, autossa ja kotona alettiin laittaa lämmityksiä päälle ja mun iho meni lokakuussa tosi hurjaan kuntoon.

Nyt on kasvot aika hyvät, mutta kaula on edelleen aika kuiva ja vähän rikki... Joten on hyvin mahdollista, että mun päänahan vuotaessa verta ja pelkän vesipesun kirvellessä kasvoilla, me ei toden totta lämmitetty lokakuussa omaa saunaa kertaakaan.

Ja näinkin hienosti kun ihan vahingossa vedenkulutus on päässyt pienenemään, niin minua ihan vähän meinasi kiukustuttaa vesilaitokselta tullut kirje, että veden perusmaksut nousee. Heitin sen jo roskiin, joten sanasta sanaan en sitä enää muista. Mutta ilmoituksen viesti oli käytännössä se, että kun te kaikki kuluttajat olette alkaneet säästää veden käytössä, meidän on pakko nostaa hintoja perusmaksuissa, jotta saadaan firmaan tarpeeksi rahaa. Toki kyllä siinä mainittiin että vesijohtoverkostoa pitää korjata ja uusia, tottakai pitää. 

Mutta tässä viestissä oli tosi ärsyttävää se, että kun vesi on niitä harvoja asioita joihin vielä voi vaikuttaa omalla käyttäytymisellään. Jos on pakko säästää jostain, niin vähentämällä joka viikkoisen saunomisen joka toiseen viikkoon on se jo ihan oikeasti säästö sähkössä ja vedessä (olettaen, että suihkukäynnit on tehokkaita pesuja, eikä saunan korvikkeita).

Niin nyt vesilaitos joutuu paikkaamaan kassavajetta nostamalla hintaa, ettei sitäkään vähäistä säästöä enää voi tehdä. Tai voi toki, mutta nyt vähennän kerran viikossa saunomisen sitten kerran kuussa saunomiseen, mutta suihkussa joudut kuitenkin käymään. 

Paitsi meidän kylppäri on sen verran ärsyttävä, ettei siellä tee edes mieli käydä suihkussa ilman saunaa. Siinäkään ei pystytä sähköä säästämään, kun märkätilassa nyt vaan on pidettävä lattialämmitystä päällä, mutta tuuletus on reikä seinässä jossa pyörii satunnaisella sykkeellä tuuletin. pääasiassa ei pyöri, joten kylmä ilma tulee kylppäriin. Pitääkin ihan mitata, kuinka kylmää siellä on. 

Ehkä tämä riittää päivän valitusvirreksi. Palataan siihen veden kulutukseen ja säästöihin! 

Edellisen vesilaskun jälkeen kylpyläkassassa oli 174€ ja nyt säästöä vanhaan kotin verraten tuli 58€ näin ollen meidän kylpyläkassa heilahti yli 200 ollen tarkalleen 232€!

Marras-joulukuun vesilasku tuleekin tammikuulle, sen vielä katson, että paljonko sitten lopullinen säästö on. Mutta en lupaa jatkaa vesiseurantaa enää koko vuodelta 2024.

Veden kulutus vuodenalusta:

Helmikuu 17 kuutiota Maaliskuu 17 kuutiota Huhtikuu 15 kuutiota Toukokuu 18 kuutiota Kesäkuu 19 kuutiota Heinäkuu 12 kuutiota Elokuu 17 kuutiota Syyskuu 15 kuutiota Lokakuu 16 kuutiota

Mihin tää maailma on menossa?

Kävin tänään työkkärillä starttirahakeskustelussa tai haastattelussa, virallinen termi ei jäänyt mieleen. Siellä juteltiin Unelmalaatikon asioiden lisäksi myös koululaisten kiroilusta. Kotiin tullessa jumituin instagramiin. Silmieni eteen hyppäsi jonkun uudelleen jakama reelssi kätilöliiton kannanotosta synnytyssairaaloiden harventamisesta. 


Sitä ja muuta politikointia seuranneena on oikeasti välillä jopa hieman pelottavaa että mihin tämä maailma on menossa. Ja mihin hyvinvointivaltio Suomi on menossa?

Joskus ajattelin, että jos olisin tosi viisas etsisin käsiini kaikki Suomen valtion tulot ja menot ja rustaisin koko järjestelmän uuteen uskoon. Sellaiseen, jossa koulutus ja terveydenhuolto priorisoidaaan ykköseksi. Olin silloin yläasteella. Siitä on aika kauan aikaa. Eikä minusta ole tullut poliittisesti tai matemaattisesti yhtään sen viisaampaa, joten olen  pysytellyt poliitikan satunnaisena seuraajana. 

Käytännössä se tarkoittaa vaalikoneiden aktiivista käyttöä kaksi viikkoa ennen kulloisiakin vaaleja. Kerran olen jättänyt äänestämättä. Presidentin vaalit, en edes vuotta muista. Ehdolla oli Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. En päässyt äänestypaikalle, mutta en välittänyt, koska en olisi halunnut äänestää kumpaakaan. Kun Niinistö oli ehdolla toista kertaa äänestin tottakai häntä. Ja äänestäisin taas, jos kolmas kausi olisi mahdollinen. Vaikka Niinistö ei olekaan enää vaihtoehto, tiedän tällä kertaa jo nyt ketä äänestän.

Mutta presindentin vaaleja lukuunottamatta kaikki muu tämänpäivän politikointi tuntuu ihan ihmeelliseltä. Mulla oli tässä typo "polikointi" ja melkoista pulikointia tuo politikointi tuntuu olevan. Perhepolitiikka työpolitiikka, terveydenhuolto, koulutus, sähkö.

Meillä on onneksi vielä 8snt kiinteä sähkösoppari, mutta sähkökeskustelu on aika kaameaa. Raha stressaa välillä, kun tilin saldo ja laskujen loppusumma ei kohtaa, mutta kaikki laskut on saatu aina maksettua kuitenkin. Oma säästötili pitäisi vielä käydä tässä pankinvaihto operaatiossa avaamassa, mutta lapsille alkaa hiljalleen kertynyt pienesti säästöjä. 


Ruoka on kallista, bensa on kallista, kaikki on kallista. Vaatteetkin varsinki ulkovaatteet ja kengät on kalliita ja sitten pitäisi tehdä kuitenkin  vastuullisia ja eettisiä ostoksia. Tavallaan joskus haluaisin kirjoittaa näistäkin aiheista, vaikka se olisikin ihan puhdasta mutuilua ja täysin omia mielipiteitä. Mulla ei riitä kiinnostusta selvittää asioita. Ei ole ikinä riittänyt. Kuuntelen mielelläni keskusteluja ja saatan sitten lukea jonkin mieleen jääneestä asiasta. Mutta että lukisin ja tutkisin ja sitten vasta kirjoittaisin faktoihin pohjautuvan tekstin, ei nappaa.

Opinnenäytetyö oli hyvä esimerkki siitä. Tosin jos nyt opiskelisin Varalassa ja tekisin uudestaan opparia olisi mun aihe tietenkin jotain äitiysliikuntaan ja vauvahierontaan liittyvää. Reilu kymmenen vuotta sitten en keksinyt mitään järkevää joten tein pienen oppaan: Pysy pystyssä, terveet jalat.

Sen takia tänne blogiin on tämän liki kymmenen vuoden aikana ilmestynyt vain yksi mielipide postaus. Ja se on täysin puhdas mielipide ilman minkään näköistä faktojen tarkistelua. Sekin liittyi synnytyssairaaloihin. Jotenkin oletan, että kaikki tietävät kaiken kaikista synnytyksistäni, tai siis ainakin kaiken sen mitä olen kirjoittanut tänne blogiin. Mutta voihan se olla, ettei sittenkään tiedä. 

Synnytyssairaala keskusteluun osallistuminen tuntuu velvollisuudelta, vaikka toisaalta taas en osaa sanoa asiasta yhtään mitään. Vaikka ensimmäinen lapsemme syntyikin maantien penkalle, en koe voivani syyllistää systeemiä tai valittaa kamalaa kokemusta. Oikeastaan auringon nousussa synnyttäminen oli loppupeleissä aika kaunis kokemus. Ehkä jos olisimme joutuneet hengenvaaraan tai synnytyskertomuksesta olisi tullut kuolinilmoitus olisin enemmän aktivistiainesta. 

Joskus politiikka kiehtoo ja olisi kiva olla vaikuttamassa, mutta toisaalta taas, kaihdan kaikenlaista riitelyä niin paljon, ettei tuo eduskunta ainakaan vaikuta kovin terveelliseltä työympäristöltä. Sen mitä sitä olen tämän hallituksen aikana seurannut.... 

Mitä sie mietit? :)

Kaksi lupausta vuodelle 2024

Mulla ei ole tapana tehdä uuden vuoden lupauksia. Mutta tälle vuodelle teen kaksi.


Ensinnäkin, tänä vuonna en tee kuukausikatsaus postauksia tänne blogiin. Saatan läväyttää tänne kyllä vielä 2023 kuvat, (elo, syys, loka, marras ja joulu) kunhan joskus kerkeän. Tavallaan en haluaisi jättää 2023 vuotta kesken, mutta mitään pahaa ei tapahdu vaikka ne ei tänne koskaan ilmestyisikään. 

Mutta nyt en halua aiheuttaa itselleni mitään "pakko tehdä" juttua, koska sellaiseksi tuo vähän muuttui. Ja silloin kun kuvittelen että mun on pakko tehdä tuo elokuun postaus valmiiksi, en sitten saa tehtyä mitään muuta... Ehkä joku saa kiinni tästä. 😅 Joten tänä vuonna toivoisin voivani kirjoittaa vapaammin ja antaa tilaa luovuudelle ja siksi lupaan olla tekemättä 2024 kuukausi katsauksia. 


Toinen lupaus tälle vuodelle on, että aion surutta hävittää kodistamme kaiken turhan mikä tielleni sattuu. Instagram tarjoilee minulle sellaisia tilejä, joissa on jo todettu, että ei tarvita parempia organisointi- ja järjestelytaitoja, vaan vähemmän järjesteltäviä asioita kotiin. Joten se on minun tämän vuoden kotiin liittyvä lupaus ja tavoite.

Jos se on tielläni, se ei ole tärkeä enkä tiedä missä sen paikka on, se saa lähteä. 

Meidän arki on alkanut rullata ihan tavallisesti, vaikka vielä ilman kuivausrumpua. Kalenterissa on minulla starttirahaan liittyvä tapaaminen ja muutama muu Unelmalaatikkoon liittyvä asia nytkähtelee eteenpäin.

Täten joululoma on loppunut ja toivon tämän  olevan parhaan arjen vuosi! :)

Toivottavasti 2024 tuo kaikkea hyvää myös sinne ruudun toiselle puolelle. :)